Συμβουλές για να αποθηκεύσετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στην κατάψυξη

Μια απλή τεχνική γρήγορου μαγειρέματος είναι να φτιάχνετε επιπλέον φαγητό σε ένα γεύμα και να το καταψύχετε για μελλοντικά γεύματα ή για να ετοιμάσετε το φαγητό από πριν και να το καταψύξετε για να το απολαύσετε αργότερα. Μια εύκολη μέθοδος κατάψυξης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των υγρών τροφίμων, όπως οι σούπες και τα μαγειρευτά, είναι η κατάψυξή τους σε σακούλες κατάψυξης. Θα σας δώσω συμβουλές για να αποθηκεύσετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα!

- Διαφήμιση -

Εάν φτιάχνετε επιπλέον φαγητό σε ένα γεύμα για μελλοντικά γεύματα, διαχωρίστε και βάλτε στο ψυγείο τη μερίδα που θα σερβίρετε αργότερα πριν βάλετε το φαγητό στο τραπέζι. Αυτό διατηρεί την ποιότητα των τροφίμων υψηλότερη, αποτρέποντας τα “προγραμματισμένα-over” από το να γίνουν “picked-over”. Βοηθά επίσης να διατηρούνται τα τρόφιμα ασφαλή. Ψύξτε τα ευπαθή τρόφιμα, ώστε ο συνολικός χρόνος που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου να είναι μικρότερος από δύο ώρες. Ως γενική οδηγία, τρώτε ευπαθή τρόφιμα εντός τριών ημερών ή καταψύξτε τα. Τα ευπαθή τρόφιμα περιλαμβάνουν: κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, ρύζι, μαγειρεμένα λαχανικά, αποφλοιωμένα ή/και κομμένα φρούτα και λαχανικά. Καταψύξτε τα τρόφιμα σε μεγέθη μερίδων που θα χρειαστείτε για μελλοντικά γεύματα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν δύο στην οικογένειά σας και τρώτε ο καθένας ένα φλιτζάνι ρύζι για ένα γεύμα, καταψύξτε τα σε μερίδες δύο φλιτζανιών.

ΒΗΜΑ 1: Ψύξτε τα τρόφιμα «ελαφρώς» σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βάλετε στο ψυγείο

Δεν είναι απαραίτητο ένα τρόφιμο να είναι τελείως δροσερό πριν μπει στο ψυγείο. Για να βοηθήσετε το φαγητό να κρυώσει, αφήστε να το λίγο πριν το ψύξετε.

Τοποθετήστε ένα ρηχό δοχείο με τρόφιμα σε μια σχάρα ψύξης για να επιτρέψετε στον αέρα να κυκλοφορεί γύρω από το τηγάνι για περίπου 20 έως 30 λεπτά.

ΒΗΜΑ 2: Πλήρης ψύξη των τροφίμων στο ψυγείο

Ψύξτε τα τρόφιμα στη θερμοκρασία του ψυγείου πριν τα βάλετε για την κατάψυξή σας. Δεν υπάρχει πρόβλημα να ψύχετε τα τρόφιμα όσο είναι ακόμα ζεστά.

Καλύψτε πολύ καλά τα τρόφιμα κατά την ψύξη. Αυτό επιτρέπει τη διαφυγή της θερμότητας και προστατεύει τα τρόφιμα από τυχαία μόλυνση από άλλα τρόφιμα κατά την ψύξη.

ΒΗΜΑ 3: Συσκευάστε τα τρόφιμα σε σακούλες κατάψυξης

Χρησιμοποιήστε σακούλες τροφίμων για την αποθήκευση τροφίμων στην κατάψυξη. Επιταχύνετε την κατάψυξη και επιταχύνετε την απόψυξη καταψύχοντας τα τρόφιμα σε λεπτό, πεπλατυσμένο σχήμα σε σακούλες κατάψυξης. Ένα στρογγυλεμένο σχήμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεπαγώσει. Οι πιο επίπεδες συσκευασίες θα στοιβάζονται επίσης καλύτερα στον καταψύκτη σας.

ΒΗΜΑ 4: Επισημάνετε τα τρόφιμα

Για να αποφύγετε το ψάξιμο στο τι κρέας είναι αυτό ή τι υπάρχει μέσα στο σακουλάκι, επισημάνετε τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας ταινία κατάψυξης και γράφοντας ετικέτες με μαρκαδόρους. Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν:

Όνομα φαγητού

Ημερομηνία συσκευασίας

Αριθμός μερίδων ή ποσότητα

Πρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες, όπως μορφή φαγητού (σε φέτες, ψιλοκομμένες κ.λπ.), τυχόν ειδικά συστατικά.

Καταψύξτε τα τρόφιμα σε επίπεδο δίσκο μέχρι να παγώσουν. Είναι χρήσιμο να τοποθετείτε γεμάτες σακούλες κατάψυξης σε μια επίπεδη επιφάνεια στον καταψύκτη σας, όπως ένα μεταλλικό ταψί. Μην στοιβάζετε σακούλες κατάψυξης μέχρι να παγώσουν, ώστε να παγώσουν πιο γρήγορα. Αφού παγώσουν, οι σακούλες μπορούν να αφαιρεθούν από το ταψί και να αποθηκευτούν, στοιβαγμένες, απευθείας στο ράφι του καταψύκτη. Ή μπορείτε να τα γυρίσετε και να τα αποθηκεύσετε κάθετα. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα καλή ιδέα όταν καταψύχετε υγρά τρόφιμα, όπως σούπες και μαγειρευτά.

ΒΗΜΑ 5: Ξεπαγώστε και μαγειρέψτε κατεψυγμένα τρόφιμα

Μη ξεπαγώνετε τα ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν τα ευπαθή τρόφιμα παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα, τα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν και να παράγουν ανθεκτικές στη θερμότητα τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες. Το μαγείρεμα μπορεί να μην είναι σε θέση να καταστρέψει αυτές τις τοξίνες. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να προγραμματίσετε εκ των προτέρων μια αργή, ασφαλή απόψυξη στο ψυγείο. Μικρά αντικείμενα μπορεί να ξεπαγώσουν όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Έως και 5 κιλά φαγητού θα πρέπει να ξεπαγώσουν σε περίπου 24 ώρες. Εάν υπάρχει πιθανότητα να διαρρεύσει μια συσκευασία απόψυξης, μπορεί να θέλετε να την αποψύξετε σε ένα πιάτο ή μία κατσαρόλα. Εάν το φαγητό αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων, ολοκληρώστε το ξαναζέσταμά του αμέσως. Σε αντίθεση με τα τρόφιμα που αποψύχονται στο ψυγείο, τα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί σε φούρνο μικροκυμάτων φτάνουν σε θερμοκρασίες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Μαγειρέψτε τα αμέσως για να σκοτώσετε τυχόντα βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί και για να αποτρέψετε περαιτέρω ανάπτυξη βακτηρίων: Τα τρόφιμα μπορούν να μεταφερθούν από μια σακούλα κατάψυξης σε δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων για απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων.

Εάν ο κατασκευαστής της σακούλας κατάψυξης λέει ότι είναι εντάξει να αποψύχετε τα τρόφιμα απευθείας στη σακούλα του καταψύκτη, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για πράγματα όπως αερισμός, συνιστώμενες ρυθμίσεις θερμότητας, τύποι τροφίμων κατάλληλων για απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων κ.λπ. για τη συγκεκριμένη σακούλα. Επίσης, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον φούρνο μικροκυμάτων σας.

Ενώ μπορεί να μπορείτε να ξεπαγώσετε ικανοποιητικά τα τρόφιμα σε ορισμένες σακούλες κατάψυξης στο φούρνο μικροκυμάτων (ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή), μη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων τα τρόφιμα στη σακούλα κατάψυξης — εκτός εάν συνιστάται από τον κατασκευαστή της σακούλας κατάψυξης. Στις υψηλότερες θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία μαγειρέματος μικροκυμάτων, είναι δυνατό το πλαστικό να φτάσει σε θερμοκρασίες τήξης.

- Διαφήμιση -