5 πράγματα που δεν πρέπει να βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας σας

Τώρα που βρισκόμαστε στη μέση του φθινοπώρου είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να κάνετε μία καλή εκκαθάριση στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Τα ντουλάπια της κουζίνας πολύ συχνά υπερφορτώνονται με πράγματα, τα οποία όχι μόνο δεν χρησιμοποιούνται αλλά μένουν εκεί για πάρα πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να φτάνετε στο σημείο, όταν κάποια στιγμή αποφασίσουμε να τα καθαρίσουμε, να τα πετάμε. Γι’ αυτό λοιπόν αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας το Σαββατοκύριακο και καθαρίστε τα ντουλάπια σας! Θα σας παρουσιάσω 5 πράγματα που πρέπει να καθαρίσετε από τα ντουλάπια της κουζίνας σας!

- Διαφήμιση -

παλιά μπαχαρικά

Όταν μαγειρεύουμε θέλουμε τα μπαχαρικά μας να βγάζουν όλο το άρωμά τους στο φαγητό και να είναι σε πολύ κατάσταση! Όσο όμως μένουν μέσα σε ένα ντουλάπι, αυτά χάνουν το άρωμα τους με αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά τη χρήση τους! Παρόλο που τα παλιά βότανα και τα μπαχαρικά δεν κάνουν κακό, χάνουν τη δραστικότητά τους πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε. Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να ποικίλλει, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα ολόκληρα μπαχαρικά είναι ότι κρατάνε δύο χρόνια, ενώ τα αλεσμένα μπαχαρικά κρατάνε περίπου ένα χρόνο! Χρησιμοποιήστε τη μύτη σας για να είστε σίγουρες: Αν το μπαχαρικό δεν έχει πολύ άρωμα ήρθε η ώρα να το πετάξετε.

ταγγισμένα έλαια

Ίσως να σκεφτήκατε να αποθηκεύσετε το μπουκάλι το λάδι σας στο ντουλάπι! Αυτό όμως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα! Το ελαιόλαδο (ή οποιοδήποτε λάδ) χαλάει γρήγορα όταν εκτίθεται σε οξυγόνο, φως και θερμότητα. Ακόμα κι αν το μπουκάλι το λάδι είναι κλειστό, αν το έχετε αφήσει σε μια ζεστή κουζίνα ή το μπουκάλι είναι κατασκευασμένο από διαφανές γυαλί και δεν έχει φυλαχτεί σε σκοτεινό σημείο, μπορεί να αλλοιωθεί. Το ταγγισμένο λάδι θα έχει μια μεταλλική, σαπουνάδα, πικρή μυρωδιά, γι’ αυτό κάντε το τεστ με τη μύτη.

μπαγιασμένα κράκερ, πατατάκια και ξηρούς καρπούς

Μετά από καιρό θέλετε να φάτε κράκερ, πατατάκια ή ξηρούς καρπούς…Πριν όμως καταναλώσετε κάτι από αυτά, ελέγξτε σε τι κατάσταση βρίσκονται! Εάν δεν σφραγίσατε καλά το κουτί του κράκερ ή ξεχάσατε να χρησιμοποιήσετε μία σακούλα, το περιεχόμενο μπορεί να είναι μπαγιάτικο. Επίσης, αν έχετε αποθηκεύσει ξηρούς καρπούς σε θερμοκρασία δωματίου στο ντουλάπι σας, μπορεί να χαλάσουν, γι’ αυτό είναι καλύτερα να φυλάσσονται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

ληγμένα κουτάκια και βάζα

Μία από τις συνήθειες πολλών είναι να βάζουν τα βάζα και τα κουτιά στο βάθος του ντουλαπιού! Το αποτέλεσμα; Να ξεχνιούνται στη θέση τους και όταν κάποια στιγμή τα δούμε ή τα αναζητήσουμε να έχουν λήξει! Εάν υπάρχουν κονσέρβες και βαζάκια που έχουν ημερομηνίες λήξης στο εγγύς μέλλον, φέρτε τα στο μπροστινό μέρος του ντουλαπιού σας για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να τα χρησιμοποιήσετε πρώτα ή σκεφτείτε να τα δωρίσετε σε κάποιους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη εάν νομίζετε ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσετε.

παλιοί κόκκοι καφέ

Ένα άλλο αντικείμενο που βάζουμε στο ντουλάπι και ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ο καφές! Ο ελληνικός καφές είναι πραγματικά καλύτερος μέχρι 1 μήνα από την ημερομηνία ψησίματος τους, επομένως είναι προτιμότερο να αγοράζετε σε μικρές ποσότητες και να προμηθεύεστε πιο συχνά. Πετάξτε λοιπόν τους παλιούς καφέδες που έχετε στο ντουλάπι σας και ανανεώστε τους με νέους πιο φρέσκους και μυρωδάτους!

- Διαφήμιση -