12 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τις γλάστρες και τα παρτέρια σας με ένα υπέροχο τροπικό φυτό, το γαριδάκι

Το λουλούδι γαριδάκι είναι μια εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε παρτέρια αλλά και σε γλάστρες και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα μπορεί πραγματικά να γίνει φυσικό «στολίδι» σε κήπους και μπαλκόνια. Είναι ένας πολυετής και αειθαλής θάμνος ιθαγενής στις τροπικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, ο οποίος περιλαμβάνει δύο κύρια είδη: Το είδος Justicia brandegeeana που προέρχεται από το Μεξικό με κοκκινωπές αποχρώσεις και μεγαλώνει μέχρι το ένα μέτρο και το είδος Pachystachys lutea με καταγωγή από το Περού, με έντονο κίτρινο χρώμα και ύψος που μπορεί να ξεπεράσει δύο μέτρα. Τα δύο είδη περιλαμβάνουν εκατοντάδες υποποικιλίες μεταξύ τους και πολυάριθμα υβρίδια με βράκτια σε διάφορες έντονες αποχρώσεις. Το όνομα του οφείλεται στην εμφάνιση μιας γαρίδας, ενός μικρού διχασμένου λευκού λουλουδιού, που περιβάλλεται από βράκτια (μεταμορφωμένα φύλλα) σε κόκκινες ή κίτρινες αποχρώσεις. Θα σας παρουσιάσω 12 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τις γλάστρες και τα παρτέρια σας με ένα υπέροχο τροπικό φυτό, το γαριδάκι!

- Διαφήμιση -

Το ύψος του φυτού στις πιο κοινές ποικιλίες κυμαίνεται από 60 cm έως 1,50 μέτρο με πλευρική ανάπτυξη περίπου 90 cm. Οι λεπτοί μίσχοι αναπτύσσουν ισχυρή διακλάδωση και τα οβάλ φύλλα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και αναπτύσσονται σε συστάδες, που ποικίλλουν σε μέγεθος ανάλογα με την ποικιλία.

Είναι κατάλληλο για μεμονωμένες φυτεύσεις κυρίως σε ημισκιερά παρτέρια, ως κεντρικό φυτό σε παρτέρια εισόδου αλλά και για καλλιέργεια σε γλάστρες σε κήπους και μπαλκόνια, όπου μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα πράσινα ή ανθισμένα είδη ή να αναπτυχθεί σε δενδρομορφή με συνεχή αφαίρεση των χαμηλών βλαστών.

φροντίδα φυτού γαριδάκι

Έδαφος: Χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προτιμά τα ασβεστούχα εδάφη και το χώμα του πρέπει να έχει καλή στράγγιση.

Θέση: Ανήκει στο είδος που καλλιεργείται σε ημισκιερές συνθήκες. Θα πρέπει να δέχεται αρκετό πρωινό ή απογευματινό ήλιο αλλά να προστατεύεται από τη συνεχή ακτινοβολία, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η έκθεση του στον ήλιο περισσότερο από όσο χρειάζεται έχει ως αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό των βρακτίων των φύλλων, τα οποία γίνονται λευκά, ενώ λευκές κηλίδες δημιουργούνται και στα πράσινα φύλλα του. Ο δυνατός αέρας, ζεστός ή κρύος, επίσης δεν ευνοεί την ανάπτυξή του. Είναι φυτό ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά όχι στο πολύ κρύο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εάν οι θερμοκρασίες κάτω των 10°C επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προστατεύεται με το ειδικό αντιψυκτικό ύφασμα για φυτά ή να μετακινείται σε εσωτερικούς χώρους.

Πότισμα: Χρειάζεται αρκετή υγρασία, όπως τα περισσότερα τροπικά είδη. Πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα την άνοιξη ή το άνυδρο φθινόπωρο, ενώ τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα κάθε 2 μέρες, ανάλογα φυσικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Η πτώση των φύλλων είναι η πιο κοινή ένδειξη ότι το γαριδάκι χρειάζεται περισσότερο νερό.

Κλάδεμα: Καθώς το φυτό μεγαλώνει σε ύψος, το φύλλωμά του λεπταίνει και για να διατηρήσει την όμορφη εμφάνιση και το συμπαγές σχήμα του, χρειάζεται συστηματικό ετήσιο κλάδεμα, κατά το οποίο αφαιρείται περίπου το μισό μήκος των βλαστών. Ο καταλληλότερος χρόνος για το κλάδεμά του είναι αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας ή νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών, σε όλη την περίοδο της ανθοφορίας, ευνοεί και τη δημιουργία νέων.

Γονιμοποίηση: Όπως όλα τα είδη με παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας, το γαριδάκι χρειάζεται γονιμοποίηση για να διατηρηθεί υγιές. Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα υγρού ενισχυτικού για ανθοφόρα φυτά κάθε 2-3 εβδομάδες από την αρχή της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, αποφεύγοντας τη λίπανση κατά τις περιόδους του καλοκαιριού που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Το γαριδάκι ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού και συχνά έχει άλλη άνθιση στις αρχές του φθινοπώρου. Τα άνθη διαρκούν πολλές εβδομάδες και τα βράκτια που τα περικλείουν έχουν μια λευκή απόχρωση στην αρχή του σχηματισμού τους που στη συνέχεια αλλάζει σε κοκκινωπή ή κίτρινη, ανάλογα με το είδος.

Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, αλλά χρειάζονται περισσότερες από 6-8 εβδομάδες για να βλαστήσει, γι’ αυτό τα μοσχεύματα ή η διαίρεση των ριζών, την άνοιξη, είναι οι πιο βολικοί τρόποι.

- Διαφήμιση -