25 μοναδικές ιδέες για να φτιάξετε αυτοσχέδια στηρίγματα για τα σταφύλια στην αυλή και τον κήπο σας

Τα σταφύλια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά στον κήπο. Στους περισσότερους άλλωστε αρέσουν τα σταφύλια. Η καλλιέργεια τους στον κήπο εκτός από τους αγαπημένους μας καρπούς, μας δίνουν και μία ανάσα δροσιάς και σκιάς κάτω από τα υπέροχα φύλλα τους. Για να φτάσουν όμως τα αμπέλια να μας προσφέρουν σκιά, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε στηρίγματα προκειμένου να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Ποιοι τύποι στηριγμάτων όμως υπάρχουν και πώς μπορείτε να τα συναρμολογήσετε τη με τα χέρια σας; Θα σας παρουσιάσω 25 μοναδικές ιδέες για να φτιάξετε αυτοσχέδια στηρίγματα για τα σταφύλια στην αυλή και τον κήπο σας!

- Διαφήμιση -

Η ιδιαιτερότητα του αμπελιού είναι η έλλειψη ισχυρού στελέχους, που δεν του επιτρέπει να αναπτυχθεί κατακόρυφα από μόνο του. Το σταφύλι χρειάζεται υποστήριξη, η οποία μπορεί να παρέχεται από ειδικές κατασκευές. Επιπλέον, η πέργκολα αποτρέπει τη σήψη των φυτικών τσαμπιών, τα οποία, κάτω από το βάρος τους, τείνουν να πέφτουν στο έδαφος. Τέλος, η πέργκολα αυξάνει τη θέρμανση των φυτών και επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν ακόμα και στους πιο κλειστούς βλαστούς.

Βασικά οφέλη της υποστήριξης σταφυλιών:

Εξοικονόμηση χώρου στον κήπο, κατευθύνοντας το αμπέλι προς τα πάνω.

Βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού του φυλλώματος, επιτάχυνση της φωτοσύνθεσης της αμπέλου και αύξηση των αποδόσεων.

Βελτίωση των χαρακτηριστικών του καρπού, η οποία επιτυγχάνεται λόγω της ομοιόμορφης έκθεσης του ηλιακού φωτός στα τσαμπιά των σταφυλιών.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός παρέχει έγκαιρο αερισμό των φυτών, ο οποίος έχει θετική επίδραση στην ανοσία της αμπέλου και αποτρέπει τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.

Τα δύο πρώτα χρόνια ανάπτυξης, το αμπέλι προσκολλάται στους πασσάλους, τοποθετώντας τους δίπλα στα σπορόφυτα. Ανάμεσα στους μικρούς στύλους τραβάτε σχοινιά, κατά μήκος των οποίων τα σταφύλια αρχίζουν να λυγίζουν προς τα πάνω. Μερικές φορές, αντί για σχοινιά, υπάρχει ένα σύρμα ή ένα νάιλον κορδόνι.

Ωστόσο, μετά τα δύο με τρία πρώτα χρόνια, καθίσταται απαραίτητη η εγκατάσταση μιας αξιόπιστης πέργκολας, η οποία θα λειτουργήσει ως αποτελεσματικό στήριγμα για τα σταφύλια, θα ενισχύσει την υγεία του φυτού και θα αυξήσει την ποιότητα του καρπού.

- Διαφήμιση -