13 επιφάνειες στο σπίτι που πρέπει να απολυμαίνετε πιο συχνά

Ο καθαρισμός του σπιτιού είναι πάρα πολύ σημαντικός προκειμένου να ζούμε σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον. Πολλές φορές όμως ο απλός καθαρισμός δεν είναι αρκετός. Υπάρχουν πράγματα στο σπίτι που θα πρέπει να απολυμαίνουμε τακτικά διότι μαζεύονται μικρόβια και βακτήρια τα οποία ναι μεν δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι αλλά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή! Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι επιφάνειες που πρέπει να απολυμαίνετε πιο συχνά, εμείς σας έχουμε τη λύση! Θα σας παρουσιάσω 13 επιφάνειες στο σπίτι που πρέπει να απολυμαίνετε πιο συχνά!

- Διαφήμιση -

πόμολα

Ένα από τα σημεία που ακουμπάμε συνεχώς είναι τα πόμολα της πόρτας, μπαίνοντας και βγαίνοντας από το σπίτι και επίσης ανοιγοκλείνουμε πόρτες, ντουλάπες, συρτάρια μπάνιου κ.α. Τα πόμολα πόρτας «είναι μακράν οι πιο βρώμικες επιφάνειες που αγγίζουμε καθημερινά» με βάση μελέτες. Ενώ το σαπούνι και το νερό συνιστώνται για την απαλλαγή από τα μικρόβια, τα μωρομάντηλα με βάση το οινόπνευμα είναι βολικά για τον καθαρισμό αντικειμένων με άβολο σχήμα, όπως λαβές και πόμολα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μαντηλάκια σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο, φτιάξτε τα δικά σας χρησιμοποιώντας ισοπροπυλική αλκοόλη και χαρτοπετσέτες.

βρύσες και νεροχύτες

Κάθε φορά που πλένουμε τα χέρια μας, αγγίζουμε τα χερούλια της βρύσης και τον νεροχύτη, αφήνοντας ενδεχομένως πίσω μας βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια. Για να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι επιφάνειες δεν θα γίνουν πηγές μόλυνσης, φροντίστε να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα καθαρισμού. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να τρίψετε τις γωνίες και τις σχισμές γύρω από τον νεροχύτη και επιλέξτε ένα καθαριστικό που περιέχει χλωρίνη, αν είναι δυνατόν. Προσέξτε μόνο να μην σκουπίζετε τα χέρια σας στα ρούχα σας κατά τη διάρκεια ή μετά τον καθαρισμό, καθώς αυτό μπορεί να αφήσει λεκέδες.

διακόπτες φωτός

Πιθανότατα θα πιάσετε τον εαυτό σας να ανάβει και να απενεργοποιεί τους διακόπτες όλη την ημέρα, εκτός κι αν το σπίτι σας έχει αυτόματους λαμπτήρες. Προφανώς και αποτελούν εστίες μικροβίων και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε τακτικοί και συνεπείς με τον καθαρισμό τους. Χρησιμοποιήστε μαντηλάκια για να καθαρίζετε τους διακόπτες των φώτων κάθε μέρα και αν ανάβετε ένα φως ενώ ετοιμάζετε το φαγητό, σκουπίστε το διακόπτη μετά.

κλειδιά

Κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι σας, παίρνετε τα κλειδιά σας μαζί και αυτά τα κλειδιά μαζεύουν πολλά μικρόβια στην πορεία. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, αποφύγετε να τοποθετήσετε τα κλειδιά σας στον πάγκο ή στο τραπέζι. Αντίθετα, αποθηκεύστε τα σε ένα γάντζο και ξεπλύνετε τα στο νεροχύτη χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό πριν τα κρεμάσετε.

κινητό τηλέφωνο

Το κινητό σας τηλέφωνό μπορεί να μην καλύπτεται από ορατή βρωμιά, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι βρώμικο. Τα τηλέφωνα τα παίρνουμε μαζί μας στο μπάνιο, τα σφίγγουμε στο πρόσωπό μας και σπάνια τα καθαρίζουμε ή τα απολυμαίνουμε. Καθώς το σαπούνι και το νερό μπορούν να βλάψουν το πολύτιμο ηλεκτρονικό σας gadget, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια με οινόπνευμα που περιέχουν 70 τοις εκατό ισοπροπυλική αλκοόλη ή απολυμαντικό τηλεφώνου. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει υγρασία στις θύρες, τις υποδοχές ή σε άλλα ανοίγματα του τηλεφώνου σας.

πάγκος κουζίνας

Όχι μόνο τα ωμά τρόφιμα αφήνουν πίσω τους δυσάρεστα βακτήρια σε όλους τους πάγκους μας, αλλά συχνά τοποθετούμε αντικείμενα με μικρόβια όπως κινητά τηλέφωνα, γάντια, μαχαιροπήρουνα κ.α. σε αυτές τις επιφάνειες. Μετά τα γεύματα, καθαρίστε τους πάγκους με ένα σπρέι σχεδιασμένο για την εξάλειψη επιβλαβών παθογόνων ή με ένα σφουγγάρι κουζίνας.

γραφείο

Εάν το γραφείο σας είναι καλυμμένο με στοίβες χαρτιού και βιβλία, είναι απίθανο να παρατηρήσετε πόσο βρώμικη έχει γίνει η επιφάνειά του. Ξεκινήστε με το να τακτοποιείτε, να πετάτε όσα δεν χρειάζεστε και να στοιβάζετε σημαντικά αντικείμενα και, στη συνέχεια, σκουπίστε την επιφάνεια του γραφείου με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Εάν το γραφείο σας είναι κατασκευασμένο από ξύλο, ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλές για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες και, στη συνέχεια, δοκιμάστε το καθαριστικό σε ένα δυσδιάκριτο σημείο του γραφείου πριν το εφαρμόσετε σε όλο το γραφείο.

πληκτρολόγιο υπολογιστή

Πότε ήταν η τελευταία φορά που απολυμάνατε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας; Αυτή είναι μια ακόμη εξαιρετικά βρώμικη αλλά συχνά παραμελημένη επιφάνεια. Όπως το τηλέφωνό σας, το πληκτρολόγιό σας δεν πρέπει να καθαρίζεται με σαπούνι και νερό, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα. Για να απομακρύνετε την ενσωματωμένη βρωμιά και τα υπολείμματα, δοκιμάστε ένα καθαριστικό πληκτρολογίου.

τουαλέτα

Ο θρόνος του σπιτιού είναι επίσης μια από τις πιο βρώμικες επιφάνειές του —για προφανείς λόγους. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού για την τουαλέτα για να απαλλαγείτε από βρωμιά και βακτήρια και φροντίστε να σκουπίσετε ολόκληρη την τουαλέτα, από πάνω προς τα κάτω. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε το πάτωμα και τον τοίχο γύρω από την τουαλέτα.

τηλεχειριστήριο τηλεόρασης

Τα τηλεχειριστήρια είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι και αν έχετε την τάση να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, πιθανότατα και το τηλεχειριστήριό σας κολλάει επίσης υπολείμματα τροφών. Όπως και άλλα ηλεκτρονικά, το τηλεχειριστήριό σας θα πρέπει να καθαρίζεται με ένα μαντηλάκι με βάση το οινόπνευμα.

οδοντόβουρτσα

Μην ξεχνάτε να απολυμαίνετε τα πράγματα που έρχονται τακτικά σε επαφή με το στόμα σας! Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, να καθαρίζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας και μετά το βούρτσισμα να την ξεπλένετε!

εξωτερικό του ψυγείου

Όταν η κοιλιά σας γουργουρίζει και απλώνετε το χέρι προς το ψυγείο, το τελευταίο πράγμα που πιθανότατα σκέφτεστε είναι το σημείο που ήταν τα χέρια σας. Ενώ έχουμε συνηθίσει να πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε, δεν έχουμε συνηθίσει να πλένουμε τα χέρια μας πριν ανοίξουμε το ψυγείο. Για να αποτρέψετε τη μεταφορά μικροβίων από το ψυγείο στα χέρια σας, σκουπίστε τακτικά τις λαβές του ψυγείου με ένα υγρό πανί και σαπούνι και νερό.

εξοπλισμός γυμναστικής

Η προπόνηση με όργανα στο σπίτι είναι άκρως αναζωογονητική, αλλά καλύπτει επίσης τον εξοπλισμό γυμναστικής σας με ιδρώτα και μικρόβια. Ακόμα κι αν δεν μοιράζεστε τα βαράκια ή τον πάγκο με τα βάρη σας με κανέναν άλλον, θα πρέπει να σκουπίζετε τακτικά αυτές τις επιφάνειες με ένα απολυμαντικό σπρέι για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων και να διώξετε τις άσχημες μυρωδιές.

- Διαφήμιση -