Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες συσκευές κουζίνας. Από τη θέρμανση μέχρι το μαγείρεμα, αποτελούν μία απαραίτητη ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι, ειδικά για άτομα που δεν γνωρίζουν τίποτα για την προετοιμασία του φαγητού, ακόμη και για εκείνους που είναι master chef. Αλλά με τη συχνή χρήση του έρχεται η ακαταστασία, πιτσιλίσματα και δυσάρεστες μυρωδιές που δύσκολα ξεκολλάνε, ακόμη και με συχνό καθάρισμα. Αν ο φούρνος μικροκυμάτων σας μυρίζει άσχημα, ακόμα και αφού τον καθαρίσετε, θα πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα. Θα σας παρουσιάσω 12 τρόπους για να αφαιρέσετε τις άσχημες μυρωδιές από το φούρνο μικροκυμάτων!

λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα

Το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι ένας ασυναγώνιστος συνδυασμός για την καθαριότητα του σπιτιού. Αποτελούν ταυτόχρονα και δύο από τις πιο κοινές λύσεις για την καταπολέμηση των άσχημων μυρωδιών. Συγκεντρώστε τα υλικά σας, συν ένα καθαρό σφουγγάρι. Μουλιάζουμε το σφουγγάρι σε λευκό ξύδι και πασπαλίζουμε από πάνω μαγειρική σόδα. Τοποθετήστε το σφουγγάρι στο κέντρο του φούρνου μικροκυμάτων και ζεστάνετε για 20-30 δευτερόλεπτα. Όταν σταματήσει το χρονόμετρο, τρίψτε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων χρησιμοποιώντας το ίδιο σφουγγάρι. Ξεπλύνετε το εσωτερικό με νερό και σαπούνι και σκουπίστε το με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας.

μαγειρική σόδα

Εάν σας έχει τελειώσει το λευκό ξύδι, μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τις άσχημες μυρωδιές στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο με μαγειρική σόδα. Αφού καθαρίσετε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων, τοποθετήστε ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας μέσα. Εναλλακτικά, ρίξτε μια γενναία ποσότητα μαγειρικής σόδας από το κουτί σε ένα μπολ. Αφήστε τη μαγειρική σόδα να καθίσει όλη τη νύχτα.

ξύδι και νερό

Ανακατέψτε ίση ποσότητα νερό και ξύδι σε ένα μπολ. Βουτήξτε ένα καθαρό σφουγγάρι στο μείγμα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας. Ξεπλύνετε το σφουγγάρι και αφήστε το να στεγνώσει. Πάρτε ένα άλλο μπολ και ρίξτε μέσα μισό φλιτζάνι ξύδι. Αφήστε το μπολ μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, ξεπλύνετε τον φούρνο μικροκυμάτων με σαπούνι και νερό και στεγνώστε τον με ένα καθαρό πανί.

κατακάθι καφέ

Ο καφές είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αποσμητικά χώρου που μπορεί να βρίσκονται ήδη στο ψυγείο ή στο ντουλάπι σας. Αφήστε το να σας δώσει τη δύναμή του για τη μυρωδιά του φούρνου μικροκυμάτων, βάζοντας δύο κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ σε μια κούπα κατάλληλη για φούρνο μικροκυμάτων με μισό φλιτζάνι νερό. Ζεσταίνουμε την κούπα για 5-10 λεπτά, φροντίζοντας να μην βράσει το διάλυμα του καφέ. Για να μην βράσει το μείγμα του καφέ, ζεσταίνετε για 2-3 λεπτά κάθε φορά, αφήνοντας το φλιτζάνι να κρυώσει λίγο πριν συνεχίσετε να ζεσταίνετε. Ελέγξτε τη στάθμη του νερού, καθώς θερμαίνετε. Αν εξατμιστεί προσθέτουμε κι άλλο όσο χρειάζεται. Αφού ζεσταθεί για συνολικά 10 λεπτά, αφαιρέστε το κύπελλο.

Τις περισσότερες φορές, η μυρωδιά απομακρύνεται μετά από 10 λεπτά θέρμανσης του διαλύματος καφέ. Εάν η μυρωδιά εξακολουθεί να υπάρχει, επαναλάβετε τη διαδικασία θέρμανσης μέχρι να φύγει.

καφές και μαγειρική σόδα

Ο καφές μπορεί επίσης να αναμιχθεί με μαγειρική σόδα για την καταπολέμηση των οσμών. Για να φτιάξετε αυτό το DIY διάλυμα, ανακατέψτε ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και υπολείμματος καφέ σε ένα μπολ ή σε ένα πιάτο. Αφήστε το να καθίσει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων όλη τη νύχτα.

λεμόνι

Ο φρέσκος χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση πολλών ειδών οσμών, καθώς διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και στύψτε το χυμό σε ένα μπολ. Προσθέστε μισό φλιτζάνι νερό και βάλτε τις φλούδες λεμονιού μέσα στο μπολ. Αφήστε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων όλη τη νύχτα.

πορτοκάλια

Εάν δεν έχετε λεμόνια στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πορτοκάλια. Κόψτε δύο πορτοκάλια στη μέση και βάλτε τα φρούτα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων με δύο φλιτζάνια νερό. Τοποθετήστε το μπολ μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήστε το ζεσταθεί για 4-5 λεπτά. Ελέγχετε κάθε δύο λεπτά για να δείτε αν το νερό βράζει και σβήστε τη φωτιά όσο χρειάζεται για να μην χυθεί το νερό. Αφού ζεστάνετε το μείγμα πορτοκαλιού και νερού, αφήστε το μπολ μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων για τουλάχιστον 30 λεπτά (η νύχτα είναι ακόμα καλύτερα) για να απορροφήσει πλήρως τις άσχημες μυρωδιές. Αφού το αφήσετε να καθίσει, αφαιρέστε το μπολ και καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων με νερό και σαπούνι πιάτων.

ΔEITE
4 δοκιμασμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να εξαλείψετε την άσχημη μυρωδιά της τηγανίλας

μούρα

Τα μούρα είναι ένα άλλο συστατικό με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες μαζί με το φρουτώδες άρωμά τους τα καθιστά καλό υποψήφιο για να φρεσκάρετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας. Βάλτε μια γενναιόδωρη χούφτα μούρα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Καλύψτε το μπολ με ένα κάλυμμα κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε το για 1-2 λεπτά. Αφού ζεσταθεί, αφήστε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 έως 30 λεπτά για να επιτρέψετε στη φρέσκια μυρωδιά των μούρων να καλύψει τις άσχημες μυρωδιές.

εκχύλισμα βανίλιας

Το εκχύλισμα βανίλιας δίνει στα αρτοσκευάσματα ένα υπέροχο άρωμα και φέρνει το ίδιο ευχάριστο άρωμα στον οικιακό καθαρισμό. Ενώ το εκχύλισμα βανίλιας είναι πιο ακριβό από μερικά από αυτά τα αποσμητικά του φούρνου μικροκυμάτων, εάν έχετε επιπλέον εκχύλισμα βανίλιας στο σπίτι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε τις άσχημες οσμές του φούρνου μικροκυμάτων. Βάλτε τέσσερα κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ανακατέψτε το με δύο φλιτζάνια νερό. Το ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να βράζει το μείγμα. Μόλις δείτε ότι το μείγμα βράζει, σβήστε το φούρνο μικροκυμάτων αλλά αφήστε το μπολ μέσα. Μετά από 30 λεπτά, αφαιρέστε το μπολ και σκουπίστε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων.

γαρύφαλλο

Ένα άλλο μπαχαρικό με ιδιότητες απορρόφησης οσμών είναι το γαρύφαλλο. Σε ένα μικρό μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, ρίξτε 1/4 φλιτζάνι αλεσμένο γαρύφαλλο και τοποθετήστε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήστε το να καθίσει στο φούρνο μικροκυμάτων όλη τη νύχτα ή τις ώρες που δεν χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων. Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει στην απορρόφηση των βακτηρίων και της δυσοσμίας μιας συσκευής που μυρίζει.

οινόπνευμα

Το οινόπνευμα δεν είναι μόνο για πρώτες βοήθειες! Μπορεί επιπλέον να αφαιρέσει τις άσχημες μυρωδιές από τον φούρνο μικροκυμάτων σας. Ταμπονάρετε με οινόπνευμα βαμβάκι ή ένα καθαρό πανί και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τες για να σκουπίσετε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων σας. Στη συνέχεια, σκουπίστε το με σαπούνι και νερό. Όταν φύγει η μυρωδιά, αφήστε την πόρτα ανοιχτή για να στεγνώσει.

κάρβουνο

Το κάρβουνο απορροφά πολύ την υγρασία και τις οσμές από τις συσκευές, γι’ αυτό και τοποθετείται συχνά μέσα στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το υλικό στον φούρνο μικροκυμάτων σας για να καταπολεμήσετε τη δυσοσμία. Κόβουμε κομμάτια κάρβουνου και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Αφήστε το μπολ μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων όλη τη νύχτα, ώστε τα κάρβουνα να έχουν χρόνο να απορροφήσουν τις άσχημες μυρωδιές. Εάν οι μυρωδιές δεν έχουν φύγει μέχρι το πρωί, κρατήστε το κάρβουνο μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων όταν δεν τον χρησιμοποιείτε.

Με αυτές τις τεχνικές DIY για την αφαίρεση των δυσάρεστων οσμών από τα μικροκύματα, δεν χρειάζεται να αγοράζετε ακριβά αποσμητικά, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά που έχετε ήδη στη διάθεσή σας.

Μερικοί άνθρωποι περιμένουν να μυρίσει ο φούρνος μικροκυμάτων τους πριν τον καθαρίσουν. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε αυτή την υπερπολύτιμη ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας και να καταπολεμήσετε τις οσμές προτού συμβούν είναι να τον καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα. Ο τακτικός καθαρισμός καταπολεμά τους λεκέδες και εμποδίζει τις μυρωδιές των τροφίμων να κολλήσουν στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων.