9 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε στην κατάψυξη

Πολλές νοικοκυρές προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο βάζουν φαγητά στην κατάψυξη και όταν θέλουν να τα μαγειρέψουν τα βγάζουν από αυτήν, τα ξεπαγώνουν και τα τρώνε! Είναι σίγουρα μία πολύ καλή λύση αλλά όχι ιδανική για όλα τα φαγητά! Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι δεν μπαίνουν όλα τα φαγητά στην κατάψυξη. Η διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων μπορεί να παραταθεί αποθηκεύοντάς τα στην κατάψυξή σας και θα έχουν τόσο ωραία γεύση όσο όταν τα βάζετε εκεί. Αλλά για άλλα τρόφιμα και συστατικά, ο καταψύκτης σας δεν είναι φίλος σας. Αφήστε αυτά τα αντικείμενα στο ψυγείο αν θέλετε να παραμείνουν φρέσκα. Ας δούμε ποια είναι τα 9 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε στην κατάψυξη!

- Διαφήμιση -

Αυγά

Τα ολόκληρα αυγά πρέπει να φυλάσσονται εκτός κατάψυξης. Είναι πολύ πιθανό το αυγό μέσα στην κατάψυξη να σπάσει ή να ραγίσει επιτρέποντας στα βακτήρια να εισχωρήσουν. Ακόμα κι αν το κέλυφος παραμείνει άθικτο, ο κρόκος θα γίνει σιροπιασμένος και δύσκολο να αναμειχθεί με τα ασπράδια. Ομοίως, δεν πρέπει να βάλετε στην κατάψυξη σάλτσες που παρασκευάζονται με αυγά γιατί μπορεί να γίνουν σκληρές ή ελαστικές.

Μαλακά τυριά

Τα μαλακά τυριά, όπως το κατσικίσιο, το μπρι και η ρικότα, τείνουν να διαχωρίζονται και να παίρνουν μια κοκκώδη υφή όταν καταψύχονται. Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, μπορούν να διατηρηθούν καλύτερα στην κατάψυξη, αν και θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αλευρώδη.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Σχεδόν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλό είναι να μην μπαίνουν στην κατάψυξη. Η κρέμα γάλακτος διαχωρίζεται και γίνεται νερουλή και η κρέμα, το γιαούρτι, το γάλα και οι σάλτσες με βάση το γάλα μπορεί να πήξουν και να διαχωριστούν.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά

Ορισμένα προϊόντα, ειδικά φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πιθανόν να έχουν αλλαγή στη γεύση ή τη μυρωδιά μετά την κατάψυξη και την απόψυξη τους. Το μαρούλι, τα αγγούρια, το λάχανο και το καρπούζι είναι κυρίως αυτά τα φρούτα και λαχανικά που είναι καλύτερο να τα βάζετε στο ψυγείο. Άλλα προϊόντα, όπως οι ντομάτες, μπορούν να καταψυχθούν, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στο μαγείρεμα, καθώς γίνονται χυλός μετά την απόψυξη.

Πατάτες

Αν δεν πρόκειται για προτηγανισμένες πατάτες, οι πατάτες δεν κρατάνε καλά στην κατάψυξη. Ανάλογα με την προετοιμασία τους πριν από την κατάψυξη, θα γίνουν χυλός, νερουλές ή σκληρές.

Σάλτσες

Τα ντρέσινγκ για σαλάτες και τα καρυκεύματα όπως η μαγιονέζα είναι καλύτερα να τα αφήνετε στο ψυγείο. Αν και είναι ασφαλές να καταναλωθούν μετά την απόψυξη, η κατάψυξη θα κάνει τα συστατικά ξεχωριστά. Τα αυγά, το λάδι και το ξύδι στη μαγιονέζα θα διαχωριστούν, αφήνοντας υγρό πάνω από το μαγιονέζα. Η προσπάθεια να τα επαναφέρετε στην αρχική τους υφή μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα, και αν συμβεί, θα σας μείνει μια πιο αραιή, υδαρή ουσία.

Καρυκεύματα

Τα περισσότερα μπαχαρικά και καρυκεύματα θα πρέπει να αποθηκεύονται αποκλειστικά εκτός ψυγείου. Η κατάψυξη δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μπαχαρικών και προκαλεί αλλαγές στη γεύση και την υφή. Το σκόρδο, η πιπεριά και η βανίλια θα γίνουν πικρά, το κρεμμύδι και η πάπρικα μπορεί να αλλάξουν γεύση και το κάρυ είναι γνωστό ότι «αναπτύσσει μια μούχλα χωρίς γεύση» Τα φρέσκα βότανα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να καταψυχθούν, αλλά χρησιμοποιήστε τα μόνο για αρωματισμό γιατί δεν είναι το καλύτερο στοίχημα για μια όμορφη γαρνιτούρα.

Τηγανητά φαγητά

Η νόστιμη τραγανότητα που λατρεύουμε στα τηγανητά εξαφανίζεται μετά από ένα ταξίδι στην κατάψυξη, επειδή η απόψυξη κάνει τα πρώην τραγανά φαγητά να είναι υγρά και μουσκεμένα. Η εξαίρεση εδώ είναι οι σπιτικές τηγανητές πατάτες, οι οποίες μπορούν να μαγειρευτούν, να καταψυχθούν και να μαγειρευτούν ξανά χωρίς να ξεπαγώσουν πρώτα. Θα εξακολουθούν να έχουν ωραία γεύση και να είναι τραγανές, ενώ μπορείτε να τις κάνετε πιο υγιεινές περιορίζοντας την ποσότητα λαδιού και λίπους που χρησιμοποιείτε για να τα φτιάξετε.

Μαγειρεμένα ζυμαρικά

Μερικά φρέσκα ζυμαρικά μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη πριν το μαγείρεμα, αλλά μετά το μαγείρεμα αποθηκεύστε τα στο ψυγείο! Η κατάψυξη των μαγειρεμένων ζυμαρικών θα τα μετατρέψει σε ένα χυλό και θα τους δώσει μια περίεργη «ζεσταμένη» γεύση.

- Διαφήμιση -