25 φυτά που προσελκύουν τις πεταλούδες στον κήπο μας

Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από έναν κήπο γεμάτο χρώμα, ζωντάνια και λουλούδια; Ένας κήπος με πεταλούδες! Οι πεταλούδες συμπληρώνουν τέλεια τα συναισθήματα αισιοδοξίας και χαράς στον κήπο και στο μπαλκόνι μας. Όλοι έχουμε θαυμάσει την υπέροχη πεταλούδα που πετά από το ένα φυτό στο άλλο για να μαζέψει το νέκταρ λουλουδιών που χρειάζεται για να ταΐσει. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις τα εντυπωσιακά μοτίβα και την ποικιλία χρωμάτων στα φτερά της πεταλούδας κάτω από το φως του ήλιου. Για να προσελκύσουμε ένα πλήθος από όμορφες πεταλούδες, αρκεί να σχεδιάσουμε τον κήπο μας με τέτοιο τρόπο, κάνοντας τις σωστές προσαρμογές και φυτεύοντας τα φυτά που αγαπούν οι πεταλούδες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικολογική ανάπτυξη και η μη χρήση χημικών εντομοκτόνων. Θα σας παρουσιάσω 25 φυτά που προσελκύουν τις πεταλούδες στον κήπο μας!

- Διαφήμιση -

πώς σχεδιάζουμε τον κήπο μας για να προσελκύουμε τις πεταλούδες

Πρώτα από όλα δημιουργούμε συγκεκριμένα σημεία για να έχουν οι πεταλούδες πηγή νερού, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Αποφεύγουμε λιμνούλες ή σιντριβάνια καθώς υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν οι πεταλούδες και προτιμούμε μέρη με βρεγμένα βότσαλα ή χοντρή άμμο με αρκετή υγρασία για να αφήσουμε τις πεταλούδες να ξεδιψάσουν. Είναι σημαντικό να έχουμε πέτρες στον κήπο μας σε διάφορα ηλιόλουστα σημεία. Οι πέτρες λειτουργούν ως σημεία όπου ξεκουράζονται οι πεταλούδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ζεσταίνουν τα φτερά τους. Σε κάθε περίπτωση, ο κήπος μας χρειάζεται να έχει άφθονη ηλιοφάνεια, καθώς τα περισσότερα φυτά που επισκέπτονται οι πεταλούδες χρειάζονται μεγάλη καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Δεν χρειάζεται να έχουμε πολύ μεγάλο κήπο για να μπουν οι πεταλούδες, αρκεί να έχουν τη σωστή διαμόρφωση και αρκετά λουλούδια. Μπορούμε να το κάνουμε ακόμα και στο μπαλκόνι μας.

πώς επιλέγουμε φυτά για να προσελκύσουμε τις πεταλούδες

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ποικιλίες λουλουδιών που προσελκύουν περισσότερα είδη πεταλούδων που βρίσκονται στην περιοχή μας. Επιλέγουμε φυτά με πολλά λουλούδια και έντονα χρώματα καθώς φέρνουν περισσότερες πεταλούδες στον κήπο μας. Επιλέγουμε ένα συγκεκριμένο χρώμα λουλουδιών από κάθε φυτό και φυτεύουμε σε ομάδες για να δώσουμε μεγαλύτερη έλξη στις πεταλούδες. Διατηρούμε ορισμένα συγκρίσιμα φυτά για να γεννούν οι πεταλούδες τα αυγά τους και να μεγαλώνουν σε κάμπιες, ενώ χρειαζόμαστε διαφορετικά φυτά για να προσελκύσουμε ενήλικες πεταλούδες. Τέλος, οπωσδήποτε επιλέγουμε να φυτέψουμε μερικούς ανθοφόρους θάμνους όπου μπορούν να κρυφτούν οι πεταλούδες για να τις προστατέψουν από τα διάφορα πτηνά όταν τις κυνηγούν.

ποια φυτά επιλέγουμε για να προσελκύσουμε τις πεταλούδες

Πρώτα από όλα, για να προσελκύσουμε πεταλούδες στον κήπο μας, επιλέγουμε λουλούδια με έντονα χρώματα σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί, του κόκκινου και του ροζ όπως η λαντάνα, η βερβένα, το άστερ και το σκυλάκι. Επίσης, το χρυσάνθεμο, η τριανταφυλλιά, ο καλλιστήμονας, ο κόσμος, η αζαλέα, ο πέντας, ο κατιφές και η ζίνια φέρνουν πολλές πεταλούδες στον κήπο μας. Οι πεταλούδες έλκονται επίσης από πολλά λαχανικά, όπως η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, καθώς και το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, και αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος για τις πεταλούδες, ενώ σε ορισμένα βότανα όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος και ο σκόρος οι πεταλούδες αφήνουν τα αυγά τους να εκκολαφθούν. Τέλος, ακόμη και κάποια ανεπιθύμητα βότανα όπως η τσουκνίδα μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τις πεταλούδες.

- Διαφήμιση -