10 αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα χαλιά σας με σπιτικά υλικά

Οι λεκέδες στα χαλιά είναι συνηθισμένη κατάσταση! Όσο και αν προσέξουμε, λεκέδες από χυμό, λίπη, βρωμιά — όλα με κάποιο τρόπο βρίσκουν το δρόμο τους στο χαλί. Και όταν το κάνουν, μπορεί να μην έχετε έτοιμο ένα καλό εξειδικευμένο καθαριστικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βασιστείτε στην εξυπνάδα σας και σε όποια κανονικά προϊόντα οικιακής χρήσης έχετε στη διάθεσή σας. Θα εκπλαγείτε με τα θαύματα που μπορείτε να κάνετε με προϊόντα στους σωστούς συνδυασμούς και αναλογίες, μαζί με ένα λευκό πανί και λίγο απαλό τρίψιμο. Ωστόσο, μια προειδοποίηση: Οι φυσικές και οι συνθετικές ίνες δεν αντιδρούν το ίδιο σε όλα τα διαλύματα και τα μείγματα καθαρισμού. Πριν τον καθαρισμό, δοκιμάστε το διάλυμα σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή του χαλιού. Θα σας παρουσιάσω 10 αποτελεσματικούς τρόπους για να καθαρίσετε τα χαλιά σας με σπιτικά υλικά!

- Διαφήμιση -

αμμωνία

Η αμμωνία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και ευέλικτα οικιακά καθαριστικά. Ωστόσο, είναι πολύ αλκαλικό, επομένως πρέπει να προσέχετε πώς και πότε το χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε χαλιά από φυσικές ίνες. Τα διαλύματα αμμωνίας λειτουργούν σε λεκέδες που προκαλούνται από ατυχήματα σάλτσας, μαγιονέζας, μελανιού και κατοικίδιων ζώων.

Για να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία με 1 φλιτζάνι νερό. Ψεκάστε το διάλυμα στο χαλί και αφήστε το να καθίσει για ένα ή δύο λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα λευκό πανί ή χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε την περιοχή και είστε έτοιμοι.

μαγειρική σόδα

Με την πάροδο του χρόνου, τα χαλιά αναπτύσσουν μια μυρωδιά και η μαγειρική σόδα είναι καλή στο να απομακρύνει τις οσμές από τις ίνες του χαλιού. Ωστόσο, η μαγειρική σόδα δεν είναι ένα μαγικό ραβδί και οι έντονες μυρωδιές κατοικίδιων μπορεί να είναι υπερβολικές για αυτό.

Για να εξαλείψετε τις οσμές, πασπαλίστε ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας πάνω από την πληγείσα περιοχή. Αφήστε το στο χαλί από 60 λεπτά έως 24 ώρες και, στη συνέχεια, σκουπίστε το με ηλεκτρική σκούπα. Όσο περισσότερο μένει η μαγειρική σόδα στο χαλί, τόσο περισσότερη μυρωδιά απορροφά. (Αλλά μην περπατάτε στο χαλί ενώ είναι καλυμμένο με μαγειρική σόδα!) Ακόμα κι αν αφήσετε τη μαγειρική σόδα να δράσει μόνο για 60 λεπτά, θα αφαιρέσει κάποιες μυρωδιές.

υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Το υγρό απορρυπαντικό πιάτων είναι αποτελεσματικό στο να απομακρύνει λεκέδες από το χαλί. Το κόλπο είναι να μην χρησιμοποιείτε πάρα πολύ. Ανακατέψτε μόνο 2 ή 3 σταγόνες υγρού πιάτων με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Οι σταγόνες πρέπει να είναι πολύ μικρές. Το πολύ απορρυπαντικό μπορεί να αφήσει πίσω του ένα κολλώδες υπόλειμμα που προσελκύει βρωμιά, σκόνη και υπολείμματα.

Βουτήξτε μια λευκή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα στο διάλυμα και ταμπονάρετε το λεκέ, προχωρώντας απαλά από την εξωτερική άκρη προς τη μέση. Αφού εξαλείψετε τον λεκέ, ταμπονάρετε ξανά το σημείο με μια λευκή πετσέτα για να αφαιρέσετε το υπόλοιπο καθαριστικό διάλυμα. Το απορρυπαντικό λειτουργεί καλύτερα σε υδατοδιαλυτούς λεκέδες. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνο διαυγές, μη λευκαντικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

λευκό ξίδι

Το ξίδι αφαιρεί τις οσμές και χαλαρώνει πολλούς λεκέδες φαγητού από τις ίνες του χαλιού. Για καθαρισμό και απόσμηση, ανακατέψτε ίση ποσότητα ξίδι και νερό και μετά ψεκάστε το διάλυμα πάνω στο λεκέ. Αφήστε το διάλυμα ξιδιού/νερού στο χαλί εάν αφαιρείτε τις οσμές ή ταμπονάρετε με ένα λευκό πανί ή χαρτοπετσέτα εάν το χρησιμοποιείτε για να αφαιρέσετε λεκέδες. Το σπίτι σας θα μυρίζει ξίδι για λίγο, αλλά η μυρωδιά εξαφανίζεται γρήγορα. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξίδι. Ένα χρωματιστό ξίδι θα μπορούσε να λερώσει περαιτέρω το χαλί.

ασετόν

Την επόμενη φορά που θα στάξετε βερνίκι νυχιών στο χαλί σας, απλά πιάστε το βερνίκι νυχιών. Τα προϊόντα αφαίρεσης βερνικιών νυχιών μπορεί να είναι σκληρά, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια ποικιλία που δεν περιέχει ακετόνη, χωρίς βαφές και δοκιμάστε την πρώτα σε μια μικρή περιοχή χαλιού.

Μουλιάστε ένα λευκό πανί στο αφαίρεσης βερνικιού νυχιών, πιέζοντας τυχούσα περίσσεια πριν ταμπονάρετε τον λεκέ. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό λευκό πανί ή χαρτοπετσέτα για να απορροφήσετε τυχόντα υπολείμματα αφαίρεσης βερνικιού νυχιών μετά την αφαίρεση του λεκέ. Λάβετε υπόψη ότι το προϊόν αφαίρεσης βερνικιού νυχιών λειτουργεί καλύτερα σε φρέσκους λεκέδες.

μαγειρική σόδα και κορν φλάουρ

Εάν δεν θέλετε να βραχεί το χαλί σας, ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και κορν φλάουρ προσφέρει μια στεγνή επιλογή για τον καθαρισμό των λιπαρών λεκέδων. Και τα δύο συστατικά απορροφούν το λίπος και το λάδι, ενώ η μαγειρική σόδα αφαιρεί επίσης τις άσχημες μυρωδιές.

Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα και το κορν φλάουρ σε ίση ποσότητα και πασπαλίστε το στην πληγείσα περιοχή. Αφήστε το μείγμα να καθίσει στον λεκέ για 15 έως 20 λεπτά και, στη συνέχεια, σκουπίστε το με ηλεκτρική σκούπα. Εάν ο λεκές παραμένει, επαναλάβετε τη διαδικασία. Ίσως χρειαστεί να ταμπονάρετε το μείγμα στις ίνες του χαλιού, αλλά αποφύγετε το τρίψιμο. Το τρίψιμο του χαλιού σας μπορεί να αναιρέσει τη συστροφή και να δημιουργήσει μια θολή, φθαρμένη εμφάνιση.

σόδα

Η σόδα δεν είναι τίποτα άλλο από ανθρακούχο νερό με λίγα πρόσθετα μέταλλα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι αποτελεσματική μόνο σε υδατοδιαλυτούς λεκέδες. Εφαρμόστε σόδα σε ένα λεκέ το συντομότερο δυνατό. Το νερό και το ανθρακικό εμποδίζουν τον λεκέ να πήξει στις ίνες του χαλιού. Ταμπονάρετε τη σόδα επί τόπου και επαναλάβετε όπως χρειάζεται.

πάγος (για τσίχλα)

Πριν εφαρμόσετε πάγο, αφαιρέστε όσο περισσότερη τσίχλα μπορείτε με τα δάχτυλά σας. Στη συνέχεια, βάλτε δύο ή τρία παγάκια σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε την πάνω από την τσίχλα. Μόλις σκληρύνει η τσίχλα, μπορείτε να την αφαιρέσετε πιο εύκολα από τις ίνες του χαλιού.

πάγος και σίδερο (για κερί)

Η τσίχλα δεν είναι ο μόνος λεκές που αφαιρεί ο πάγος. Είναι επίσης εξαιρετικός για να βγάζετε το κερί από το χαλί σας. Βάλτε ένα ή δύο παγάκια σε μια πλαστική σακούλα και μετά τοποθετήστε τη σακούλα στο κερί. Όταν κρυώνει, το κερί ξεχωρίζει ευκολότερα από το χαλί. Ξύστε απαλά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όταν τελειώσετε το ξύσιμο, καλύψτε το υπόλοιπο κερί με μια λευκή πετσέτα, χαρτοπετσέτα ή χάρτινη σακούλα. Βάλτε το σίδερο σας σε χαμηλή θερμοκρασία (δεν θέλετε να λιώσετε τις ίνες του χαλιού), και περάστε το πάνω από την πετσέτα. Καθώς το κερί λιώνει, μουλιάζεται στην πετσέτα. Τοποθετήστε ξανά την πετσέτα όπως χρειάζεται και επαναλάβετε.

καθαριστικό τζαμιών

Εάν δεν έχετε έτοιμο καθαριστικό χαλιών, ένα καθαριστικό τζαμιών θα κάνει τη δουλειά. Δημιουργήστε ένα γενικό διάλυμα καθαρισμού χαλιών αναμειγνύοντας ίση ποσότητα καθαριστικού τζαμιών και νερού. Είναι απλό, φθηνό και ασφαλές για τους περισσότερους τύπους χαλιών. Ψεκάστε ή ταμπονάρετε το στην λεκιασμένη περιοχή και αφαιρέστε το με μια λευκή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα.

- Διαφήμιση -