Πως να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας σας ανάλογα με το υλικό κατασκευής του

Οι πάγκοι της κουζίνας είναι μερικές από τις επιφάνειες με τη μεγαλύτερη διακίνηση και υψηλής επαφής σε οποιονδήποτε χώρο διαβίωσης. Ένας πάγκος μπορεί να χρησιμεύσει ως χώρος προετοιμασίας των φαγητών αλλά παράλληλα η ακαταστασία πολλές φορές αποτελεί ένα κύριο χαρακτηριστικό του πάγκου. Ταυτόχρονα η βρωμιά και οι λεκέδες που μαζεύονται, συχνά μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Δεν μπορούμε όμως να καθαρίσουμε όλους τους πάγκους της κουζίνας με τον ίδιο τρόπο. Διαφορετικοί τύποι πάγκων απαιτούν διαφορετικές μεθόδους φροντίδας. Θα σας δείξω πως να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας σας ανάλογα με το υλικό κατασκευής του!

- Διαφήμιση -

πάγκος από γρανίτη

Για να καθαρίσετε τους πάγκους από γρανίτη, σκουπίστε την επιφάνεια με ζεστό, σαπουνόνερο και ξεπλύνετε καλά. Για την απολύμανση, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης. Μην χρησιμοποιείτε λειαντικό καθαριστικό ή επιθέματα καθαρισμού γιατί θα μπορούσαν να γρατσουνίσουν την επιφάνεια.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες σε πάγκο από γρανίτη: Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Τρίψτε απαλά το σημείο με την πάστα και ένα πινέλο. Ξεπλύνετε καλά. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εφαρμογές για την αφαίρεση λεκέδων από πάγκους γρανίτη.

Πώς να σφραγίσετε τον γρανίτη: Σφραγίστε τους πάγκους από γρανίτη με ένα κατάλληλο στεγανωτικό σχεδιασμένο για πέτρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή λεκέδων και θα διευκολύνει τη διατήρηση του καθαρού.

πάγκος laminate

Χρησιμοποιήστε ζεστό, σαπουνόνερο, ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης ή ένα μη λειαντικό καθαριστικό κουζίνας για να καθαρίσετε τους πάγκους laminate. Μη χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά ή βούρτσες με σκληρές τρίχες, που μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα κατά μήκος των ραφών ή κατά μήκος των μεταλλικών άκρων. Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε διαλύματα χλωρίνης: Θα μπορούσαν να αλλάξουν το χρώμα του πάγκου ή να προκαλέσουν άλλη ζημιά στην επιφάνεια. Δοκιμάστε πρώτα σε δυσδιάκριτο σημείο.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τους πάγκους laminate: Για τη συσσώρευση λιπαρότητας, δοκιμάστε να καθαρίσετε τους πάγκους της κουζίνας με φυσικά καθαριστικά συστατικά, όπως ξύδι και νερό. Εάν είναι κολλώδης η επιφάνεια, τρίψτε με μια πάστα μαγειρικής σόδας και νερού και μετά ξεπλύνετε.

Δεν απαιτείται σφράγιση για πάγκους laminate.

πέτρινος πάγκος

Σκουπίστε την επιφάνεια με ζεστό, σαπουνόνερο και ξεπλύνετε καλά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης. Μην χρησιμοποιείτε λειαντικό καθαριστικό ή επιθέματα καθαρισμού γιατί μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια. Τα όξινα καθαριστικά, όπως το ξύδι ή το λεμόνι, δεν είναι επίσης κατάλληλα για τον καθαρισμό πέτρινων πάγκων, καθώς αυτά μπορεί να τρυπήσουν ή να χαράξουν την πέτρα.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες στον πάγκο από πέτρα: Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Τρίψτε απαλά το σημείο με την πάστα και ένα πινέλο. Ξεπλύνετε καλά. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εφαρμογές για να ανασηκώσετε τον λεκέ στους πάγκους της πέτρας σας.

Πώς να σφραγίσετε πέτρινες πάγκους: Σφραγίστε με ένα κατάλληλο σφραγιστικό που έχει σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη πέτρα σας για να αποτρέψετε τους λεκέδες και να κάνετε τον καθημερινό καθαρισμό εύκολο.

πάγκος από κεραμικά πλακάκια

Αν τα πλακάκια δεν ξεπλυθούν καλά, το σαπούνι μπορεί να αφήσει μια μεμβράνη στην επιφάνεια. Η προσθήκη λευκού ξυδιού στο νερό μπορεί να ανακουφίσει αυτό το πρόβλημα κατά τον καθαρισμό των πάγκων πλακιδίων. Μη χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά ή επιθέματα.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τον πάγκο πλακιδίων: Παρόλο που τα πλακάκια δεν λερώνονται εύκολα, ο αρμόστοκος μαζεύει αρκετή βρωμιά. Είναι επίσης η περιοχή που είναι πιο πιθανό να φιλοξενεί βακτήρια. Τρίψτε τους αρμούς με ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης και μια οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια σφραγίστε το με ένα εμπορικό σφραγιστικό για αρμούς.

Τρόπος σφράγισης πάγκων κεραμικών πλακιδίων: Το γυαλισμένο κεραμικό πλακίδιο δεν χρειάζεται να σφραγιστεί. Οι αρμοί, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σφραγίζονται με ένα στεγανωτικό για αρμούς για να το βοηθήσει να γίνει ανθεκτικό στους λεκέδες. Οι πάγκοι πλακιδίων χωρίς υάλωμα θα πρέπει να σφραγίζονται με ένα διεισδυτικό σφραγιστικό για προστασία και αντοχή στους λεκέδες.

πάγκος από σκυρόδεμα

Σκουπίστε την επιφάνεια των πάγκων από σκυρόδεμα με ζεστό, σαπουνόνερο και ξεπλύνετε καλά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης. Μην χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά ή επιθέματα καθαρισμού γιατί μπορεί να γρατζουνίσουν την επιφάνεια.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τους πάγκους από σκυρόδεμα: Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Τρίψτε απαλά το σημείο με την πάστα και ένα πινέλο. Ξεπλύνετε καλά. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε πολλές φορές για να αφαιρέσετε τον λεκέ.

Πώς να στεγανοποιήσετε πάγκους από σκυρόδεμα: Σφραγίστε με ένα κατάλληλο στεγανωτικό που έχει σχεδιαστεί για σκυρόδεμα για να αποτρέψετε τους λεκέδες και να το διατηρείτε πιο καθαρό.

μαρμάρινος πάγκος

Καθαρίζετε τακτικά τους μαρμάρινους πάγκους σας με ένα υγρό μαλακό πανί (οι μικροΐνες λειτουργούν καλά) για να αποφύγετε τις ραβδώσεις. Στεγνώστε με ένα καθαρό πανί. Ποτέ μην τον αφήνετε να στεγνώσει στον αέρα γιατί το μάρμαρο είναι επιρρεπές σε κηλίδες νερού. Για βαθύτερο καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πιάτων με ουδέτερο pH αναμεμειγμένο με ζεστό νερό. Ξεπλύνετε καλά για να φύγουν τυχόντα υπολείμματα και σκουπίστε το ώστε να γίνει εντελώς στεγνό.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από μαρμάρινο πάγκο: Τα όξινα υγρά μπορούν να χαράξουν μόνιμα το μάρμαρο σας, οπότε καθαρίστε αμέσως το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού, τις ντομάτες και τα αναψυκτικά. Οι περισσότεροι λεκέδες σε μαρμάρινο πάγκο μπορούν να αφαιρεθούν εφαρμόζοντας ένα κατάπλασμα, μια παχιά πάστα που απορροφά τον λεκέ από την επιφάνεια. Οι βαθείς λεκέδες μπορεί να απαιτούν την κλήση ενός επαγγελματία.

Πώς να σφραγίσετε μαρμάρινους πάγκους: Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την πορώδη επιφάνεια του μαρμάρου.

γυάλινος πάγκος

Καθαρίστε τους γυάλινους πάγκους σας με οποιοδήποτε σαπούνι ή καθαριστικά του εμπορίου που θα κρατούσατε συνήθως στο σπίτι σας για τον καθαρισμό σκληρών επιφανειών, όπως καθαριστικό τζαμιών ή καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι για να αποφύγετε το ξύσιμο της επιφάνειας. Αποφύγετε τη χρήση λειαντικών καθαριστικών και εργαλείων καθαρισμού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν γρατζουνιές.

Οι γυάλινοι πάγκοι είναι ανθεκτικοί στους λεκέδες. Δεν απαιτείται σφράγιση.

πάγκος από ανοξείδωτο ατσάλι

Σκουπίστε τον πάγκο σας από ανοξείδωτο χάλυβα με ένα πανί μικροϊνών για στεγνό καθάρισμα. Για υγρό καθάρισμα, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα ζεστού νερού και ήπιου υγρού πιάτων. Ξεπλύνετε την επιφάνεια με καθαρό νερό και στεγνώστε με μια καθαρή, μαλακή πετσέτα. Αναζητήστε καθαριστικά του εμπορίου από ανοξείδωτο χάλυβα για να αφαιρέσετε δακτυλικά αποτυπώματα και μουτζούρες.

Οι πάγκοι από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ανθεκτικοί στους λεκέδες και δεν χρειάζονται σφράγιση.

ξύλινος πάγκος

Πλύνετε τους ξύλινους πάγκους σας με ένα μείγμα από ήπιο σαπούνι πιάτων και νερό. Ξεπλύνετε καλά και τεγνώστε με ένα απαλό καθαρό πανί.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από πάγκο ξύλου: Καθαρίστε όσο περισσότερο μπορείτε τον λεκέ για να μην βυθιστεί στους πόρους του ξύλου. Εάν έχετε να κάνετε με ελαφρύ λεκέ, δοκιμάστε να πασπαλίσετε με αλάτι. Στη συνέχεια τρίψτε με την κομμένη πλευρά μισού λεμονιού. Ο λεκές εξακολουθεί να εμφανίζεται; Αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα πριν το ξεπλύνετε με νερό και το στεγνώσετε με ένα καθαρό πανί. Για πιο σκούρο λεκέ, δοκιμάστε να ταμπονάρετε με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε διάλυμα οξυζενέ για να τον ελαφρύνετε. Εάν ο λεκές φαίνεται μόνιμος, μπορείτε πάντα να τρίψετε και να φινιρίσετε έναν ξύλινο πάγκο.

Τρόπος σφράγισης ξύλινων πάγκων: Οι ξύλινοι πάγκοι όταν πέφτει με λάδι εμποδίζουν το ξύλο να στεγνώσει, βοηθά στη σφράγιση της επιφάνειας και προσθέτει γυαλάδα. Σκουπίστε το ξύλο με ένα ελαφρύ στρώμα ορυκτελαίου, αφήστε το να μουλιάσει στην επιφάνεια και σκουπίστε το λάδι που δεν μουλιάζει. Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικό λάδι γιατί η επιφάνεια μπορεί να κολλήσει και να προσελκύσει βρωμιά. Μην χρησιμοποιείτε λιναρόσπορο ή φυτικό έλαιο.

- Διαφήμιση -