Το πλύσιμο των πιάτων είναι μία καθημερινή εργασία μέσα στο σπίτι και μάλιστα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Σίγουρα είναι αρκετά βαρετή διαδικασία και πολλές φορές αγανακτούμε με τα πιάτα που μαζεύονται μέσα στον νεροχύτη. Νομίζετε όμως ότι ξέρετε πώς να πλένετε τα πιάτα στο χέρι; Υπάρχουν λάθη τα οποία κάνουμε με αποτέλεσμα η αποδοτικότητά μας στο πλύσιμο των πιάτων να μην είναι αυτή που θα έπρεπε! Θα σας παρουσιάσω 8 συχνά λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο των πιάτων!
μην το πολυσκέφτεστε
Το να κοιτάτε ένα σωρό βρώμικα πιάτα μετά το μαγείρεμα πολλές φορές είναι τρομακτικό και μας φαίνεται ένα βουνό το οποίο μας χαλάει τη διάθεση! Η πραγματικότητα συνήθως όμως δεν είναι τόσο άσχημη. Μπορείτε σχεδόν πάντα να τα πλένετε τα πιάτα σε λιγότερο χρόνο από ό,τι φαντάζεστε. Αν απλά δεν μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να πλύνετε τα πιάτα την στιγμή που πρέπει, γιατί αλλιώς θα μαζευτεί ένας σωρός και το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο!
μη χρησιμοποιείτε βρώμικο σφουγγάρι
Τα σφουγγάρια γεμίζουν βρωμιές και μικρόβια πολύ πριν αρχίσουν να μυρίζουν ή να αλλάξουν χρώμα. Είναι λυπηρό αλλά αληθινό. Αλλάζετε το σφουγγάρι σας κάθε εβδομάδα και δεν θα χρειάζεται να αναρωτιέστε αν απλώνονται βακτήρια γύρω από ένα πιάτο ή στο νεροχύτη σας.
μην πλένετε με γυμνά χέρια
Τα γάντια είναι απαραίτητα όταν πλένουμε τα πιάτα μας. Αφιερώστε ένα λεπτό για να φορέσετε γάντια πριν ξεκινήσετε να πλένετε τα πιάτα. Ακούγεται περίεργο, αλλά η χρήση γαντιών μπορεί να κρατήσει τα χέρια σας καλύτερα ενυδατωμένα και σε καλύτερη φόρμα. Επιπλέον, τα γάντια θα προστατεύουν τα χέρια σας από το πολύ ζεστό νερό, το οποίο είναι το καλύτερο για να καθαρίσετε τα πιάτα σας
μην παραλείπετε το μούλιασμα
Ένα κόλπο για την εξοικονόμηση χρόνου: Καθορίστε ένα ήδη βρώμικο μεγάλο μπολ ή μια κατσαρόλα ως ζώνη μουλιάσματος καθώς μαγειρεύετε. Γεμίστε το με ζεστό νερό και μερικές σταγόνες σαπούνι. Στη συνέχεια, καθώς τελειώνετε με τη χρήση των μικρότερων υλικών, ρίξτε τα στο μπολ μουλιάσματος. Όταν έρθει η ώρα να πλύνετε αυτά τα αντικείμενα, θα είναι πιο εύκολο να καθαριστούν. Από εκεί και πέρα, μην φοβάστε να αφήσετε μεγαλύτερες κατσαρόλες και τηγάνια να καθίσουν στο νεροχύτη όλη τη νύχτα. Δεν είναι καθόλου ντροπή να πηγαίνεις για ύπνο με βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη.
μην μουλιάζετε πράγματα που δεν πρέπει να μουλιάσουν
Τα μαγειρικά σκεύη τα οποία είναι από χυτοσίδηρο και ξύλο δεν πρέπει να τα μουλιάζουμε. Τώρα που το ξέρετε, δεν πρέπει να το κάνετε! Επίσης, δεν πρέπει να μουλιάζετε τα μαχαίρια σας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σκουριές στις λεπίδες ή πρόβλημα στις λαβές, αν είναι ξύλινες. Είναι καλύτερα να αφήσετε αυτά τα βρώμικα αντικείμενα στον πάγκο σας δίπλα στο νεροχύτη και να τα πλύνετε όταν είστε έτοιμες.
μη χρησιμοποιείτε πολύ σαπούνι
Είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε αρκετό σαπούνι πιάτων, πιστεύοντας ότι το περισσότερο είναι και καλύτερο αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα χρειάζεστε πολύ λιγότερο σαπούνι από αυτό που χρησιμοποιείτε. Για να καταλάβετε ποια είναι η ιδανική ποσότητα δοκιμάστε να ρίξετε σαπούνι πιάτων σε ένα μικρό μπολ και να το ανακατέψετε με νερό και μετά βουτήξτε το σφουγγάρι σας σε αυτό το διάλυμα καθώς καθαρίζετε. Θα εκπλαγείτε από το πόσο λίγο σαπούνι χρειάζεστε και ταυτόχρονα η διαδικασία ξεβγάλματος θα είναι επίσης ευκολότερη.
μην βάζετε τα χέρια στο νεροχύτη
Ας υποθέσουμε ότι το νερό στον νεροχύτη σας αρχίζει να ανεβαίνει ή απλά έχετε πολλά πράγματα εκεί μέσα. Και ας πούμε ότι έχετε ένα μαχαίρι εκεί μέσα. Αν βάλετε τα χέρια σας εκεί μέσα χωρίς προσοχή, θα μπορούσατε εύκολα να κοπείτε! Παρακολουθήστε τι κάνετε και σκεφτείτε να κρατήσετε αιχμηρά ή μυτερά πράγματα (π.χ. πιρούνια!) σε ένα ειδικό τμήμα ή δοκιμάστε αυτό το κόλπο με το μπολ με σαπούνι από πάνω.
μη μαζεύετε τα πιάτα αν είναι ακόμα υγρά
Το στέγνωμα των πιάτων είναι βασικό μέρος της διαδικασίας πλυσίματος πιάτων! Εάν βάζετε τα πιάτα στη θέση τους όταν είναι ακόμα υγρά, η υγρασία εισέρχεται στα ντουλάπια σας και αυτό μπορεί να παραμορφώσει το υλικό και να ενισχύσει την ανάπτυξη της μούχλας. Απλώς αφήστε τα πιάτα σας να καθίσουν σε μια σχάρα στεγνώματος όλη τη νύχτα.