20 υπολείμματα κουζίνας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας

Καθημερινά μαγειρεύουμε και βγάζουμε σκουπίδια! Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να μην τα πετάξουμε αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας; Ψάξαμε και βρήκαμε 20 υπολείμματα κουζίνας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας και να κάνετε χαρούμενους τους πράσινους φίλους σας!

- Διαφήμιση -

κατακάθι καφέ

Σκεφτείτε δύο φορές προτού πετάξετε το κατακάθι του καφέ. Αυτά τα υπολείμματα κουζίνας μπορούν να κάνουν μαγικά στον κήπο σας εμπλουτίζοντας το χώμα του κήπου, το σωρό κομποστοποίησης και βοηθώντας με πολλούς άλλους τρόπους. Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν 2% άζωτο και καθώς αποσυντίθενται στο έδαφος, όχι μόνο βελτιώνουν την υφή αλλά και γονιμοποιούν σταδιακά το φυτά.

τσόφλια αυγών

Τα τσόφλια των αυγών αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο (37%), το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών. Προς έκπληξή σας, τα τσόφλια αυγών αποτελούνται επίσης από μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο σε καλή ποσότητα. Θρυμματίστε τα τσόφλια των αυγών και προσθέστε τα στα φυτά για καλύτερα αποτελέσματα.

εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και ειδικά το πορτοκάλι είναι πολύ χρήσιμο για το μεγάλωμα των σπόρων! Απλώς ανοίξτε μια τρύπα στο κάτω μέρος της φλούδας για αποστράγγιση, γεμίστε τη με χώμα, σπείρετε σπόρους και ρίξτε λίγο νερό. Όταν το φυτό είναι έτοιμο για μεταφύτευση, φυτέψτε το απευθείας σε κήπο ή σε γλάστρα με τη φλούδα! Η φλούδα θα αποσυντεθεί και θα θρέψει το νεαρό φυτό καθώς μεγαλώνει.

χρησιμοποιημένο φίλτρο καφέ

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μετακινήσετε ένα φυτό, κρατήστε το χώμα στη θέση του με τη βοήθεια ενός φίλτρου καφέ. Η επένδυση της γλάστρας με το φίλτρο του καφέ προστατεύει τις οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος από το να βουλώνουν — και το χώμα να μην βγαίνει μετά το πότισμα.

μπανανόφλουδες

Όπως και άλλα υπολείμματα κουζίνας, οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή φωσφόρου και καλίου και οι φλούδες τους κάνουν το ίδιο για τα φυτά. Μπορούν να προστεθούν στον κάδο κομποστοποίησης ή να χρησιμοποιηθούν απευθείας στον κήπο ως αντικατάσταση χημικών λιπασμάτων.

φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μια καλή προσθήκη στο σωρό κομποστοποίησης επειδή δεν διασπώνται τόσο γρήγορα όσο άλλα αντικείμενα. Το ίδιο δουλεύουν και στο μούλτι.

χαρτοπετσέτες ή ρολό τουαλέτας

Αντί να πετάξετε τη χαρτοπετσέτα ή το ρολό τουαλέτας, χρησιμοποιήστε το στον κήπο. Κόψτε το σε κομμάτια και πιέστε το στο χώμα γύρω από τα νεοφυτεμένα σπορόφυτα για να τους προσφέρετε επιπλέον προστασία από γυμνοσάλιαγκες και άλλα παράσιτα που κατοικούν στο έδαφος. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για να φυτέψετε δενδρύλλια.

υπολείμματα πιπεριών

Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα από τις πιπεριές, όπως σπόρους και τις κορυφές, για να κρατήσετε μακριά τα παράσιτα του κήπου. Ανακατέψτε τα απόβλητα, στραγγίστε, ανακατέψτε με νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και χρησιμοποιήστε το σπρέι για να αποτρέψετε τα παράσιτα από τα φυτά σας.

υπολείμματα φρούτων και λαχανικών

Αν και μπορείτε απλά να κομποστοποιήσετε υπολείμματα φρούτων και λαχανικών στο σωρό κομποστοποίησης, εδώ είναι μια ακόμη επιλογή: βάλτε τα σε ένα μπλέντερ και προσθέστε λίγο νερό για να φτιάξετε ένα smoothie. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναμίξετε αυτήν την πάστα στα φυτά σας. Καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, θα είναι εξαιρετικό για ανθοφόρα και λαχανικά όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες.

φακελάκια και φύλλα τσαγιού

Τα χρησιμοποιημένα φύλλα τσαγιού ή φακελάκια τσαγιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στον κήπο. Καθώς περιέχουν 4,4 τοις εκατό άζωτο, 0,25 κάλιο και 0,24 φώσφορο, αυτά τα φύλλα λειτουργούν ως εξαιρετικό οργανικό λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους.

ρυζόνερο

Απαλλαγείτε από τις ψείρες των φυτών, τις αφίδες, τις μύγες των φρούτων, το σκαθάρι και άλλα παράσιτα με ρυζόνερο. Σύμφωνα με έρευνες, το νερό του ρυζιού είναι καλύτερο από το νερό της βρύσης και βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν με πολύ καλύτερο ρυθμό. Είναι ένα από τα καλύτερα υπολείμματα της κουζίνας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας!

κόκαλα

Τα κόκαλα που περισσεύουν στην κουζίνα μετά από ένα γεύμα μπορούν να κάνουν θαύματα για τα φυτά. Μπορείτε να τα αλέσετε σε λεπτή σκόνη και στη συνέχεια να την ανακατέψετε στο καλλιεργητικό μέσο. Μπορεί να ενισχύσει το έδαφος με υψηλά επίπεδα φωσφόρου, καλίου, αζώτου και ασβεστίου.

υπολείμματα πιπεριάς, κρεμμυδιού και σκόρδου

Συλλέξτε τις άκρες από τα πικάντικα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές και βάλτε τα σε νερό για 1-7 ημέρες. Η έντονη μυρωδιά από το υγρό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ψεκασμός στο έδαφος και το φύλλωμα του κήπου για να κρατήσει μακριά τα περισσότερα παράσιτα.

κανέλα

Ρίξτε λίγη σκόνη κανέλας στο φυτικό χώμα που θα μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων. Καθώς η κανέλα έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, μπορεί να προστατεύσει τα φυτά σας και από πολλές ασθένειες.

φλούδες εσπεριδοειδών

Αν σας προβληματίζουν συνεχώς οι γάτες που περιπλανώνται στον κήπο σας και τον χρησιμοποιούν ως κάδο απορριμμάτων, τότε μπορείτε να απλώσετε τις φλούδες πορτοκαλιού όπου συχνάζουν και δεν θα κάνουν ξανά τις ακαθαρσίες τους στον κήπο σας!

δημητριακά ολικής αλέσεως

Εάν έχετε δημητριακά ολικής αλέσεως και υπολείμματα ψωμιού, μπορείτε να σκάψετε βαθιά στο χώμα και να τα θάψετε για να κάνετε το έδαφος υγιές και πλούσιο.

γάλα και νερό

Συνδυάστε γάλα και νερό για να ξεπλύνετε τα παράσιτα από τα φυτά σας. Όχι μόνο αυτό, το ασβέστιο στο γάλα βοηθά τα φυτά να μεγαλώσουν πιο δυνατά και επίσης βοηθά στην πρόληψη της σήψης των άκρων των ανθέων. Επίσης, το γάλα είναι γνωστό ότι καταπολεμά τις αφίδες στα φυτά.

κεφάλια ψαριού

Αν σας περισσεύουν κεφάλια ψαριών, θάψτε τα στο χώμα του κήπου σας για να παρέχουν μια εξαιρετική πηγή αζώτου στα φυτά σας. Θυμηθείτε να τα θάβετε σωστά στο έδαφος για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες γάτες.

νερό ζυμαρικών

Το νερό που περισσεύει μετά το βράσιμο των ζυμαρικών είναι πλούσιο σε άμυλο που μπορεί να γονιμοποιήσει αρκετά καλά τα φυτά σας. Το νερό των ζυμαρικών έχει ίχνη από ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο που συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού παρέχοντας ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

αυγοθήκες

Χρησιμοποιήστε τις κενές χάρτινες θήκες αυγών ως δίσκο εκκίνησης δενδρυλλίων. Γεμίστε τις θήκες με το μείγμα χώματος και ρίξτε τους σπόρους για να βλαστήσουν. Η ινοσανίδα θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και θα πάρετε μια ντουζίνα μίνι γλάστρες για να ξεκινήσετε τον κήπο σας.

- Διαφήμιση -