11 πανέμορφα φυτά και λουλούδια που είναι κατάλληλα για ξηρό και άγονο έδαφος

Όλοι θέλουμε να ομορφύνουμε το εξωτερικό του σπιτιού μας φυτεύοντας θάμνους και λουλούδια, δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον για να ζήσουμε. Τι συμβαίνει όμως όταν το χώμα μας είναι ξηρό και άγονο; Σε αυτές τις συνθήκες, τα περισσότερα φυτά δυσκολεύονται να επιβιώσουν, αναπτύσσονται προβληματικά ή μαραίνονται. Υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του εδάφους του κήπου μας και εμπλουτισμού του με τα απαραίτητα συστατικά, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος απαιτείται αρκετός χρόνος και η αντίστοιχη επένδυση σε χρήματα. Εφόσον αποφασίσουμε να μην κάνουμε μεγάλες αλλαγές και αποδεχθούμε τις ιδιαιτερότητες του εδάφους μας, μπορούμε να επιλέξουμε κατάλληλα φυτά με γερό ριζικό σύστημα που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε άγονο και πετρώδες έδαφος χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι φυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για εξοχικές κατοικίες καθώς έχουν μικρή ανάγκη για πότισμα και λίπανση.

- Διαφήμιση -

Ανάλογα με τα γούστα και το σχέδιο που έχουμε για τον κήπο μας, μπορούμε να επιλέξουμε από μια αρκετά μεγάλη λίστα με αρωματικά φυτά, καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα άνυδρα και ξερά εδάφη. Μερικά από αυτά τα φυτά ξεχωρίζουν για το πλούσιο γυαλιστερό τους φύλλωμα, άλλα για τα εντυπωσιακά άνθη και την παρατεταμένη ανθοφορία τους. Θα σας παρουσιάσω 11 πανέμορφα φυτά και λουλούδια που είναι κατάλληλα για ξηρό και άγονο έδαφος!

αρτεμισία

Ξεκινάμε με την αρτεμισία, η οποία είναι ένα ποώδες πολυετές αρωματικό φυτό που ευδοκιμεί σε άγονους και βραχώδεις τόπους. Η αψιθιά όπως αλλιώς ονομάζεται, αναπτύσσεται σε ποικίλα εδάφη που το αποτελούν, ακόμη και σε ξηρό έδαφος, αρκεί να στραγγίζουν ικανοποιητικά. Σε ύψος έως και ένα μέτρο, η αψιθιά έχει όρθιο βλαστό με ελαφρώς αρωματικά, φύλλα, πρασινοασημί, και μικρά κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Η αρτεμισία προτιμά ηλιόλουστα μέρη, είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι σχετικά ευαίσθητη στον παγετό του χειμώνα. Άλλωστε, στο φύλλωμά της διαθέτει χαρακτηριστικές αδενώδεις τρίχες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της διαπνοής, ειδικά για την αντιμετώπιση της καυτής περιόδου του καλοκαιριού.

δάφνη

Η δάφνη είναι ένας άλλος αειθαλής αρωματικός θάμνος που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στον ασβεστόλιθο. Η δάφνη είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, τη ρύπανση και την αλατότητα, επομένως είναι κατάλληλη για παράκτια φύτευση. Επιπλέον, η δάφνη προσαρμόζεται τόσο σε ηλιόλουστα όσο και σε σκιερά μέρη και αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς παγώνει στους -10 ° C. Ωστόσο, η φύτευση της σε γόνιμο, καλά ποτισμένο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος θα έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η δάφνη έχει βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα και λευκά ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και καρποφορούν και δίνουν μαύρους καρπούς, οβάλ σχήματος και μικρού μεγέθους ελιάς. Τα φύλλα δάφνης, έτοιμα για συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, έχουν αρωματική οσμή και ελαφρώς πικρή γεύση.

δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηρό κλίμα, που φτάνει τα δύο μέτρα ύψος. Το δενδρολίβανο είναι ένας ξυλώδης, πολυετής, αρωματικός θάμνος, πολύχρωμος και φυλλοβόλος, με βελονοειδή φύλλα και μπλε αρωματικά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Είναι ανθεκτικό στο παγετό και στις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι αυτοφυές, ακόμη και σε βραχώδεις περιοχές σε υψόμετρο 600 μέτρων. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες δεντρολίβανου, τόσο άγριο όσο και καλλιεργούμενο. Το δεντρολίβανο έχει πολλές χρήσεις από τη μαγειρική και τα φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι την κηπουρική, όπου χρησιμοποιείται ευρέως για τη δημιουργία βραχόκηπων αλλά και για φύτευση σε γλάστρες και το διακοσμητικό δεντρολίβανο που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα έχει σημαντική διακοσμητική αξία.

λεβάντα

Η λίστα των φυτών που αντέχουν το ξηρό και άγονο έδαφος δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη λίστα της λεβάντας με τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακριά ή μίσχο φύλλα και τα αρωματικά μωβ άνθη. Η λεβάντα είναι ιδανικό φυτό για βραχόκηπους, για χαμηλούς φράκτες, καθώς είναι ένα από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φτάνουν το ένα μέτρο. Η λεβάντα στη φύση αναπτύσσεται σε φτωχά, βραχώδη και ξηρά εδάφη, με τα περισσότερα είδη να είναι ανθεκτικά στα ασβεστούχα εδάφη. Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη καθώς έχει σήψη των ριζών. Επομένως, το χώμα του θα πρέπει να εμπλουτίζεται με άμμο και χαλίκι για να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και αποστράγγιση. Η λεβάντα αναζητά ηλιόλουστα μέρη, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημίξηρα μέρη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η λεβάντα δεν είναι μόνο ανθεκτική στο ζεστό ξηρό καλοκαιρινό περιβάλλον αλλά μπορεί να αντέξει τον παγετό του χειμώνα.

λεβαντίνη

Η λεβαντίνη είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις εδάφους, αρκεί να έχει πολύ καλή στράγγιση. Πολυετής, αειθαλής, αρωματικός θάμνος, η λεβαντίνη είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο, συμπαγές φυτό, με ύψος 40-60 cm του οποίου οι παλαιότεροι βλαστοί παχαίνουν με τα χρόνια. Τα φύλλα της λεβσντίνη είναι μικρά, πυκνά, πολύπλοκα και φτερωτά, είτε ασημοπράσινα είτε ωχροπράσινα ανάλογα με το είδος. Η λεβαντίνη ανθίζει Μάιο-Ιούνιο. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε ξηρό και άνυδρο έδαφος χωρίς κανένα πρόβλημα. Η λεβαντίνη προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους. Η λεβαντίνη έχει εξαιρετική αντοχή τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες όσο και στους βόρειους ανέμους. Ακόμα και στο χιόνι με πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, το φύλλωμά της δεν παγώνει.

πελαργόνι

Τα κλασικά πελαργόνια με εντυπωσιακά άνθη ευδοκιμούν σε κάθε τύπο εδάφους, ακόμη και στα πιο άγονα, με την προϋπόθεση ότι το έδαφος είναι καλά στραγγιζόμενο. Φυσικά, τα άγονα εδάφη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχουν καλύτερη ανάπτυξη και πιο πλούσια ανθοφορία. Το πελαργόνι μπορεί να φυτευτεί τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημίξηρες θέσεις και είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στην ξηρασία και στη ζέστη. Μπορεί να φυτευτεί και να ανθίσει ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς αντέχει στην υψηλή αλατότητα του εδάφους. Είναι όμως ευαίσθητο στο σφοδρό κρύο και τον παγετό του χειμώνα, καθώς και στους δυνατούς βόρειους ανέμους.

πικροδάφνη

Αν ψάχνουμε για έναν ανθεκτικό θάμνο σε ξηρά και άγονα εδάφη που μας δίνει πολλά άνθη από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, τότε επιλέγουμε την πικροδάφνη. Αειθαλής, διακοσμητικός θάμνος με μεγάλα άνθη, η πικροδάφνη είναι χαρακτηριστικό φυτό της μεσογειακής χλωρίδας. Λόγω της υψηλής αντοχής και προσαρμοστικότητας της, η πικροδάφνη χρησιμοποιείται ευρέως στην κηπουρική για το σχηματισμό παρτεριών και περιφράξεων, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο καθώς και σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Η πικροδάφνη είναι ένα ανθεκτικό φυτό που φύεται σε όλα τα εδάφη, ακόμη και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Η πικροδάφνη φύεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημίξηρες θέσεις και μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό φυτό τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στους παγετούς του χειμώνα και στους δυνατούς ανέμους.

κίτρινο γιασεμί

Το χειμερινό γιασεμί με όμορφα κίτρινα άνθη μπορεί να φυτευτεί σε όλα τα εδάφη αρκεί να έχουν καλή στράγγιση. Το κίτρινο γιασεμί είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, τον παγετό και το αεράκι από άλλα είδη γιασεμιού, όπως το χιώτικο γιασεμί, το μπλε γιασεμί και το αραβικό γιασεμί. Αναπτύσσεται καλύτερα και ανθίζει σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν σκαρφαλώνει όσο τα περισσότερα είδη γιασεμιού, γι’ αυτό λέγεται και ημι-αναρριχώμενο, έχει πιο κρεμώδη ανάπτυξη. Με καταγωγή από την Κίνα, το κίτρινο γιασεμί αναπτύσσεται πιο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα πλάτος και δύο μέτρα ύψος. Ανθίζει από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο στις θερμότερες περιοχές της χώρας και αργότερα στα βόρεια.

καλλωπιστική δαμασκηνιά

Η καλλωπιστική δαμασκηνιά, το φυλλοβόλο δέντρο, με το χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα των φύλλων είναι αρκετά ανθεκτικό στο ξηρό και άγονο έδαφος. Αναπτύσσεται καλά σε όλους τους τύπους εδάφους, αν και προτιμά πλούσια, γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη για καλύτερη ανάπτυξη. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Αν και έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, η αυλή παρουσιάζει αρκετά πυκνή βλάστηση που φτάνει σε ύψος τα 5-7 μέτρα.

χαρουπιά

Η χαρουπιά, το αειθαλές καρποφόρο δέντρο με το πυκνό γυαλιστερό φύλλωμά της είναι εξαιρετική επιλογή για ξηρά και άγονα εδάφη. Οι απαιτήσεις του χαρουπιού είναι αρκετά περιορισμένες και θα το συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη. Έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία και γι’ αυτό επιλέγεται από τους κηπουρούς και φυτεύεται σε δρόμους, κήπους και πάρκα. Η χαρουπιά θεωρείται δέντρο ξηρών και θερμών κλιμάτων, φύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές και επομένως καλλιεργείται στη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη ενώ θεωρείται φυτό σχετικά ανθεκτικό στον παγετό.

ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος είναι ένα άλλο πολύ προσαρμοστικό δέντρο και μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους εδάφους καθώς έχει πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα. Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται από αρχιτέκτονες τοπίου για κορμούς δέντρων πόλεων και αυτοκινητοδρόμων καθώς είναι ανθεκτικός τόσο σε πολύ υγρά όσο και σε ξηρά εδάφη και είναι ανθεκτικός στους ισχυρούς ανέμους και στα παράκτια εδάφη υψηλής αλατότητας. Αντίθετα, ο ευκάλυπτος είναι σχετικά ευαίσθητος στον παγετό του χειμώνα. Αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, ο ευκάλυπτος φτάνει γρήγορα σε ύψος πάνω από 50 μέτρα και εμφανίζει την ανθοφορία του από τις αρχές του καλοκαιριού έως τον Σεπτέμβριο.

φραγκοσυκιά

Τελευταίο στη λίστα μας με τα φυτά που αντέχουν σε ξηρό και άγονο έδαφος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η φραγκοσυκιά, ο γνωστός καρποφόρος κάκτος με τους νόστιμους και γλυκούς καρπούς του. Η καλλιέργεια της φραγκόσυκου απαιτεί αμμώδη, φτωχά, ξηρά και άνυδρα εδάφη, καθώς μπορεί να επιβιώσει στη λειψυδρία και να ευδοκιμήσει σε ξηρά κλίματα. Το φραγκόσυκο είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες νερού και θρεπτικών συστατικών λόγω μειωμένης διαπνοής. Είναι επίσης ανθεκτικό στη φωτιά, επειδή το νερό που περιέχει εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, ιδανικό φυτό για την κατάσβεση.

- Διαφήμιση -