Ο κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική κουζίνα και φημίζεται για τη μοναδική του γεύση και τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας. Ο κουρκουμάς δίνει χρώμα και χαρακτηριστική αρωματική γεύση σε σάλτσες, μουστάρδες, βούτυρα και τυριά. Το μπαχαρικό κουρκουμά που χρησιμοποιούμε προέρχεται από ένα τροπικό βολβώδες φυτό που ονομάζεται κουρκουμάς και κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Το περίφημο μπαχαρικό φτιάχνεται με ξήρανση και τρίψιμο των κιτρινοπορτοκαλί ριζωμάτων του φυτού που αναπτύσσονται στο έδαφος. Θα σας παρουσιάσω 6 μυστικά για να καλλιεργήσουμε τον κουρκουμά στον κήπο και στις γλάστρες!
ποιες συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του κουρκουμά
Ο κουρκουμάς είναι ένα τροπικό φυτό που αγαπά τη ζέστη και την υγρασία. Αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμο χνουδωτό έδαφος που δεν χωράει πολύ νερό. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την καλλιέργεια του κουρκουμά είναι μεταξύ 20-35 ° C. Σε πιο κρύες περιοχές μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε εσωτερικούς χώρους ως φυτό εσωτερικού χώρου.
ποια εποχή και πώς φυτεύουμε τον κουρκουμά
Ο κουρκουμάς φυτεύεται νωρίς την άνοιξη αφού περάσουν οι παγετοί του χειμώνα και η συγκομιδή του γίνεται στα τέλη του φθινοπώρου μετά από περίπου 7-8 μήνες. Στα φυτώρια θα βρούμε ανθοφόρα φυτά κουρκουμά που όμως πωλούνται κυρίως για καλλωπιστική χρήση και έχουν σχετικά υψηλή τιμή. Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε φυτά κουρκουμά είναι διαιρώντας τα ριζώματα. Άλλωστε ο κουρκουμάς ανήκει σε φυτά που καλλιεργούνται με κομμάτια που περισσεύουν από την κουζίνα. Προμηθευόμαστε μεγάλα ριζώματα από το μπακάλικο της γειτονιάς μας ή από κάποιο βιολογικό κατάστημα που έχει αρκετές προεξοχές (μπουμπούκια) από τα οποία θα φυτρώσουν φυτά κουρκουμά. Κόβουμε τον κουρκουμά σε κομμάτια μεγέθους περίπου 5 εκατοστών, ώστε κάθε κομμάτι να περιέχει 2 ή 3 μπουμπούκια.
πώς φυτεύουμε τον κουρκουμά σε γλάστρα
Αρχικά επιλέγουμε μικρές γλάστρες με διάμετρο 10-15 εκ. για να φυτέψουμε τα κομμάτια του κουρκουμά. Χρησιμοποιήστε ελαφρύ φυτόχωμα για να γεμίσετε τις γλάστρες του φυτού ή φτιάξτε το δικό σας μείγμα ανακατεύοντας τύρφη και περλίτη σε αναλογία 2:1. Αφού φυτρώσουν και βλαστήσουν τα κομμάτια του κουρκουμά, μετά από 4-5 εβδομάδες, τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα με διάμετρο περίπου 40 εκ. που έχει τρύπες για να αφαιρείται το περιττό νερό με το πότισμα. Και σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε ένα ελαφρύ και γόνιμο υπόστρωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Ο κουρκουμάς χρειάζεται ημισκιερά στεγασμένα μέρη για να αναπτυχθεί σε εξωτερικούς χώρους και γι’ αυτό επιλέγουμε μέρη με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό στο μπαλκόνι μας. Αν τον κρατήσουμε μέσα στο σπίτι, επιλέγουμε ένα φωτεινό σημείο που δεν χτυπιέται από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου.
πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα ο κουρκουμάς
Λόγω της τροπικής του προέλευσης, ο κουρκουμάς χρειάζεται υδροθερμικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Ποτίζουμε τακτικά κάθε 2-3 ημέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 1-2 ημέρες τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Σε ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες καλό είναι να βρέχονται τα φύλλα του κουρκουμά για να αυξηθεί η σχετική υγρασία και να αποφευχθεί η ξήρανση του φυλλώματος. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή στο πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη στη ρίζα του φυτού και χαρακτηριστικές σκούρες κηλίδες στα φύλλα.
τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του κουρκουμά
Ο κουρκουμάς χρειάζεται θρεπτικά συστατικά και λίπασμα για να μας δώσει καλή παραγωγή. Από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου προσθέτουμε πλήρες οργανικό λίπασμα, δηλαδή πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Η καλλιέργεια του κουρκουμά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα από προσβολές από έντομα και ασθένειες, μόνο ο νυχτολούλουδος μπορεί να βλάψει το φύλλωμά του. Σε αυτή την περίπτωση ψεκάστε με βιολογικό παρασκεύασμα αλάτων καλίου ή με οικολογικό διάλυμα πράσινου σαπουνιού ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο νερό. Ο κουρκουμάς δεν χρειάζεται κλάδεμα όταν μεγαλώνει. Η μόνη φροντίδα που χρειάζεται είναι να αφαιρέσετε τα κιτρινισμένα και αποξηραμένα φύλλα για να τονωθεί η ανάπτυξή του και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες αερισμού.
πότε μαζεύουμε τον κουρκουμά και πώς τον συντηρούμε
Ο κουρκουμάς συλλέγεται στα τέλη του φθινοπώρου όταν τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν και να στεγνώνουν. Αφαιρέστε προσεκτικά τα ριζώματα με τα χέρια σας, προσέχοντας να μην σπάσουν και κόψετε τους βλαστούς, καθαρίστε τους και φυλάξτε τους σε ξηρό σκοτεινό μέρος. Τα φρέσκα ριζώματα κουρκουμά μπορούν να διατηρηθούν για 1-2 εβδομάδες στο ψυγείο ή μπορούν να κοπούν σε κομμάτια και να διατηρηθούν στην κατάψυξη για 6 μήνες. Εναλλακτικά, μπορούμε να στεγνώσουμε τα ριζώματα του κουρκουμά σε καλά αεριζόμενο χώρο, μετά να τα τρίψουμε και να τα αποθηκεύσουμε σε μορφή σκόνης για να τα χρησιμοποιήσουμε απευθείας στο φαγητό μας.