Το πιο ωραίο καλοκαιρινό φρούτο, είναι αναμφίβολα το καρπούζι! Η διαφορά ανάμεσα σε ένα τέλειο καρπούζι και ένα μέτριο μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες. Κι αυτό γιατί η καλλιέργεια του καρπουζιού έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές φυτεύουν καρπούζι στον κήπο και δυσκολεύονται να καταλάβουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή του. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν κόψουμε νωρίς τα καρπούζια και δεν είναι πλήρως ώριμα, η γεύση τους δεν είναι τόσο γλυκιά. Αντίθετα, αν τα αφήσουμε να ωριμάσουν περισσότερο, μπορεί να γίνουν υπερώριμα και απαλά, χάνοντας την τραγανή και ζουμερή υφή τους.

Το πρόβλημα της επιλογής του καρπουζιού παραμένει όταν αγοράζουμε καρπούζι από το μανάβικο της γειτονιάς μας, τη λαϊκή αγορά, και το σούπερ μάρκετ. Τις περισσότερες φορές δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε το καλό καρπούζι, με αποτέλεσμα να ψωνίζουμε με βάση το μέγεθος ή να εμπιστευόμαστε την εμπειρία του υπεύθυνου του καταστήματος. Θα σας παρουσιάσω 7 μυστικά για να διαλέξετε το πιο νόστιμο και καλό καρπούζι!

εξετάζουμε το χρώμα του καρπουζιού

Ο χρωματισμός του καρπουζιού συνιστά ένδειξη της ωριμότητας του καρπού. Θα πρέπει να διαλέξετε ένα καρπούζι που έχει έντονο, συνεπές σχέδιο ραβδώσεων. Οι πράσινες λωρίδες πρέπει να έχουν βαθύ, σκούρο πράσινο χρώμα, ενώ οι ανοιχτές λωρίδες πρέπει να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Επιπλέον, επιλέξτε ένα καρπούζι με θαμπή εμφάνιση. Εάν το καρπούζι είναι πολύ γυαλιστερό, είναι πιθανότατα άγουρο.

εξετάζουμε το σημείο επαφής που είχε με το χώμα

Πιθανώς ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της ποιότητας του καρπουζιού είναι η κηλίδα που φέρει από το χωράφι. Επιθεωρήστε το καρπούζι σας και εντοπίστε το μεγάλο, αποχρωματισμένο σημείο στην επιφάνεια. Το σημάδι αυτό δείχνει πού «καθόταν» το καρπούζι στο έδαφος καθώς ωρίμαζε. Κατά κανόνα, το χρώμα πρέπει να είναι κιτρινωπό. Αν είναι λευκό ή ανοιχτό κίτρινο, ίσως πρέπει να επιλέξετε ένα άλλο.

ελέγχουμε το κοτσάνι

Για να επιλέξετε ένα καρπούζι που είχε αρκετό χρόνο για να ωριμάσει, χρειάζεται να επιθεωρήσετε το κοτσάνι του, το οποίο πρέπει να είναι ξηρό και κίτρινο-καφέ. Ένα πράσινο κοτσάνι μπορεί να σημαίνει ότι το καρπούζι δεν έχει ακόμη ωριμάσει και θα στερείται γεύσης και γλυκύτητας.

το χτυπάμε

Αν και οι υπόλοιποι πελάτες στο μανάβικο μπορεί να σας ρίξουν ένα περίεργο βλέμμα, το να χτυπήσετε το καρπούζι σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο. Χτυπήστε ελαφρά το καρπούζι σας και ακούστε τον ήχο που κάνει. Αν ο ήχος ακούγεται βαθύς και κούφιος, αυτό υποδηλώνει ότι το φρούτο έχει περισσότερο νερό και είναι πιθανότατα πιο ώριμο. Αντίθετα, αν το χτύπημα ακούγεται πιο πυκνό, μπορεί να είναι ένδειξη ότι η φλούδα είναι πολύ παχιά και το φρούτο σας δεν έχει ωριμάσει πλήρως.

επιλέγουμε το πιο βαρύ για το μέγεθός του

Σηκώστε το καρπούζι για να ελέγξετε το βάρος του. Καθώς το σηκώνετε, θα πρέπει να το αισθάνεστε βαρύτερο από ό,τι φαίνεται. Όσο πιο πυκνό είναι για το μέγεθός του, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα να επιλέξετε τελικά ένα πιο γλυκό καρπούζι.

επιλέξτε το σωστό σχήμα

Αναζητήστε ένα καρπούζι με πιο στρογγυλό και ομοιόμορφο σχήμα, σε αντίθεση με ένα οβάλ καρπούζι. Τα πιο στρογγυλά είναι πιο γλυκά, ενώ τα πιο οβάλ τείνουν να είναι υδαρή και λιγότερο γευστικά. Επίσης, φροντίστε να ελέγξετε την επιφάνεια για τυχόντα ακανόνιστα κομμάτια και αποφύγετε και αυτά.

αγοράστε καρπούζι στην εποχή του

Όσο κι αν θέλουμε να τρώμε καρπούζι όλο το χρόνο, η καλύτερη εποχή για να αγοράσουμε αυτό το φρούτο είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής του, η οποία διαρκεί μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Τώρα είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή να απολαύσετε αυτό το χαμηλών θερμίδων, ενυδατικό και υγιεινό φρούτο όλο το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Tospitakimou.gr στο Google News!