Πολλές φορές τυχαίνει να βάλουμε το κλιματιστικό μας σε λειτουργία και να μας έρθει μία άσχημη μυρωδιά, η οποία δεν μπορούμε να βρούμε από που είναι! Αυτό είναι πολύ πιο συνηθισμένο απ’ ότι νομίζετε, ειδικά αν έχετε ανοίξει το κλιματιστικό μετά από αρκετό καιρό. Αν δεν ανάβετε το κλιματιστικό τον Χειμώνα και το βάλετε σε λειτουργία με τις ζέστες του Καλοκαιριού, τότε είναι λογικό να βγαίνει άσχημη μυρωδιά! Υπάρχουν όμως λύσεις για να αφαιρέσετε τις άσχημες μυρωδιές από τα κλιματιστικά. Θα σας παρουσιάσω 4 κόλπα για να αφαιρέσετε τις άσχημες μυρωδιές από το κλιματιστικό!

Στην πραγματικότητα η ίδια η συσκευή δεν παράγει κανενός είδους άσχημη μυρωδιά! Τότε από που προκύπτει η μυρωδιά; Μα ασφαλώς από παράγοντες εκτός του κλιματιστικού όπως τα φίλτρα, τους ανεμιστήρες ή αλλά αυτό προκαλείται από παράγοντες εκτός αυτής που επηρεάζουν τα μέρη της, όπως φίλτρα ή βρώμικους ανεμιστήρες. Επίσης, αν η αποχέτευση είναι σε κακή κατάσταση και ο αέρας που κυκλοφορεί μέσω του εξοπλισμού μπορεί να προκαλέσει την άσχημη μυρωδιά. Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους που δημιουργείται αυτή η άσχημη μυρωδιά και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν.

γιατί το κλιματιστικό μυρίζει άσχημα

Αν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που βάλατε σε λειτουργία το κλιματιστικό, είναι πιθανό να αναδύει μία άσχημη μυρωδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την περίοδο της αχρησίας, έχει συσσωρευτεί βρωμιά στα διάφορα μέρη που το συνθέτουν, μεταξύ άλλων αιτιών. Για παράδειγμα, τα σωματίδια σκόνης μπορεί να παγιδευτούν στα φίλτρα, στον ανεμιστήρα και στο δοχείο αποστράγγισης. Αν δεν τα καθαρίσουμε σωστά την κατάλληλη στιγμή, υγραίνονται και μετά από λίγο καιρό και σχηματίζονται μύκητες. Να θυμάστε ότι η συσκευή απορροφά αέρα από το περιβάλλον, επομένως πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα αυτού του αέρα. Εάν υπάρχει καπνός τσιγάρου, μυρωδιά φαγητού ή σκουπίδια, θα μπουν επίσης στο κλιματιστικό.

Ας δούμε τους τρόπους που μπορούμε να απαλλαγούμε από τις άσχημες μυρωδιές στο κλιματιστικό:

καθαρίστε το φίλτρο

Τα βρώμικα φίλτρα είναι συχνά η κύρια αιτία της άσχημης μυρωδιάς ενός κλιματιστικού. Η λειτουργία αυτών των εξαρτημάτων είναι να φιλτράρουν τον αέρα και να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών και να βλάψουν τη λειτουργία του εξοπλισμού. Ομοίως, τα βρώμικα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής σας, επομένως θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και δεν θα λειτουργεί σωστά. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να διατηρείτε καθαρά τα φίλτρα σας.

Για να τα καθαρίσετε, απλώς αφαιρέστε τα, ξεπλύντε τα με χλιαρό νερό και τρίψτε τα απαλά με τα χέρια σας. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, αλλά ποτέ μην χρησιμοποιείτε λειαντικά προϊόντα ή βούρτσες με σκληρές τρίχες, καθώς αυτά θα μπορούσαν να βλάψουν τη σύνθεση των στοιχείων των φίλτρων του κλιματιστικού. Αφήστε τα να στεγνώσουν πριν τα επανατοποθετήσετε στη θέση τους.

καθαρίστε το εσωτερικό της μονάδας

Ο καθαρισμός των φίλτρων θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε την άσχημη μυρωδιά του κλιματισμού, ωστόσο, πρέπει να δώσετε προσοχή σε όλα τα μέρη του εξοπλισμού που μπορεί να προκαλούν την άσχημη μυρωδιά. Στην περίπτωση του εσωτερικού, πρέπει να εστιάσετε στους αγωγούς του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά απολυμαντικά που μπορείτε να αγοράσετε ειδικά για αυτήν την εργασία.

καθαρίστε την αποχέτευση

Τα κλιματιστικά αποβάλλουν νερό λόγω συμπύκνωσης. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν αφαιρείται η υγρασία από το εσωτερικό, το οποίο είναι πιο κρύο από το περιβάλλον. Από εδώ προέρχονται τα σταγονίδια που μπαίνουν στο δοχείο αποστράγγισης. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το νερό συσσωρεύεται και δεν αφαιρείται. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η κλίση των εύκαμπτων σωλήνων δεν είναι ιδανική. Η υγρασία που δεν φεύγει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και άσχημη οσμή. Υπό αυτή την έννοια, η υγρασία είναι τέλεια για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων. Προκειμένου να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να στεγνώσουμε τον εξοπλισμό. Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένα σύγχρονα μηχανήματα διαθέτουν φίλτρα αυτοκαθαρισμού που εξαλείφουν τους ιούς και τα βακτήρια, υπάρχουν ακόμα πολλές συσκευές που δεν το κάνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον αέρα σε λειτουργία αερισμού για μερικές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαφανιστεί η υγρασία που έχει απομείνει και μαζί και η πιθανότητα ανάπτυξης μικροοργανισμών. Ένας άλλος τρόπος για να στεγνώσετε το κλιματιστικό είναι να το περάσετε σε λειτουργία θερμότητας για λίγα λεπτά. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα στεγνώσει εντελώς.

φροντίστε τον αέρα του περιβάλλοντος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο εξοπλισμός λειτουργεί με τον αέρα που κυκλοφορεί στο περιβάλλον, επομένως είναι απαραίτητο να φροντίζετε για την ποιότητά του. Ο καπνός, τα τρόφιμα, τα σκουπίδια και ο καπνός από άλλες εγκαταστάσεις είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συσκευή.