12 αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά δεν σκεφτόμαστε ποτέ να καθαρίσουμε

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθάρισμα του σπιτιού μας είναι ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Όμως, ακόμα κι αν προσπαθείτε να διατηρήσετε το περιβάλλον σας σε άψογη κατάσταση, υπάρχουν κάποιες γωνίες και αντικείμενα που πολλοί από εμάς δεν σκεφτόμαστε πάντα να τα καθαρίσουμε. Και το θέμα είναι ότι και αυτά θα πρέπει να είναι καθαρά αν θέλετε να αποτρέψετε τα βακτήρια από το να επηρεάσουν την υγεία σας. Θα σας παρουσιάσω 12 αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά δεν σκεφτόμαστε ποτέ να καθαρίσουμε!

- Διαφήμιση -

επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες

Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι υπέροχες όταν πρόκειται για ψώνια με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι σπάνια τις πλένουν. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά τροφίμων, μπορεί να βρεθούν υπολείμματα σε αυτές. Τα βακτήρια μπορούν να αναπαραχθούν και να προσκολληθούν σε κάθε νέο προϊόν που βάζετε μέσα, αν συμβαίνει αυτό.

Για να τις διατηρήσετε σε καλή κατάσταση, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια σακούλα ανά τύπο προϊόντος και να τις πλένετε όλες τακτικά με σαπούνι και νερό ή απορρυπαντικό. Μπορείτε να τις βάλετε στο πλυντήριο μέσα σε μια προστατευτική σακούλα ή απλά να τις τρίψετε με τα χέρια σας κάτω από μια βρύση που τρέχει. Προσπαθήστε να τινάζετε τα σκουπίδια μέσα κάθε τόσο και να χρησιμοποιείτε σακούλες μιας χρήσης για το κρέας.

λαβές καπακιού κατσαρόλας

Οι περισσότεροι άνθρωποι πλένουν τα καπάκια από τις κατσαρόλες σαν να ήταν οποιοδήποτε άλλο σκεύος κουζίνας. Αλλά οι λαβές έχουν μικρές αυλακώσεις στις οποίες συσσωρεύονται υπολείμματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αναπαραγωγή βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να είναι επιβλαβή εάν έρθουν σε επαφή με τα χέρια σας ή το φαγητό σας.

Για να τα καθαρίσετε καλά, απλώς ξεβιδώστε τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μουλιάστε τα σε ζεστό νερό με λίγο ξύδι. Αυτό θα εξαλείψει εντελώς τα βακτήρια.

σουρωτήρια

Τα σουρωτήρια είναι άλλα σκεύη που οι άνθρωποι συχνά πλένουν απρόσεκτα, αλλά επειδή έχουν μικρές τρύπες απαιτούν διαφορετική φροντίδα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσετε είναι να τα μουλιάσετε σε ένα δοχείο με καθαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό για περίπου 15 λεπτά ώστε να βγουν τα υπολείμματα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα κάτω από τη βρύση και τρίψτε τα με μια βούρτσα με τρίχες. Αν δεν έχετε, τότε μια παλιά, προαποστειρωμένη οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

μπλέντερ

Πραγματικά δεν έχετε ιδέα πόσα παράξενα πράγματα μπορούν να συγκεντρωθούν στο πίσω μέρος των λεπίδων του μπλέντερ σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα φαγητού είναι να βάλετε το μπλέντερ σας μέσα σε ένα μπολ που περιέχει ζεστό νερό και σαπούνι ή λίγο απορρυπαντικού πιάτων. Δουλεύει άψογα.

το πάνω μέρος των ντουλαπιών και το ψυγείο

Όταν καθαρίζουν την κουζίνα, οι άνθρωποι συχνά καθαρίζουν τα ντουλάπια επιφανειακά. Και ενώ είναι ήδη καλό να τα καθαρίζετε εσωτερικά, είναι σημαντικό να μην παραμελείτε τη βρωμιά που μπορεί να συσσωρευτεί πάνω τους. Η σκόνη και τα βακτήρια μπορούν να πέσουν απευθείας στο φαγητό μας διαφορετικά.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας για να καθαρίσετε το επάνω μέρος του ψυγείου και των ντουλαπιών σας. Το σκούπισμα με ένα υγρό πανί ή με λίγο νερό και καθαριστικό ή απολιπαντικό μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Θυμηθείτε ότι τα σωματίδια λίπους τείνουν να κολλάνε σε αυτές τις περιοχές και να τις κάνουν ακόμα πιο βρώμικες από το αναμενόμενο.

σκούπα

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά με κάποιο τρόπο, οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν να καθαρίσουν τα πράγματα που χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις σκούπες. Σκεφτείτε ότι πολλά ανθυγιεινά πράγματα παγιδεύονται ανάμεσα στις τρίχες της σκούπας. Μιλάμε για σκουπίδια, τρίχες, σκόνη και πολλά άλλα.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη σκούπα σας καθαρή είναι να αφαιρέσετε τη βρωμιά που προεξέχει με το χέρι σας. Μπορείτε είτε να φοράτε γάντια είτε να τυλίξετε το χέρι σας σε μια πλαστική σακούλα μιας χρήσης για να το κάνετε. Και κάθε τόσο, βυθίστε τις τρίχες σε ένα μπολ με ζεστό, σαπουνόνερο, ξεπλύνετε και αφήστε το να στεγνώσει.

σφουγγαρίστρα

Ακριβώς όπως οι σκούπες, οι σφουγγαρίστρες είναι ένα από τα πιο παραμελημένα εργαλεία καθαρισμού, πιθανώς επειδή οι άνθρωποι τείνουν να υποθέτουν ότι, βυθίζοντας συνεχώς μια σφουγγαρίστρα σε έναν κουβά με νερό, την καθαρίζετε. Λοιπόν, κακά νέα: δεν το κάνετε. Στην πραγματικότητα, είναι συνεχώς εκτεθειμένη στην υγρασία που την καθιστά το ιδανικό μέρος για την αναπαραγωγή βακτηρίων. Στη συνέχεια, τα απλώνετε ευχαρίστως σε όλο το σπίτι σας νομίζοντας ότι πραγματικά το καθαρίζετε.

Μια καλή λύση για να καθαρίσετε τη σφουγγαρίστρα σας είναι να την πλένετε με καθαρό νερό και σαπούνι μετά τη χρήση. Μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε λίγη χλωρίνη ή λίγο απορρυπαντικό της επιλογής σας. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πράγμα είναι να την αφήσετε να στεγνώσει σωστά. Με αυτά τα δύο απλά βήματα, η σφουγγαρίστρα σας θα καθαρίσει πραγματικά το σπίτι σας δεν θα μυρίζει.

κάδος σκουπιδιών

Ανεξάρτητα από το είδος των απορριμμάτων που πετάτε εκεί, ο κάδος σκουπιδιών αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μολύνσεις στο σπίτι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο μπάνιο και την κουζίνα. Το να αλλάζετε συχνά σακούλες σκουπιδιών δεν αρκεί για να κρατήσετε μακριά τη βρωμιά και τα μικρόβια.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τον κάδο σκουπιδιών είναι να τον πλένετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νερό, σαπούνι και απολυμαντικό προϊόν της επιλογής σας. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τις άσχημες μυρωδιές, αλλά και από βακτήρια, ακόμη και ασθένειες που μπορεί να φιλοξενούνται εκεί. Μην ξεχάσετε να πλένετε σωστά τα χέρια σας μόλις ολοκληρώσετε αυτήν την εργασία.

σφουγγάρι πιάτων

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τα σφουγγάρια των πιάτων είναι συνήθως μια από τις κύριες πηγές βακτηρίων στο σπίτι, λόγω της συνεχούς επαφής τους με τροφή και νερό. Στην ιδανική περίπτωση, θα τα αντικαθιστούσατε τακτικά με καινούργια, αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είναι επίσης σημαντικό να τα πλένετε με σαπούνι ή απολυμαντικό αμέσως μόλις τελειώσετε τη χρήση τους. Με αυτόν τον τρόπο, την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα πιάτα δεν θα αφήσουν ίχνη βρωμιάς και βακτηρίων.

αυλάκια πιρουνιού

Εάν πλένετε τα μαχαιροπίρουνά σας με το χέρι, μπορεί να έχετε ήδη παρατηρήσει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να καθαρίσετε το μικρό χώρο ανάμεσα στα δόντια των πιρουνιών σας. Αλλά μην ανησυχείτε άλλο. Ένας πολύ καλός τρόπος για να βγάλετε τις βρωμιές από εκεί είναι να μουσκέψετε τα πιρούνια σας σε λίγο ζεστό νερό με λίγο ξύδι και μετά να τα ξεπλύνετε.

πόμολα πόρτας

Δεδομένου ότι είναι συνεχώς σε επαφή με τα χέρια μας, τα χερούλια από τις πόρτες τείνουν να συσσωρεύουν βρωμιά. Θα πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να τα καθαρίζετε μόνο εξωτερικά, καθώς η προσπάθεια να βάλετε προϊόντα καθαρισμού στο εσωτερικό μπορεί να τα χαλάσει. Αρκεί όμως να τα σκουπίσετε με ένα υγρό πανί και ένα προϊόν κατάλληλο για το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα πόμολα.

υποδοχές μαχαιριών

Είναι λίγο προφανές, αλλά αυτές οι μικρές εσοχές που έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούν τα αιχμηρά μας σκεύη είναι αρκετά μεγάλες ώστε να αποθηκεύονται εκεί πολλή σκόνη και σκουπίδια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζετε το αντικείμενο σωστά από καιρό σε καιρό. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να το αδειάσετε, να το ανακινήσετε, να το πλύνετε χειροκίνητα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων και τέλος να το αφήσετε να στεγνώσει τέλεια. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα προσθέτουμε βρωμιά στο φαγητό μας όταν κόβουμε.

- Διαφήμιση -