10 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε την αυλή και τον κήπο σας με το ΄΄πουλί του παραδείσου΄΄, την στρελίτσια

Πολυετής και αειθαλής θάμνος με εξαιρετικά εντυπωσιακά άνθη που μοιάζουν με εξωτικό πουλί, γι’ αυτό η αφρικανικής καταγωγής στρελίτσια είναι επίσης γνωστή παγκοσμίως ως «πουλί του παραδείσου ». Οι πιο κοινές ποικιλίες, Reginea και Nicolai διαφέρουν σε αποχρώσεις, με πέταλα σε έντονο πορτοκαλί-μοβ ή λευκό αντίστοιχα χρώμα, αλλά και στο ύψος που μπορεί να φτάσει το φυτό. Ένα ανεπτυγμένο φυτό Reginea που είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 1-1,50 μέτρο ενώ το λευκό Nicolai μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος και το φύλλωμά του θυμίζει έντονα αυτό της μπανάνας. Θα σας παρουσιάσω 10 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε την αυλή και τον κήπο σας με το ΄΄πουλί του παραδείσου΄΄, την στρελίτσια!

- Διαφήμιση -

Σε αντίθεση με την αρχική εντύπωση που σχηματίζει ένα ερασιτέχνης κηπουρός ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απολαύσει τα όμορφα λουλούδια της στρελίτσιας στον κήπο ή το μπαλκόνι του, πρόκειται για ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες. Χρειάζεται τακτικό πότισμα, 1-2 φορές την εβδομάδα την άνοιξη και κάθε 2-3 ημέρες και αφού στεγνώσει τελείως το έδαφος το καλοκαίρι, ενώ οι ανάγκες του για λίπανση είναι μειωμένες, σε σχέση με πολλά άλλα καλλωπιστικά είδη. Ένα κοινό λίπασμα κόκκων κάθε 2-3 εβδομάδες από τις αρχές της άνοιξης και όσο διαρκεί η περίοδος της ανθοφορίας, από αρχές καλοκαιριού έως τέλη φθινοπώρου, είναι αρκετό.

Είναι φυτό σχετικά αργής ανάπτυξης και έτσι μπορεί να διατηρηθεί εξίσου καλά σε μεγάλες γλάστρες για αρκετά χρόνια αλλά και να φυτευτεί απευθείας στο έδαφος. Τόσο τα λουλούδια όσο και το φύλλωμα που μένει πράσινο όλο το χρόνο κάνουν τη στρελίτσια ένα πραγματικό «στολίδι» για κάθε κήπο.

Χρειάζεται ήλιο τουλάχιστον μισή ώρα της ημέρας και προστασία από τους βόρειους ανέμους για αυτό και τοποθετήστε το σε παρόμοια θέση, ενώ οι μόνες συνθήκες που μπορεί να μην αντέξει είναι το πολύ κρύο. Σε περίπτωση παγετού-χιόνι, αν είναι δυνατόν, μετακινήστε το φυτό σε πιο προστατευμένο μέρος ή καλύψτε το φύλλωμα με νάιλον και χώμα γύρω από τις ρίζες με ένα χοντρό πανί.

Σημάδια ότι το φυτό σας υποφέρει είτε από υπερβολικό πότισμα είτε από ξηρασία είναι τα σκισμένα φύλλα και η εμφάνιση καφέ κηλίδων, ενώ γενικά είναι ένα φυτό που δύσκολα προσβάλλεται από ασθένειες. Αν ενώ το φύλλωμά σας είναι υγιές, η στρελίτσια σας δεν ανθίζει, τότε χρειάζεται περισσότερο ήλιο από ότι δέχεται στο σημείο που την έχετε τοποθετήσει.

Κάθε λουλούδι ανθίζει δύο φορές, αν κόψετε το πρώτο όταν μαραθεί από κάτω θα βγει άλλο ένα.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με διαίρεση των ριζών. Βγάλτε το φυτό από τη γλάστρα, χωρίστε τη ρίζα κάθετα σε δύο ή περισσότερα κομμάτια και μετά φυτέψτε το καθένα ξεχωριστά.

Τα όμορφα λουλούδια αντέχουν ακόμη και περισσότερο από ένα μήνα κομμένα και τοποθετημένα σε βάζα, αν αλλάζετε συχνά το νερό και κάθε 3-4 μέρες κόβετε ελαφρά το κοτσάνι στον πάτο.

- Διαφήμιση -