Αρχική Συμβουλές για το σπίτι Χρήσιμες συμβουλές

Αφυγραντήρες. Χρησιμότητα, μοντέλα, λειτουργίες και τιμές. [ΠΡΟΣΦΟΡΑ]

Ο απόλυτος οδηγός που πρέπει να διαβάσεις πριν αγοράσεις αφυγραντήρα.

αφυγραντήρας
- Διαφήμιση -

Έχω υγρασία στο σπίτι, θα βοηθήσει ο αφυγραντήρας; Στέγνωμα ρούχων με αφυγραντήρα. Καίει πολύ ρεύμα ο αφυγραντήρας; Ποιος είναι ο καλύτερος αφυγραντήρας; Πόσο κοστίζει; Μερικές από τις βασικές απορίες που θα λύσουμε με το άρθρο αυτό. Διαβάζοντας το άρθρο, θα είσαι ο πλέον ειδικός στο θέμα!

- Διαφήμιση -

Διαβάστε το άρθρο και δείτε στο τέλος την τρέχουσα ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

Τι θα διαβάσετε παρακάτω:

Τι είναι ο αφυγραντήρας;

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή με την οποία μειώνεται η υπερβολική υγρασία στους χώρους του σπιτιού μας. Είναι αλήθεια πως πολλοί υποφέρουμε στα σπίτια μας από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπου βλέπουμε τα τζάμια νοτισμένα ή ακόμη και τους τοίχους να “δακρύζουν”.

Γιατί να αγοράσω αφυγραντήρα;

Ο αφυγραντήρας βοηθάει στα παρακάτω:

 • Διατηρεί την υγρασία μέσα στο σπίτι σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Εξασφαλίζει υγιεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι.
 • Μειώνει την αίσθηση του κρύου.
 • Περιορίζει την μυρωδιά της μούχλας (ωστόσο δεν χτυπάει την υγρασία στη ρίζα της).
 • Στεγνώνει ρούχα σε εσωτερικό χώρο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης υγρασίας.
 • Μπορεί να υποβοηθήσει έως ένα βαθμό στο στέγνωμα των νερών μετά από πλημμύρα ή διαρροή νερών.
Γιατί να αγοράσω αφυγραντήρα;
Λόγοι για να αγοράσεις έναν αφυγραντήρα.

Πότε είναι απαραίτητο να αγοράσεις αφυγραντήρα;

 1. Εάν η σχετική υγρασία στο χώρο σου είναι κατά μέσο όρο πάνω από 55%. Η ιδανική μέση τιμή υγρασίας ενός χώρου κυμαίνεται μεταξύ 50% – 55%.
 2. Εάν συνηθίζεις να στεγνώνεις τα ρούχα σου μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές το στέγνωμα ρούχων στο μπαλκόνι είναι αδύνατο ή γιατί δεν έχεις μπαλκόνι, ή γιατί δε χωράει η απλώστρα, ή γιατί μυρίζει αιθάλη από τις καμινάδες και τα τζάκια της γειτονιάς.
 3. Εάν δεν έχεις παράθυρο ή εξαερισμό στο μπάνιο σου και δεν στεγνώνουν εύκολα οι υγρατμοί από το ντουζ. Χωρίς εξαερισμό και χωρίς αφυγραντήρα η ανάπτυξη υγρασίας είναι θέμα μερικών μηνών, εκτός αν υπάρχει επαρκής θέρμανση στο χώρο.
 4. Εάν θέλεις να περιορίσεις τις επιπτώσεις της ανάπτυξης υγρασίας και μούχλας έως ότου να επισκευάσεις την πηγή απ’ όπου προκαλείται το πρόβλημα. Ο αφυγραντήρας από μόνος του δε θα επιδιορθώσει την κακοτεχνία.
Ποια είναι η ιδανική υγρασία στο σπίτι;
Ιδανική υγρασία στο σπίτι

Τι να προσέξω πριν αγοράσω έναν αφυγραντήρα

Αφυγραντική Ικανότητα

Αφυγραντική ικανότητα ενός αφυγραντήρα
Αφυγραντική ικανότητα.

Αφυγραντική ικανότητα είναι με απλά λόγια ο όγκος του νερού σε λίτρα, που μπορεί να αφαιρέσει ο αφυγραντήρας από έναν χώρο μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο μην απογοητευτείτε εάν δεν έχει την ίδια απόδοση ο αφυγραντήρας στην πράξη, αφού οι μετρήσεις αυτές έχουν γίνει σε ιδανικές συνθήκες εργαστηρίου και είναι απλά ενδεικτικές προς το πελάτη.

Σημείωση: Δε σημαίνει ότι μεγάλη ικανότητα αφύγρανσης σημαίνει και καλύτερος αφυγραντήρας. Η τελική επιλογή πρέπει να γίνει με βάση διάφορες παραμέτρους.

Ισχύς (Watt)

Το ρεύμα που θα καταναλώσει ο αφυγραντήρας για κάθε λίτρο νερού που θα αφυγρανθεί. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή της ισχύος, τόσο μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος.

Διαστάσεις του χώρου (τ.μ. / m2)

Όπως με τα κλιματιστικά, έτσι και με τους αφυγραντήρες, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν το χώρο στον οποίο θα τα τοποθετήσουμε. Το κάθε μοντέλο αναφέρει στα χαρακτηριστικά τα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτει ο αφυγραντήρας με αποτελεσματικότητα.

Επίπεδο θορύβου (dB)

Δείχνει το θόρυβο που κάνει ο αφυγραντήρας κατά τη λειτουργία του και μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). Όσο πιο μικρή η τιμή τόσο μικρότερος ο θόρυβος. Μία πολύ καλή τιμή είναι κάτω από 40dB, ωστόσο ο θόρυβος συνήθως πάει αναλογικά με την ισχύ. Συσκευές μεγαλύτερης ισχύος είναι λογικό να παράγουν περισσότερο θόρυβο.

Πόσο θόρυβο κάνει ο αφυγραντήρας;
Πόσο θόρυβο κάνει ένας αφυγραντήρας;

Χωρητικότητα δοχείου νερού (lt)

Δείχνει τα λίτρα νερού που χωράει το δοχείο νερού. Όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα τόσο πιο αραιά πρέπει να αδειάζουμε το δοχείο.

Τεχνολογία αφύγρανσης

Δε θα μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες γιατί στο τέλος θα γίνουμε θερμοϋδραυλικοί! Συνοπτικά, οι τρεις τεχνολογίες που επικρατούν είναι:

Αφυγραντήρας συμπιεστή (compressor)

Eνδεικτικές χρήσεις:

 1. Πρόληψη ανάπτυξης μούχλας σε χώρο με αυξημένη υγρασία
 2. Μείωση υγρασίας
 3. Μείωση συμπύκνωσης αέρα (σταγονίδια στα τζάμια)
 4. Στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικό χώρο

Αφυγραντήρας ζεόλιθου (desiccant)

Eνδεικτικές χρήσεις:

 1. Αποθήκη με περιορισμένο ή μηδενικό εξαερισμό
 2. Κλειστό γκαράζ
 3. Τροχόσπιτο
 4. Σκάφος αναψυχής

Θερμοηλεκτρικός αφυγραντήρας (peltier)

Eνδεικτικές χρήσεις:

 1. Μικροί χώροι (πχ μικρό μπάνιο)
 2. Αυτοκίνητο
 3. Ντουλάπες ή ντουλάπια με αυξημένα επίπεδα υγρασίας

Λειτουργία Ιονιστή

Αρκετοί αφυγραντήρες έχουν ενσωματωμένο ιονιστή. Ο ιονιστής είναι μία συσκευή που έχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οσμών από μαγείρεμα και δυσάρεστων οσμών γενικότερα, βακτηριδίων, σκόνης κτλ. Ιδιαίτερα χρήσιμος για άτομα με αλλεργίες και αναπνευστικά προβληματα.

Αφυγραντήρας με ιονιστή
Αφυγραντήρας με ιονιστή

Συνεχής αποστράγγιση νερού

Αρκετά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα συνεχούς αποστράγγισης νερού. Αυτό γίνεται με επιπλέον σωλήνα στο πίσω συνήθως μέρος της συσκευής που συνδέεται με την αποχέτευση. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρακτικό καθώς δε χρειάζεται να αδειάζουμε το δοχείο πχ σε περιπτώσεις που ο αφυγραντήρας βρίσκεται σε χώρους που δεν έχουμε συχνά φυσική παρουσία (πχ εξοχικό, γκαράζ, αποθήκη κτλ).

Στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικό χώρο

Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι περισσότεροι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν αφυγραντήρα. Το στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικό χώρο κρύβει κινδύνους ανάπτυξης υγρασίας, καθώς οι υδρατμοί μεταφέρονται σε όλα τα δωμάτια και σταδιακά ανεβάζουν τη σχετική υγρασία του χώρου. Η “έξυπνη” λειτουργία στεγνώματος ρούχων, στεγνώνει τα ρούχα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι εύκολο το σιδέρωμά τους στη συνέχεια.

Στέγνωμα ρούχων με αφυγραντήρα
Στέγνωμα ρούχων με αφυγραντήρα.

Βάρος και δυνατότητα μεταφοράς

Είναι καλό να δούμε τις διαστάσεις και το βάρος της συσκευής. Κατά κανόνα, οι αφυγραντήρες με τεχνολογία συμπιεστή έχουν μεγαλύτερο βάρος από τους υπόλοιπους λόγω του συμπιεστή. Επίσης είναι προτιμότερο, ο αφυγραντήρας να έχει ροδάκια ώστε να είναι εύκολη η μετακίνησή του στα διάφορα δωμάτια.

Συνδεσιμότητα με WiFi

Αρκετά μοντέλα έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο ασύρματο δίκτυο WiFi του σπιτιού σας. Συνήθως αυτά διαθέτουν και ειδική εφαρμογή (app) για απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής (προγραμματισμένη λειτουργία, αλλαγή ρυθμίσεων κτλ).

Αφυγραντήρας με WiFi και application.
Αφυγραντήρας με WiFi και application.

Συντήρηση – Καθαρισμός

Προτιμούμε να αγοράσουμε αφυγραντήρα με αποσπώμενο φίλτρο ώστε να είναι εύκολο στον καθαρισμό.

Tips που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα του αφυγραντήρα

Tips για μέγιστη απόδοση του αφυγραντήρα.
Tips για μέγιστη απόδοση του αφυγραντήρα.

Επιλέξτε το ιδανικό επίπεδο υγρασίας

Η ιδανική υγρασία μέσα στο σπίτι κυμαίνεται μεταξύ 50% – 55%. Μικρότερη ρύθμιση θα κάνει πιο ξηρή την ατμόσφαιρα και πιθανώς να φέρει βήχα (γι’ αυτό και πολλές φορές χρησιμοποιούμε υγραντήρα σε δωμάτιο που κοιμάται μωρό). Σε αντίθετη περίπτωση, μεγαλύτερη τιμή θα επιφέρει μεγαλύτερα επίπεδα σχετικής υγρασίας στο χώρο και μία πιο βαριά ατμόσφαιρα που με τη σειρά της μπορεί θα φέρει μπούκωμα στη μύτη. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο η τιμή που θέτουμε να είναι ανάμεσα στο 50 – 55%.

Τοποθέτησε τον αφυγραντήρα στην κατάλληλη θέση στο σπίτι

 • Μακριά από τοίχο (τουλάχιστον 20εκ.)
 • Χωρίς εμπόδια μπροστά του
 • Μακριά από σημείο που χτυπά ήλιος

Επίλεξε τον κατάλληλο αφυγραντήρα για τα τετραγωνικά που θέλεις

Ο κάθε αφυγραντήρας είναι κατασκευασμένος για να αποδίδει ιδανικά σε χώρο συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων. Επομένως προσέχουμε να μη ζορίζουμε τη συσκευή σε μεγαλύτερο χώρο, γιατί έτσι δεν θα κάνει σωστή αφύγρανση και παράλληλα θα καίμε σημαντικά περισσότερο ρεύμα.

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 50% – 55%.

Πως θα κάνεις οικονομία

Εάν το σπίτι σου έχει υποδομή για νυχτερινό ρεύμα τότε είναι ευκαιρία να το εκμεταλλευτείς. Βάλε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία το βράδυ προκειμένου να κερδίσεις από το μειωμένο τιμολόγιο. Εφόσον πιάσει την επιθυμητή σχετική υγρασία, τότε θα μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία για λίγα λεπτά μέχρι να ξαναφέρει την υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα, όπως τα καλοριφέρ με το θερμοστάτη.

Καθαρό φίλτρο – καλύτερη απόδοση

Καθαρό φίλτρο αφυγραντήρα σημαίνει καλύτερη ροή εισερχόμενου αέρα προς αφύγρανση. Καλύτερη ροή σημαίνει καλύτερη απόδοση, πιάσιμο της επιθυμητής σχετικής υγρασίας πιο γρήγορα άρα και μεγαλύτερη οικονομία στο ρεύμα!

Ποιες είναι οι πιο γνωστές μάρκες στην Ελλάδα;

Οι καλύτερες μάρκες αφυγραντήρων.
Οι πιο δημοφιλείς μάρκες αφυγραντήρων στην Ελλάδα.

Υπάρχουν δεκάδες εταιρίες με διάφορα μοντέλα η καθεμία. Οι πιο δημοφιλείς εταιρείες/μάρκες στην Ελλάδα είναι:

 • Delonghi
 • Inventor
 • Morris
 • Toyotomi
 • Juro-Pro
 • Primo
 • Midea

Πόσο κοστίζει περίπου ένας αφυγραντήρας

Πόσο κοστίζει ένας αφυγραντήρας
Πόσο κοστίζει ένας αφυγραντήρας;

Αυτό είναι ανάλογο με τα χαρακτηριστικά του, όπως ισχύς, αφυγραντική ικανότητα, δοχείο νερού, επιπλέον λειτουργιών (ιονιστής, στέγνωμα ρούχων κτλ).

Ενδεικτικά οι τιμές για τις παραπάνω μάρκες κυμαίνονται:

Αφυγραντήρες με συμπιεστή: 90 – 450 Ευρώ
Αφυγραντήρες με ζεόλιθο (desiccant): 180 – 280 Ευρώ
Θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες (Peltier): 50 – 80 Ευρώ

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Μέχρι τις 20/10/2023 ο Κωτσόβολος προσφέρει τον αφυγραντήρα Morris MDP 20210 στα 199 Ευρώ!

afygrantiras morris mdp 20210 kwtsovolos

Ελπίζουμε να σας βοήθησε ο αναλυτικός οδηγός αγοράς αφυγραντήρα και να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το χώρο σας!

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook για να συζητήσουμε παρέα για θέματα που αφορούν το σπίτι!

- Διαφήμιση -