Ένας από τους πιο συνηθισμένους ζωντανούς οργανισμούς στον κόσμο μπορεί να έχει εγκατασταθεί στο σπίτι σας και ίσως να μην το γνωρίζετε καν. Η μούχλα—η κοινή ονομασία για χιλιάδες διαφορετικούς τύπους μυκήτων—μπορεί να αναπτυχθεί όπου υπάρχει υγρασία και οργανική ύλη. Η λέξη από μόνη της δημιουργεί άσχημες εικόνες που αρκούν για να κάνει το στομάχι σας να γυρίσει: πράσινες κηλίδες που φυτρώνουν στο ψωμί, τη μυρωδιά του πηγμένου γάλακτος, το φαγητό που έχει πιάσει μούχλα…Αλλά όταν η μούχλα μολύνει το σπίτι σας, τα σημάδια μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή. Ακόμα και τα πιο πεντακάθαρα σπίτια μπορεί να έχουν μούχλα σε απροσδόκητα μέρη. Γι’ αυτό εκτός από τον τακτικό καθαρισμό του σπιτιού, είναι απαραίτητο να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα σε συγκεκριμένα σημεία για την εμφάνιση της μούχλας! Θα σας παρουσιάσω ποια είναι τα 12 μέρη όπου μπορεί να κρύβεται η μούχλα στο σπίτι!

κάτω από τον νεροχύτη

Η μούχλα ευδοκιμεί σε ένα ζεστό, υγρό και σκοτεινό περιβάλλον, όπως αυτό που βρίσκεται κάτω από τους περισσότερους νεροχύτες κουζίνας και μπάνιου. Ελέγξτε αυτές τις περιοχές για διαρροές συμπύκνωσης ή υδραυλικών εγκαταστάσεων και σκουπίστε το εσωτερικό του ντουλαπιού κάτω από το νεροχύτη με διάλυμα καθαρισμού με βάση τη χλωρίνη ή το οξυζενέ για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μούχλας.

θήκη οδοντόβουρτσας

Ένα γυάλινο ή κεραμικό δοχείο δίπλα στον νεροχύτη του μπάνιου είναι ένα βολικό σημείο για να αποθηκεύσετε μια οδοντόβουρτσα. Είναι επίσης, ωστόσο, ένας τέλειος βιότοπος για μούχλα, που ευδοκιμεί στο νερό που στάζει από την οδοντόβουρτσα στο δοχείο. Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας, ξεπλύνετε και στεγνώστε το εσωτερικό της θήκης της οδοντόβουρτσάς σας σε τακτική βάση.

ντουλάπια αρχειοθέτησής

Το χαρτί κατασκευάζεται από ξυλοπολτό, που είναι μια οργανική γιορτή για τα σπόρια της μούχλας. Εάν το σπίτι σας υποστεί ζημιά από το νερό ή έχετε υψηλή υγρασία, τότε τα χάρτινα αρχεία σας θα μπορούσαν να υγρανθούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν από τη μούχλα. Μόλις το χαρτί έχει μολυνθεί με μούχλα, μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να σταματήσετε τη μόνιμη ζημιά στα αρχεία σας, επομένως η καλύτερη επιλογή είναι η πρόληψη. Να είστε προσεκτικές σχετικά με την αποθήκευση αντικειμένων σε κουτιά, σοφίτες ή υπόγεια και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα στο γραφείο του σπιτιού σας κατά τους πιο υγρούς μήνες του χρόνου.

στα παιχνίδια

Τα μικρά παιδιά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους και τα παιχνίδια τους μπορεί να γίνουν αρκετά υγρά και βρώμικα. Ακόμη και τα σκληρά παιχνίδια λατέξ μπορούν να συσσωρεύσουν βακτήρια και υγρασία, καθιστώντας τα κατάλληλα για ανάπτυξη μούχλας. Μία τακτική πλύση στο πλυντήριο πιάτων ή στο πλυντήριο ρούχων θα πρέπει να κρατά μακριά τη μούχλα.

κάτω από τα πατάκια

Το πανταχού παρόν πατάκι είναι ιδανικό για το ξύσιμο της λάσπης, του χόρτου ή των νερών από τα παπούτσια σας, αλλά η καθημερινή χρήση παγιδεύει την υγρασία μέσα και κάτω από το χαλάκι, δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη της μούχλας. Για να καταπολεμήσετε την εξάπλωση της μούχλας, ξεπλύνετε τακτικά τα πατάκια σας και αφαιρέστε τα από την πόρτα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να τα δώσετε την ευκαιρία να στεγνώσουν.

σε χαλιά και ταπετσαρίες

Οι κουρτίνες, οι ταπετσαρίες και τα χαλιά από τοίχο σε τοίχο παγιδεύουν πολλή σκόνη, βρωμιά και κύτταρα δέρματος, τα οποία είναι όλα τροφή για τη μούχλα. Προσθέστε μια πιθανή διαρροή νερών από τα υδραυλικά σας και θα έχετε το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για μούχλα. Ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο μόλυνσης σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα τακτικά, πλένοντας με καθαριστικά ειδικά για τη μούχλα και στεγνώνοντας καλά τα χαλιά ή τις ταπετσαρίες μετά από κάποια διαρροή.

πίσω από ταπετσαρία

Ακριβώς επειδή δεν μπορείτε να δείτε τη μούχλα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί. Η μούχλα μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ταπετσαρία, κάτω από την επένδυση ή ακόμα και στην πίσω πλευρά της σανίδας τοίχου. Φροντίστε να σκουπίζετε τακτικά τους τοίχους σας και να ελέγχετε τις ραφές μεταξύ των οροφών και των δαπέδων για τυχόντα σημάδια μούχλας. Πριν τοποθετήσετε νέα ταπετσαρία ή γυψοσανίδα, ασταρώστε την περιοχή με ένα χρώμα που αναστέλλει τη μούχλα για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα με την ανάπτυξη μούχλας.

σωλήνες

Οι σωλήνες και οι αγωγοί μπορεί να παρουσιάσουν υπερβολική υγρασία, ειδικά σε σπίτια με μέσο επίπεδο υγρασίας 60 τοις εκατό ή υψηλότερο. Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και τους αγωγούς, μειώστε τα επίπεδα υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ 30 και 50 τοις εκατό, μειώνοντας τις καιρικές συνθήκες στο σπίτι σας, διορθώνοντας διαρροές και λειτουργώντας έναν αφυγραντήρα.

γύρω από λέβητες και θερμοσίφωνες

Οι λέβητες και οι θερμοσίφωνες συνήθως διαθέτουν αποχετεύσεις για την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας και της συμπύκνωσης που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς, αυτές οι αποχετεύσεις μπορεί να φράξουν ή να σκουριάσουν, εμποδίζοντας τη σωστή απομάκρυνση του υγρού και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μούχλας στους τοίχους, τα δάπεδα, ακόμη και στον αέρα, γύρω από τη μονάδα που δεν λειτουργεί σωστά. Επιθεωρείτε και καθαρίζετε τακτικά τις αποχετεύσεις των μονάδων HVAC για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά και εξετάστε το ενδεχόμενο λειτουργίας ενός αφυγραντήρα σε δωμάτια όπου τείνει να συγκεντρώνεται υγρασία.

πιάτα

Όλες θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα, επομένως μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψετε τον κύκλο στεγνώματος στο πλυντήριο πιάτων για να επιταχύνετε το πλύσιμο των πιάτων και να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας. Απλά να ξέρετε ότι αν παραλείψετε το στέγνωμα, θα μπορούσατε να προσκαλέσετε μούχλα στην κουζίνα σας. Τα πιάτα πρέπει να στεγνώσουν καλά πριν τα βάλετε στο ντουλάπι, οπότε αν το πλυντήριο πιάτων σας δεν στεγνώνει τα πιάτα, πρέπει να τα στεγνώσετε χειροκίνητα με μια πετσέτα πιάτων. Διαφορετικά, μπορεί να βρείτε μούχλα να αναπτύσσεται.

γλάστρες

Το υπερβολικό πότισμα όχι μόνο θα προκαλέσει σήψη των ριζών των φυτών εσωτερικού χώρου και θα μειώσει δραστικά τη διάρκεια ζωής τους, αλλά η υπερβολική υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας στην επιφάνεια του εδάφους και στις ίδιες τις γλάστρες. Επομένως, μην το παρακάνετε με το ποτιστήρι!

αυτοκίνητο

Ακριβώς όπως στο σπίτι σας, τα χαλιά, οι ταπετσαρίες και τα πατάκια στο αυτοκίνητό σας μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και τη βρωμιά, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας. Για να αποφύγετε την υγρασία και τη μούχλα, μην αφήνετε τα παράθυρα ή την ηλιοροφή του αυτοκινήτου σας ανοιχτά για μεγάλες χρονικές περιόδους και για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας, διατηρήστε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας στεγνό και καθαρό.