10 συμβουλές για να καλλιεργήσετε ακτινίδια στον κήπο σας

Το ακτινίδιο είναι ένας φυλλοβόλος αναρριχητικός θάμνος που μας δίνει το ακτινίδιο, το αγαπημένο εξωτικό φρούτο με τη γλυκόξινη γεύση που καταναλώνουμε το φθινόπωρο. Το ακτινίδιο φτάνει σε μήκος τα 4-5 μέτρα και σαν φυτό θυμίζει κάπως αμπέλι. Σχηματίζει αμπέλια που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και έχουν σχήμα κρεβατιού. Το κύριο χαρακτηριστικό του ακτινιδίου είναι ότι τα αρσενικά με τα θηλυκά άνθη βρίσκονται σε διαφορετικά φυτά, δηλαδή είναι φυτό διοικητικό.

- Διαφήμιση -

Το ακτινίδιο κατάγεται από την Κίνα και καλλιεργείται ευρέως στη Νέα Ζηλανδία, καθώς και σε αρκετές χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Το ακτινίδιο είναι καφέ εξωτερικά και συνήθως έχει ζουμερή πράσινη σάρκα και μικρούς μαύρους σπόρους. Έχει υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, με περιεκτικότητα υψηλότερη από το πορτοκάλι. Το ακτινίδιο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ και Ε, μαγνήσιο και κάλιο καθώς και σε φυτικές ίνες. Το ακτινίδιο τρώγεται πολύ ευχάριστα ως φρέσκο ​​φρούτο, καθώς και χρησιμοποιείται σε χυμούς, διάφορα ποτά και λικέρ. Θα σας παρουσιάσω 10 συμβουλές για να καλλιεργήσετε ακτινίδια στον κήπο σας!

ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ακτινιδίου

Οι πιο γνωστές ποικιλίες ακτινιδίων που καλλιεργούνται είναι είδη του γένους Actinidia deliciosa με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα της σάρκας. Υπάρχουν επίσης ποικιλίες με κίτρινη σάρκα του γένους Actinidia chinensis, καθώς και ποικιλίες με κόκκινη σάρκα. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία ακτινιδίων είναι η ποικιλία Hayward, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος καρπού, υψηλή παραγωγή και μεγάλη περίοδο συντήρησης καρπών. Μια άλλη εξαιρετική ποικιλία είναι η ελληνική ποικιλία Τσεχελίδης, η οποία προέρχεται από το Hayward, είναι λίγο προγενέστερη και έχει παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Άλλες ποικιλίες περιλαμβάνουν Bruno, Abbott, Elmwood, Koryoku, καθώς και την πρώιμη καλοκαιρινή ποικιλία Summerkiwi.

ποιες συνθήκες χρειάζεται το ακτινίδιο για να ευδοκιμήσει

Η καλλιέργεια του ακτινιδίου ευδοκιμεί σε περιοχές με σχετικά ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια με υψηλές θερμοκρασίες και επαρκή υγρασία. Το ακτινίδιο είναι ευαίσθητο στους δυνατούς ανέμους, ιδιαίτερα την άνοιξη που μεγαλώνουν τα αμπέλια, καθώς δημιουργούνται κατάγματα στους βλαστούς και έχουμε εκτεταμένη φυλλόπτωση. Για το λόγο αυτό αποφεύγουμε τη φύτευση ακτινιδίων σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους.

Το ακτινίδιο ευδοκιμεί σε βαθιά και γόνιμα εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση και είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Για τη φύτευση ακτινιδίων προτιμάμε σχετικά όξινα εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και pH από 5,5 έως 7. Σε εδάφη με υψηλό pH και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο θα υπάρχει έλλειψη διαφόρων στοιχείων όπως μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος και βόριο.

πότε φυτεύουμε ακτινίδια και σε ποιες αποστάσεις

Το ακτινίδιο μπορεί να φυτευτεί ως φυτό με γυμνές ρίζες, δηλαδή χωρίς μπάλα χώματος στη ρίζα, από τα τέλη του φθινοπώρου έως τα τέλη του χειμώνα που το φυτό είναι αδρανές. Φυτεύεται και την άνοιξη και το καλοκαίρι, αρκεί τα φυτά να έχουν ριζώσει σε γλάστρες. Κατά τη φύτευση, είναι απαραίτητο κάθε 5-6 θηλυκά ακτινίδια, να φυτεύεται ένα αρσενικό ακτινίδιο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε πιο αποτελεσματική επικονίαση, καθώς η γονιμοποίηση του φυτού γίνεται από τον άνεμο ή μέσω των μελισσών.

Προτεινόμενες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια του ακτινιδίου, ανάλογα με το σχήμα της διαμόρφωσης είναι οι εξής:

– Σε ένα σχήμα γραμμικού σχηματισμού, οι αποστάσεις φύτευσης είναι 6-7 μέτρα μεταξύ των φυτών και 4-5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
– Με τη μορφή ημικλινιού, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών είναι 6-6,5 μέτρα και μεταξύ των γραμμών φύτευσης 5-5,5 μέτρα.
– Σε μορφή σχηματισμού κλίνης, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι 5,5 μέτρα και μεταξύ των γραμμών φύτευσης 4-4,5 μέτρα.

πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το ακτινίδιο

Το ακτινίδιο χρειάζεται πολλά ποτίσματα με σταθερή συχνότητα, καθώς έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα. Ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες την άνοιξη και το καλοκαίρι, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Το μειωμένο πότισμα και η σχετική υγρασία στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει συστροφή των φύλλων, καύση των άκρων των φύλλων και πτώση των φύλλων το καλοκαίρι, καθώς και μειωμένη ανάπτυξη των καρπών. Προτιμούμε σύστημα στάγδην άρδευσης για πιο αποτελεσματικό πότισμα και για να πετύχουμε εξοικονόμηση νερού. Είναι επίσης σημαντικό το νερό άρδευσης να είναι καλής ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

πόσο συχνά χρειάζεται λίπασμα το ακτινίδιο

Η καλλιέργεια ακτινιδίων έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Στις αρχές της άνοιξης προσθέτουμε οργανικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση. Στα τέλη της άνοιξης, ο σίδηρος μπορεί να προστεθεί στο έδαφος με τη μορφή θειικού σιδήρου ή με τη μορφή υδατοδιαλυτού χηλικού σιδήρου, ενώ μπορεί να γίνει διαφυλλική λίπανση με ιχνοστοιχεία σιδήρου, βορίου και ψευδαργύρου. Στις αρχές του καλοκαιριού προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να ενισχύσουμε την καρποφορία του ακτινιδίου.

ποιες ασθένειες και έντομα επηρεάζουν την καλλιέργεια του ακτινιδίου

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, η καλλιέργεια του ακτινιδίου μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες βακτηριακές ασθένειες, όπως βακτηριακό έλκος ακτινιδίου και καρκίνωμα. Επίσης, επηρεάζεται από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τις ρίζες, όπως φυτόφθορα, ή καρπούς όπως ο βοτρύτης. Για τον βιολογικό έλεγχο μυκητιακών και βακτηριακών ασθενειών ψεκάζουμε με σκευάσματα χαλκού. Το ακτινίδιο μπορεί να μολυνθεί από διάφορα έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς, όπως το βαμβάκι, ο μηλίτης μήλου και ο θρίπας. Για την αντιμετώπιση των προσβολών από έντομα ψεκάζουμε με οργανικά εντομοκτόνα όπως καλοκαιρινό πολτό, άλατα καλίου και φυσική πυρεθρίνη.

ποια εποχή και πώς κλαδεύεται το ακτινίδιο

Το ακτινίδιο κλαδεύεται στο τέλος του χειμώνα και χωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που εφαρμόζεται σε νεαρά δέντρα και καρποφόρα κλάδεμα που κάνουμε κάθε χρόνο σε ενήλικα δέντρα.

– Κλάδεμα διαμόρφωσης

Το κλάδεμα του ακτινιδίου γίνεται τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευση και στοχεύει στη διαμόρφωση του σχήματος σύμφωνα με το σύστημα που έχει επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση το διαμορφωτικό κλάδεμα θα πρέπει να είναι σχετικά ελαφρύ και να στοχεύει στη διαμόρφωση ισχυρού κορμού και δυνατών κεντρικών κλαδιών (μπρατσών) που θα αντέχουν το βάρος της καρποφορίας.

– Κλάδεμα ακτινιδίων

Το κλάδεμα των καρπών αρχίζει να εφαρμόζεται από τον τέταρτο χρόνο που έχουν αναπτυχθεί οι βλαστοί του ακτινιδίου. Με το ετήσιο καρποφόρο κλάδεμα αντικαθίστανται τα καρποφόρα κλαδιά για να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί που θα δώσουν νέα παραγωγή. Παράλληλα αφαιρούμε ξηρούς και αδύναμους βλαστούς ή βλαστούς που έχουν προσβληθεί από ασθένειες και έντομα. Με το κλάδεμα καρποφορίας εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό στα φυτά ακτινιδίων και ταυτόχρονα διευκολύνουμε την υλοποίηση καλλιεργητικών εργασιών, όπως η χρήση χορτοκοπτικού για τον έλεγχο των ζιζανίων.

με ποιους τρόπους πολλαπλασιάζεται το ακτινίδιο

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά ακτινιδίων με τρεις τρόπους: α) με σπόρο, β) με μοσχεύματα και γ) με εμβολιασμό.

πότε συλλέγονται τα ακτινίδια και πώς συντηρούνται

Τα ακτινίδια συλλέγονται στα μέσα έως τα τέλη του φθινοπώρου όταν οι καρποί αρχίζουν να ωριμάζουν. Συλλέξτε τα ακτινίδια με το χέρι ή με ψαλίδι, προτιμώντας να κόψετε ένα μικρό μέρος του λοβού, ώστε τα ακτινίδια να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα ακτινίδια μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητά τους. Σε ανθεκτικές ποικιλίες όπως το Hayward, η ψύξη μπορεί να διαρκέσει μήνες.

και ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια ακτινιδίου

Αν προτιμάμε μεγάλα ακτινίδια, τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η περίοδος ταχείας ανάπτυξης των καρπών ακτινιδίου, οι καρποί μπορούν να αραιωθούν για να εξασφαλιστεί η παραγωγή μεγαλύτερων καρπών.

- Διαφήμιση -