6 μυστικά για τη φύτευση και την καλλιέργεια καρότων στον κήπο και σε γλάστρες σας

Το καρότο είναι ένα από τα πιο σημαντικά και θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Διάσημο για τη γλυκιά, τραγανή και αρωματική γεύση της σαρκώδους ρίζας του, το καρότο είναι αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Εκτός από το γνωστό πορτοκαλί καρότο, υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να φυτέψετε σε κίτρινο, μοβ και λευκό χρώμα, καθώς και διάφορα σχήματα ρίζας. Οι πιο γνωστές ποικιλίες καρότου είναι η ποικιλία Nantis, που δίνει γλυκούς και τραγανούς μακρόκαρπους καρπούς μήκους περίπου 15 cm, καθώς και η ποικιλία Aegina με μεγάλη κωνική ρίζα πορτοκαλιού, ιδανική για χρήση σε σαλάτες και μαγειρική. Και αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο στον κήπο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε καρότα σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή την αυλή μας με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θα σας παρουσιάσω 6 μυστικά για τη φύτευση και καλλιέργεια καρότων στον κήπο και σε γλάστρες!

- Διαφήμιση -

συνθήκες φύτευσης και καλλιέργειας καρότων

Ένα βαθύ, γόνιμο, αφράτο και καλά επεξεργασμένο έδαφος είναι ιδανικό για την καλλιέργεια καρότων, γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία του εδάφους. Ο λόγος είναι απλός: Το μέρος του καρότου που καταναλώνουμε μεγαλώνει στο έδαφος και επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Πριν από τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώσετε λίπασμα και κοπριά στο έδαφος για να βελτιώσετε τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Το καρότο χρειάζεται σχετικά δροσερές συνθήκες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Άλλωστε είναι σχετικά ανθεκτικό στους παγετούς του χειμώνα.

κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης

Τα καρότα μπορούν να φυτευτούν είτε με σπόρο είτε με έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώριο. Για φύτευση σπόρων, σπείρετε τα καρότα από τις αρχές του φθινοπώρου έως τα τέλη της άνοιξης και αποφύγετε την καλοκαιρινή φύτευση λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Λόγω του μικρού μεγέθους των σπόρων, καλό είναι να ανακατεύονται με άμμο πριν από τη φύτευση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση των φυτών και τη διαδικασία αραίωσης των φυτών. Η πυκνή φύτευση συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών λόγω κακού αερισμού, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει την απομάκρυνση των ζιζανίων που αναπτύσσονται. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα καρότα είναι 5-10 cm μεταξύ των φυτών και 30-40 cm μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

πότισμα και λίπανση

Τα καρότα δυσκολεύονται με απότομες αλλαγές στην υγρασία του εδάφους και χρειάζονται συνεχές πότισμα. Σε περίπτωση που το χώμα στεγνώνει, επαναφέρουμε σταδιακά την υγρασία του εδάφους για να μην σοκάρουμε το φυτό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα καρότα χρειάζονται φρέσκο, αλλά όχι πολύ υγρό χώμα που υποβαθμίζει την ποιότητα του καρπού, τόσο σε χρώμα όσο και σε σχήμα. Για τη λίπανση των καρότων προτιμάμε την ενσωμάτωση οργανικής ύλης, η οποία βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους. Επιπλέον, η προσθήκη οργανικού λιπάσματος πλούσιου σε κάλιο, μία φορά το μήνα, βελτιώνει την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής. Η υπερβολική αζωτούχα λίπανση πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις του καρπού του καρότου.

ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν τα καρότα

Σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και ανεπαρκούς αερισμού, τα καρότα προσβάλλονται από διάφορες μυκητιασικές ασθένειες όπως περονόσπορος, αλτερνάρια, σκληροτίνια, ριζοκύτταρα και βοτρύτη που προσβάλλουν το φύλλωμα και τη ρίζα του καρότου. Τα καρότα προσβάλλονται επίσης από τα έντομα της μελίγκρας, τις θρίπες και τη μύγα του καρότου που μολύνει τη ρίζα του προκαλώντας ένα χαρακτηριστικό μαύρισμα. Για την πρόληψη ασθενειών των καρότων με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού, καθώς και με άλατα λιπαρών οξέων που μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωργικά καταστήματα. Ταυτόχρονα αποφεύγουμε να καλλιεργούμε καρότα στο ίδιο μέρος για συνεχόμενα χρόνια για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη ασθενειών.

πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή των καρότων

Το καρότο μεγαλώνει και αναπτύσσεται χωρίς να το βλέπουμε και γι’ αυτό συχνά μας φαίνεται δύσκολο να καταλάβουμε την κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή του. Συνήθως, το πάνω μέρος της ρίζας του καρότου βγαίνει από το έδαφος. Όταν η διάμετρός του ξεπεράσει τα 3 εκατοστά, τότε είμαστε έτοιμοι για συγκομιδή. Ο χρόνος που απαιτείται από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή του καρότου είναι περίπου 4 μήνες. Ωστόσο, αν βγάλουμε τα καρότα λίγο νωρίτερα, δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς θα είναι λίγο πιο τρυφερά. Για να αποφύγουμε τον τραυματισμό του καρπού, καλό είναι να ποτίζουμε τα καρότα μας μια μέρα πριν τη συγκομιδή.

και ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια καρότων

Η φύτευση καρότων συνδυάζεται ιδανικά με άλλα λαχανικά στον κήπο και μπορεί να καλλιεργηθεί μαζί με πράσα, κρεμμύδια, σκόρδο, μαρούλι και μαϊντανό.

- Διαφήμιση -