Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο σας φυσικά με μαγειρική σόδα και ξίδι

Ο φούρνος της κουζίνας είναι μία από τις συσκευές που μας προβληματίζει αρκετά στον καθαρισμό του. Βρωμιές, υπολείμματα φαγητού και λεκέδες είναι πράγματα που μας ζορίζουν και κάποιες φορές δυσκολεύουν τη ζωή μας. Η πιο εύκολη λύση ασφαλώς και είναι να καταφύγουμε σε χημικά καθαριστικά του εμπορίου, τα οποία προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως και πιο φυσικοί τρόποι για να καθαρίσετε τον φούρνο. Ειδικά η χρησιμοποίηση 2 υλικών που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, μπορεί να μας δώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον καθαρισμό του φούρνου μας. Αναφέρομαι φυσικά στη μαγειρική σόδα και το ξίδι. Θα σας δείξω λοιπόν πώς να καθαρίσετε τον φούρνο σας φυσικά με μαγειρική σόδα και ξίδι!

- Διαφήμιση -

πώς να καθαρίσετε έναν φούρνο με μαγειρική σόδα και ξίδι

Υλικά

Μαγειρική σόδα

Νερό

Λαστιχένια γάντια

Βρεγμένο πανί πιάτων

Σπάτουλα από πλαστικό ή σιλικόνη

Μπουκάλι σπρέι

λευκό ξίδι

αδειάστε το φούρνο

Αφαιρέστε τις σχάρες του φούρνου, το θερμόμετρο φούρνου και οτιδήποτε άλλο έχετε μέσα στο φούρνο και αφήστε τα στην άκρη.

φτιάξτε μια πάστα μαγειρικής σόδας

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με μερικές κουταλιές της σούπας νερό. Προσαρμόστε την αναλογία και των δύο όπως χρειάζεται μέχρι να έχετε μια πάστα που απλώνεται. Περίπου 3 κουταλιές της σούπας νερό συνήθως είναι καλά για να αποκτήσετε την επιθυμητή υφή για επάλειψη.

καλύψτε τον φούρνο σας

Απλώστε την πάστα σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου σας, αποφεύγοντας τις αντιστάσεις. Χρησιμοποιείστε γάντια για αυτήν την εργασία καθώς ο φούρνος συνήθως είναι αρκετά βρώμικος. Με τη βοήθεια των γαντιών μπορείτε να μπείτε και στις πιο βρώμικες γωνιές χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για όλη αυτή τη βρωμιά που μπορεί να μπει στα νύχια σας. Η μαγειρική σόδα θα πάρει ένα καφέ χρώμα καθώς την τρίβετε.

αφήστε το μείγμα να καθίσει όλη τη νύχτα

Αφήστε το μείγμα της μαγειρικής σόδας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 12 ώρες ή όλη τη νύχτα.

καθαρίστε τις σχάρες του φούρνου σας

Στην συνέχεια καθαρίστε τις σχάρες του φούρνου σας.

σκουπίστε το φούρνο

Μετά από 12 ώρες ή όλη τη νύχτα, πάρτε ένα υγρό πανί και σκουπίστε όσο περισσότερο μπορείτε από την αποξηραμένη πάστα μαγειρικής σόδας. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική ή σπάτουλα σιλικόνης για να βοηθήσετε να ξύσετε την πάστα όπως χρειάζεται. Μια σπάτουλα μπορεί να είναι χρήσιμη σε όλα τα δυσπρόσιτα μέρη.

ψεκάστε λίγο ξύδι

Βάλτε λίγο ξίδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε παντού όπου βλέπετε ακόμα υπολείμματα μαγειρικής σόδας στο φούρνο σας. Το ξύδι θα αντιδράσει με τη μαγειρική σόδα και θα αφρίσει απαλά.

κάντε ένα τελικό σκούπισμα

Πάρτε το υγρό πανί σας και σκουπίστε το υπόλοιπο αφρώδες μείγμα ξιδιού-μαγειρικής σόδας. Επαναλάβετε μέχρι να φύγουν όλα τα υπολείμματα μαγειρικής σόδας. Προσθέστε περισσότερο νερό ή ξίδι όσο χρειάζεται ενώ σκουπίζετε για να γίνει πραγματικά καθαρός και λαμπερός ο φούρνος.

επανατοποθετήστε τις σχάρες του φούρνου σας

Αντικαταστήστε τις σχάρες του φούρνου και οτιδήποτε άλλο έχετε μέσα στο φούρνο σας και είστε έτοιμες!

- Διαφήμιση -