15 καταπληκτικές ιδέες για να φέρετε ομορφιά σε κληματαριές, πέργκολες και τοίχους στον κήπο και την αυλή σας με την αλαμάντα

Η αλαμάντα είναι ένα θαμνώδες φυτό που φέρνει ομορφιά σε κληματαριές, πέργκολες, τοίχους, πόρτες, καθώς και φυσική σκιά και ακόμη και ασφάλεια για τη γη όταν χρησιμοποιείται ως φράκτες. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη κάποια προσοχή κατά την καλλιέργεια και τη συντήρησή της λόγω της τοξικότητάς της. Αν, λοιπόν, θέλετε να ανανεώσετε το τοπίο του εξωτερικού σας χώρου με το φυτό αλαμάντα, αλλά εξακολουθείτε να αμφιβάλλετε για τα χαρακτηριστικά και την απαραίτητη φροντίδα που πρέπει να λάβετε υπόψη, τότε θα σας δώσουμε όλες τις απαραταίτητες πληροφορίες και συμβουλές. Θα σας παρουσιάσω 15 καταπληκτικές ιδέες για να φέρετε ομορφιά σε κληματαριές, πέργκολες και τοίχους στον κήπο και την αυλή σας με την αλαμάντα!

- Διαφήμιση -

Εγγενής στη Βραζιλία, η αλαμάντα είναι ένα θαμνώδες φυτό με μακριά, εύκαμπτα και βαριά κλαδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την ανάπτυξή τους, τα κλαδιά χρειάζονται στήριξη και αγωγιμότητα και, ως εκ τούτου, πρέπει να είναι δεμένα σε σύρματα, γάντζους και άλλα στηρίγματα. Η ευελιξία των κλαδιών του κάνει το φυτό αλαμάντα να χρησιμοποιείται ευρέως στη διακόσμηση προσόψεων, κληματαριών, τοίχων, πυλών και πέργκολων από σκυρόδεμα, ξύλο και σίδερο.

Τα φύλλα της είναι πράσινα και μακριά και τα άνθη (κίτρινα, ροζ, μοβ, κόκκινα, λευκά…), με πέντε πέταλα, έχουν σχήμα τρομπέτας, με διαστάσεις μεταξύ 7 και 12 εκατοστών. Η αλαμάντα είναι ανθεκτικό φυτό και ανθίζει όλο το χρόνο, ειδικά τους θερμότερους μήνες.

ποια είναι τα χρώματα του λουλουδιού αλαμάντα

Η αλαμάντα φέρνει ομορφιά σε κληματαριά, πέργκολες, τοίχους, πύλες, εκτός από τη φυσική σκιά και ακόμη και ασφάλεια για τη γη όταν χρησιμοποιείται ως φράχτης. Το πυκνό πράσινο φύλλωμά της έρχεται σε αντίθεση με το χρώμα των λουλουδιών της. Στη φύση, το κίτρινο λουλούδι αλαμάντα είναι ένα από τα πιο κοινά, αλλά υπάρχουν και λουλούδια αλαμάντα άλλων χρωμάτων, όπως η ροζ αλαμάντα, η μοβ αλαμάντα, η λευκή αλαμάντα και η κόκκινη αλαμάντα.

πώς να φροντίσετε την αλαμάντα

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε αλαμάντα στο σπίτι, πρέπει να προσέξετε σημαντικά ώστε το φυτό να αναπτυχθεί υγιώς. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε καλλιέργεια ή συντήρηση, είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι η αλαμάντα είναι ένα τοξικό φυτό, επομένως η πρώτη σύσταση είναι ότι με την παρουσία ζώων και παιδιών στο σπίτι, αποφύγετε την καλλιέργεια της στο σπίτι.

Τώρα, όταν πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον για την καλλιέργειά σας, οι κύριες συμβουλές για το πώς να φροντίζετε την αλαμάντα είναι:

Η αλαμάντα είναι ένα φυτό που ανθίζει όλο το χρόνο, αλλά για να εμφανιστεί άφθονη ανθοφορία, το φυτό πρέπει να εκτεθεί στο άμεσο ηλιακό φως. Καθώς τα κλαδιά της αλαμάντα είναι εύκαμπτα και βαριά, χρειάζονται υποστήριξη για να αναπτυχθούν υγιώς, ή δηλαδή, πρέπει να είναι δεμένα σε σύρματα, γάντζους και άλλα στηρίγματα.

Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια της αλαμάντα πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και να έχει οργανικό λίπασμα, πλούσιο σε φώσφορο, καθώς αυτό βοηθά στην ανθοφορία.

Η ανθοφορία της εμφανίζεται όλο το χρόνο αλλά εντείνεται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Το κλαδιά της αλαμάντα μπορεί να φτάσουν τα 3 μέτρα ύψος και η σύσταση είναι το κλάδεμά της να γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

πώς να φτιάξετε δενδρύλλιο αλαμάντα

Η πρώτη οδηγία για όσους θέλουν να φτιάξουν δενδρύλλια αλαμάντα από σπόρους είναι να περιμένουν να στεγνώσει ο καρπός, να γίνει καφέ και με πιο σφιχτά αγκάθια. Σημειώστε ότι οι σπόροι βρίσκονται μέσα σε αυτό το φρούτο.

Η φυσική διαδικασία στη φύση είναι ότι όταν οι καρποί ωριμάζουν, ανοίγουν και οι σπόροι μέσα απελευθερώνονται και πετούν μακριά. Ωστόσο, για να γίνει η καλλιέργεια σε γλάστρα είναι απαραίτητο να πάρετε με τα χέρια σας τους σπόρους μέσα στον καρπό.

Σε μια γλάστρα, με καλή στράγγιση και οργανικό λίπασμα, θάβουμε μερικούς σπόρους και τους σκεπάζουμε με 2 έως 3 εκατοστά χώμα.

Διατηρήστε τη γλάστρα σε ένα ημισκιερό μέρος που δέχεται ελαφρύ ηλιακό φως για λίγες ώρες της ημέρας και ποτίζετε συχνά, χωρίς όμως να αφήνετε το χώμα μουσκεμένο. Μόλις τα σπορόφυτα φυτρώσουν και αποκτήσουν περισσότερη δύναμη, ξαναφυτέψτε τα σε μόνιμο μέρος.

Σημείωση: μην ξεχνάτε ότι τα σπορόφυτα της αλαμάντα, καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται μια περιοχή στήριξης και αγωγής για να μην πέφτουν τα κλαδιά τους, δηλαδή μόλις το φυτό φτάσει τουλάχιστον το 1 μέτρο σε ύψος, δέστε το κλαδιά σε σχοινιά, γάντζους ή άλλα στηρίγματα.

- Διαφήμιση -