8 μυστικά για τη φύτευση και την καλλιέργεια μαρουλιού στον κήπο ή το μπαλκόνι σας

Το μαρούλι είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό που καλλιεργούμε κυρίως το Φθινόπωρο για τα δροσερά και τρυφερά του φύλλα. Επιπλέον, είναι η απλούστερη και ευκολότερη καλλιέργεια που προτείνουμε σε κάθε αρχάριο κηπουρό για να ξεκινήσει την κηπουρική του καριέρα. Το μαρούλι καλλιεργείται σχεδόν όλο το χρόνο, αρκεί να επιλέξουμε την κατάλληλη ποικιλία ανάλογα με την εποχή που φυτεύουμε και να τους παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης. Ακόμα κι αν δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία με την κηπουρική, αξίζει να το δοκιμάσουμε, καθώς τα λαχανικά που παράγουμε στο σπίτι τα καταναλώνουμε φρέσκα και έχουν αρκετά διαφορετική γεύση από αυτά που βρίσκουμε στην αγορά. Θα σας παρουσιάσω 8 μυστικά για τη φύτευση και την καλλιέργεια μαρουλιού στον κήπο ή το μπαλκόνι σας!

- Διαφήμιση -

ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες μαρουλιού

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για καλλιέργεια σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Η πιο κοινή ποικιλία μαρουλιού είναι η «ρομάνα» που προτιμούν οι περισσότεροι ερασιτέχνες καλλιεργητές. Ωριμάζει σε 2-2,5 μήνες περίπου και χαρακτηρίζεται από όρθια ανάπτυξη 20-25 cm, με σκούρα πράσινα φύλλα, πολύ νόστιμο και τρυφερό. Μια άλλη γνωστή ποικιλία μαρουλιού είναι το μαρούλι «σαλάτας», γνωστό και ως «γαλλικό» μαρούλι, το οποίο δεν σχηματίζει κλειστό κεφάλι. Το γαλλικό μαρούλι έχει χαλαρά τρυφερά φύλλα και ωριμάζει γρήγορα μέσα σε 55-60 ημέρες. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε μαρούλι βουτύρου με λεία τρυφερά φύλλα, κλειστό κεφάλι και μεγάλη περίοδο ωρίμανσης 3 μηνών. Τα πιο τραγανά φύλλα μαρουλιού δίνονται από το σγουρό μαρούλι, το περίφημο iceberg, που σχηματίζει ένα στρογγυλό κεφάλι και είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ποικιλία που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το κινέζικο μαρούλι που μοιάζει περισσότερο με σπαράγγια και συλλέγεται για τους μίσχους του βλαστού και όχι για το φύλλωμά του.

κάτω από ποιες συνθήκες μεγαλώνει το μαρούλι

Το μαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, απαιτεί δροσερό περιβάλλον και καλλιεργείται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες 14-19 ° C. Γενικά προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αν και αναπτύσσεται καλά σε ημίξηρες περιοχές. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν πρόωρη ανάπτυξη του ανθισμένου μαρουλιού, ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός προκαλούν εγκαύματα στο φύλλωμα. Ορισμένες ποικιλίες μαρουλιού είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες ή στον παγετό του Χειμώνα από άλλες. Για τη φύτευση μαρουλιού το ιδανικό έδαφος είναι γόνιμο, δροσερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία που εξασφαλίζει καλή στράγγιση. Και αν το χώμα στον κήπο μας δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε αρκετή ποσότητα καλής κοπριάς με κομπόστ για να βελτιώσουμε το έδαφος και να του δώσουμε καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

πώς φυτεύουμε το μαρούλι

Οι έμπειροι καλλιεργητές ξεκινούν με σπόρους μαρουλιού! Συγκεκριμένα, σπέρνουμε την επιλεγμένη ποικιλία μαρουλιού, τοποθετώντας τον σπόρο σε βάθος φύτευσης ενός εκατοστού. Είναι σημαντικό να διατηρείται η σχετική υγρασία και η κατάλληλη θερμοκρασία στο σπορείο μεταξύ 15-21 ° C για τη βλάστηση των σπόρων μαρουλιού. Και όταν τα νεαρά φυτά μαρουλιού έχουν μεγαλώσει τρία έως τέσσερα αληθινά φύλλα, μετά από 3-4 εβδομάδες, είναι έτοιμα για μεταφύτευση στο χωράφι. Για αρχάριους κηπουρούς, συνιστούμε να ξεκινήσετε με έτοιμα φυτά μαρουλιού από φυτώρια που φυτεύονται σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης: 30 cm μεταξύ των φυτών μαρουλιού και περίπου 60 cm μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κι αν ο κήπος μας έχει πολύ βαρύ χώμα και μαζεύει νερό, υπάρχει λύση! Καλλιεργούμε σε υπερυψωμένους τύμβους που μας βοηθούν να στραγγίζουμε καλύτερα το νερό. Όσον αφορά τη λίπανση μαρουλιού,

πότισμα

Το μαρούλι προτιμά το δροσερό εδαφικό περιβάλλον καθώς έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα. Έτσι, για να διατηρηθεί το υπόστρωμά τους σχετικά υγρό, απαιτείται τακτικό πότισμα. Η συχνότητα του ποτίσματος γίνεται μεγαλύτερη, ίσως καθημερινά, σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε στο μαρούλι δροσερά και τρυφερά φύλλα που το κάνουν πολύ πιο ελκυστικό και απολαυστικό όταν το τρώμε. Εάν υπάρχει έλλειψη νερού, τα φύλλα του μαρουλιού σκληραίνουν, αρχίζουν να πικρίζουν και ο ανθοφόρος μίσχος αναπτύσσεται πρόωρα.

ποια είναι τα κύρια προβλήματα στην καλλιέργεια μαρουλιού

Προσέξτε τα σαλιγκάρια, τον πιο επικίνδυνο εχθρό του μαρουλιού που τρώει τα φύλλα του. Για τη θεραπεία του σαλιγκαριού χρησιμοποιούμε λίπασμα τέφρας ή φωσφορικού σιδήρου. Η καλλιέργεια του μαρουλιού επηρεάζεται επίσης από την μελίγκρα και τον αλευρώδη, το ενοχλητικό λευκό κουνούπι. Για την αντιμετώπισή τους, ψεκάστε με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού, διαλύστε 1 κουταλιά σαπούνι σε 1 λίτρο νερό ή προμηθευτείτε οικολογικά άλατα λιπαρών οξέων από καταστήματα γεωργικών προϊόντων.

πότε μπορούμε να κόψουμε φύλλα μαρουλιού

Το μαρούλι είναι έτοιμο περίπου 2-3 ​​μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν έχει κεφάλι, ανάλογα με την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες. Σε αυτό το στάδιο έχει τρυφερά φύλλα που δεν είναι πικρά στη γεύση. Μπορούμε να μαζέψουμε ολόκληρο το φυτό μαρουλιού κόβοντάς το από τη ρίζα με ένα μαχαίρι. Κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορούμε επίσης να κόψουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του μαρουλιού που έχουν ήδη αναπτυχθεί, επιτρέποντας στα κεντρικά να αναπτυχθούν περαιτέρω και να τα κόψουμε για την επόμενη συγκομιδή. Προτιμούμε να κόβουμε το μαρούλι το πρωί, καθώς τότε είναι πιο δροσερό και τρυφερό.

πώς να φυτέψετε μαρούλι σε γλάστρα στο μπαλκόνι

Αν δεν έχουμε κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε μαρούλι σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι. Η καλλιέργεια του μαρουλιού σε γλάστρες δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αρκεί να προτιμήσουμε ένα μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση. Για μεταφύτευση χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες ή γλάστρες βάθους 20-30 εκ. καθώς το μαρούλι έχει σύστημα βαθιάς ριζοβολίας που αναφέραμε. Προμηθεύουμε λίπασμα κατάλληλο για κηπουρική, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και τοποθετούμε βότσαλα στη βάση της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση του εδάφους, δηλαδή για να απομακρύνουμε πιο εύκολα το περιττό νερό.

και ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια μαρουλιού

Το μαρούλι μπορεί να καλλιεργηθεί και να δώσει εξαιρετική παραγωγή εάν φυτευτεί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω λαχανικά: λάχανο, κουνουπίδι, καρότο, παντζάρι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, αγγούρι, φασόλια και φράουλα.

- Διαφήμιση -