9 λάθη που όχι μόνο καταστρέφουν τα ρούχα μας αλλά και το πλυντήριο

Μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο στη χρήση ενός πλυντηρίου: απλά βάλτε μερικά ρούχα, απορρυπαντικό ρούχων, επιλέξτε τη σωστή λειτουργία και voilà. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια μεγάλη παρανόηση. Αυτό το μηχάνημα είναι αρκετά ιδιοσυγκρασιακό και ένα λάθος επιλεγμένο απορρυπαντικό πλυσίματος ή η λανθασμένη ποσότητα του μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό απροσδόκητα προβλήματα, από καταστροφή των ρούχων μέχρι να χρειαστεί να καλέσετε κάποιον ειδικό για επισκευή. Θα σας παρουσιάσω 9 λάθη που όχι μόνο καταστρέφουν τα ρούχα μας αλλά και το πλυντήριο!

- Διαφήμιση -

χρησιμοποιούμε κάψουλες πλυσίματος για μικρά φορτία

Οι κάψουλες πλυσίματος καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά την ευκολία. Είναι απλές στη χρήση και την αποθήκευση και αποτελούνται από μια τέλεια μετρημένη δόση απορρυπαντικού. Ωστόσο, είναι στο τελευταίο σημείο όπου κρύβονται ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα. Μία κάψουλα έχει σχεδιαστεί για τουλάχιστον ένα μεσαίο φορτίο του πλυντηρίου. Σημαίνει ότι όταν τις προσθέτουμε σε μικρά φορτία δημιουργούμε ένα επιπλέον αποτέλεσμα χημικών απορρυπαντικών τόσο στα ρούχα μας όσο και στο πλυντήριο. Μπορεί να σχηματίσει υπερβολικό ίζημα στο εσωτερικό του τελευταίου και να καταστρέψει τις αντλίες και τον κινητήρα.

ξεχνάμε να αερίσουμε το πλυντήριο

Όταν κλείνουμε την πόρτα του πλυντηρίου αμέσως αφού βγάλουμε τα ρούχα, το αφήνουμε σε κατάσταση αυξημένης υγρασίας. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Επομένως, είναι καλύτερο να φροντίσετε να το αφήσετε μισάνοιχτο για 15-20 λεπτά ή ακόμα και να το βοηθήσετε να στεγνώσει πιο γρήγορα σκουπίζοντας την επιφάνεια με ένα πανί μετά το πλύσιμο.

χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό σε σκόνη αντί για υγρό

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σκόνη πλυσίματος είναι τέλεια για την αφαίρεση σκληρών λεκέδων, γι’ αυτό και η χρήση της σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά λογική. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, το υγρό απορρυπαντικό πλυσίματος την κερδίζει. Πρώτα απ ‘όλα, είναι καλύτερο για την προκαταρκτική επεξεργασία των λεκέδων. Δεύτερον, αφήνει λιγότερα ίχνη στα ρούχα. Και, τρίτον, είναι ασφαλέστερο για το πλυντήριο χάρη στις καλύτερες διαλυτές του ιδιότητες σε σύγκριση με τη σκόνη ρούχων που μπορεί να φράξει το σύστημα.

προσθέτετε απορρυπαντικά πλυσίματος ακριβώς πάνω από τα ρούχα

Η προσθήκη απορρυπαντικού ακριβώς πάνω από τα ρούχα (ειδικά όταν πρόκειται για σκόνη πλυσίματος) είναι κακή ιδέα για 2 λόγους. Πρώτον, το πλυντήριο έχει σχεδιαστεί με συγκεκριμένο τρόπο για κάποιο λόγο. Απελευθερώνει το απορρυπαντικό την κατάλληλη στιγμή και όταν αυτή η σειρά σπάσει, μπορεί απλώς να μην διαλυθεί πλήρως. Οδηγεί στον δεύτερο αρνητικό παράγοντα: το απορρυπαντικό μπορεί να παραμείνει στα ρούχα και να αφήσει λευκούς λεκέδες και ρίγες πάνω τους.

χρησιμοποιείτε μαλακτικό

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μαλακτικών υφασμάτων είναι το άρωμα και η απαλότητα των ρούχων. Ωστόσο, εκεί τελειώνουν τα οφέλη. Τεχνικά, τα μαλακτικά δεν συμβάλλουν στον καλύτερο καθαρισμό των ρούχων. Αντίθετα, σου λιώνουν τα ρούχα με πετροχημικά. Επιπλέον, λερώνεται και το πλυντήριο. Τα μαλακτικά υφασμάτων μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μούχλας και να φράξουν το πλυντήριο και τους σωλήνες.

προσθέτετε ανεπαρκή ποσότητα απορρυπαντικού

Έχουμε ήδη αναφέρει τις συνέπειες της χρήσης υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικών πλυσίματος στο σημείο για τις κάψουλες πλύσης. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα σκόνης πλυσίματος σώζουμε τα ρούχα μας. Αντίθετα, μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πλυσίματος δεν θα πλύνει σωστά τα ρούχα. Είναι λογικό να τα πλένετε πιο συχνά, κάτι που με τη σειρά του θα μειώσει τη διάρκεια ζωής τους.

δεν καθαρίζετε τις τρίχες από τα ρούχα πριν τα πλύνετε

Εάν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, είναι πολύ φυσικό τα ρούχα συχνά να είναι καλυμμένα με το τρίχωμά τους. Αλλά δεν πρέπει να τα βάζετε στο πλυντήριο με αυτόν τον τρόπο, καθώς μπορεί να τα καταστρέψετε. Το θέμα είναι ότι η τρίχα συσσωρεύεται σε σβόλους κατά το πλύσιμο, κάτι που μπορεί να φράξει το σύστημα αποστράγγισης, ακόμη και τον κινητήρα, και να καταλήξει να σπάσει. Επομένως, είναι καλύτερα να το παίζετε με ασφάλεια και να αφιερώνετε μερικά λεπτά καθαρίζοντας τα ρούχα με ένα κολλώδες ρολό πριν τα πλύνετε, προκειμένου να αποφύγετε την ταλαιπωρία και το κόστος που σχετίζεται με τις επισκευές.

βάζετε βρεγμένα ρούχα στο πλυντήριο ή σε ένα καλάθι ρούχων

Η υγρασία δημιουργεί ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να καταπολεμήσετε τον πειρασμό να βάλετε βρεγμένες πετσέτες ή ιδρωμένα αθλητικά ρούχα στο πλυντήριο για πολύ ώρα πριν από έναν άλλο κύκλο πλύσης, αλλά μάλλον βρείτε χρόνο να τα κρεμάσετε και να τα στεγνώσετε εάν δεν πρόκειται να ξεκινήσετε το πλύσιμο στο εγγύς μέλλον. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών και δεν θα επιδεινώσει την κατάσταση των ρούχων σας.

αγνοείτε την ύπαρξη μάλλινων μπαλών για στέγνωμα και μαλάκωμα υφασμάτων

Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα μαλακτικά είναι πιο δημοφιλή, γι’ αυτό και τα χρησιμοποιούν οι περισσότερες, ενώ λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη μάλλινων μπάλων. Αυτό είναι αρκετά άδικο γιατί δεν έχουν μειονεκτήματα όπως φράξιμο του πλυντηρίου ρούχων, αλλεργιογένεση λόγω αρωμάτων και μειωμένη απορρόφηση ιστών που έχουν τα μαλακτικά υφασμάτων. Ένα σετ από μάλλινες μπάλες καλής ποιότητας στεγνώνει, μαλακώνει και αποτρέπει τον στατικό ηλεκτρισμό των ρούχων και θα σας εξυπηρετήσει για 1.000 κύκλους πλυσίματος.

- Διαφήμιση -