Μυστικά για την καλλιέργεια σμέουρων σε γλάστρα ή στον κήπο

Τα σμέουρα είναι γνωστά σε εμάς από την αρχαιότητα. Καθένας από εμάς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του γεύτηκε αρωματική μαρμελάδα βατόμουρο με τσάι. Και σίγουρα όλοι έχουν ακούσει για τις υπέροχες θεραπευτικές ιδιότητες των σμέουρων. Τα σμέουρα ανήκουν στην οικογένεια των pink και είναι το μικρό ξαδερφάκι των βατόμουρων. Αυτός είναι ένας θάμνος με όρθιους βλαστούς με μικρές ακίδες. Το χρώμα των μούρων μπορεί να ποικίλλει από ανοιχτό ροζ έως σχεδόν μαύρο (ποικιλίες βατόμουρου σμέουρων) και υπάρχει κίτρινο βατόμουρο. Τον δεύτερο χρόνο μετά τη φύτευση, θα υπάρχουν κλαδάκια που θα καρποφορήσουν, στις νότιες περιοχές της χώρας μας τα μούρα μπορούν να εμφανιστούν τον πρώτο χρόνο φύτευσης. Θα σας παρουσιάσω μυστικά για την καλλιέργεια σμέουρων σε γλάστρα ή στον κήπο!

- Διαφήμιση -

φύτευση σμέουρων

Εάν έχετε ήδη φυτέψει θάμνους, η φύτευση σμέουρων δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Το βέλτιστο έδαφος για αυτή την καλλιέργεια είναι ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο. Είναι απαραίτητο να τους προσφέρουμε ένα ηλιόλουστο μέρος με απομόνωση από τους δυνατούς ανέμους, με καλή χιονοκάλυψη το χειμώνα. Βεβαιωθείτε ότι οι προκάτοχοι των σμέουρων δεν είναι φυτά παρόμοια με αυτό όσον αφορά την ασθένεια (ντομάτες, φράουλες, πατάτες). Για τα σμέουρα πρέπει να έχετε ένα ηλιόλουστο μέρος.

Τα σμέουρα φυτεύονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ τα πράσινα μοσχεύματα το καλοκαίρι. Το έδαφος προετοιμάζεται εκ των προτέρων: με φθινοπωρινή φύτευση – περίπου ένα μήνα, με την άνοιξη – από το φθινόπωρο.

Τα σμέουρα μπορούν να καλλιεργηθούν τόσο σε χωριστούς θάμνους (ταυτόχρονα απομένουν περίπου 10 βλαστοί σε καθένα) όσο και με πέργκολα, γι ‘αυτό τα φυτεύουν σε σειρές. Στην πρώτη περίπτωση, φυτεύονται σε ξεχωριστές τρύπες, στη δεύτερη σε τάφρους.

φύτευση σε ξεχωριστούς θάμνους

Για να φυτεύσουμε τα σμέουρα κάνουμε τρύπες διαστάσεων περίπου 40 επί 50 εκ. (το ίδιο μέγεθος με την τάφρο), πασπαλίζουμε το μείγμα φύτευσης με λίγο ανάχωμα, βρέχουμε τις ρίζες και τα τοποθετούμε στο χώμα.

Η απόσταση μεταξύ των θάμνων είναι περίπου 1 m και μεταξύ των σειρών περίπου 2 m. Ο λαιμός της ρίζας πρέπει να βρίσκεται αρκετά εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους, έτσι ώστε όταν το έδαφος συρρικνωθεί τελείως μετά το πότισμα, να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους. Είναι αδύνατο να εμβαθύνετε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνθεση του ριζικού μπουμπουκιού, αλλά η υψηλή προσγείωση για τα σμέουρα είναι ανεπιθύμητη.

Μετά τη φύτευση, ποτίστε τα σπορόφυτα και στη συνέχεια καλύψτε το έδαφος με χούμο, τύρφη ή ξηρό χώμα. Αλλά αν το χώμα είναι καλά υγρασμένο (βροχή), τότε δεν χρειάζεται επιπλέον πότισμα. Εάν τα μπουμπούκια στο δενδρύλλιο είναι καλά αναπτυγμένα, κόψτε το αφήνοντας 30 cm.

φροντίδα σμέουρων

πότισμα

Τα σμέουρα αγαπούν πολύ το πότισμα, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι! Είναι σημαντικό οι ρίζες να λαμβάνουν αρκετή υγρασία.

κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να συντομεύσετε τους καρποφόρους βλαστούς και να αφαιρέσετε τους περιττούς βλαστούς της ρίζας. Οι καρποφόροι βλαστοί μετά τη φύτευση την άνοιξη κλαδεύονται συνήθως κάπου κατά 20 εκατοστά. Από το δεύτερο έτος, οι βλαστοί κοντύνονται είτε μετά τη συγκομιδή, είτε την άνοιξη. Μετά το χειμώνα, οι παλιοί βλαστοί κόβονται στην ίδια τη βάση.

Για να μην σπάσουν οι βλαστοί κάτω από το βάρος των καρπών, δένονται. Η πιο συνηθισμένη είναι η μέθοδος του ανεμιστήρα, στην οποία πρέπει να περάσουν δύο ραβδιά ανάμεσα στους θάμνους και μέρος των βλαστών ενός θάμνου και μέρος των βλαστών του διπλανού δένονται σε αυτά σε διαφορετικά ύψη σαν ένα είδος βεντάλιας.

- Διαφήμιση -