Πως να επιδιορθώσεις βαθουλώματα και χτυπήματα σε ξύλινα πατώματα και έπιπλα

Όσοι έχουν ξύλινα πατώματα στο σπίτι σίγουρα θα υποφέρουν κάθε φορά που γίνεται και μια μικρή λακούβα στο παρκέ τους.

- Διαφήμιση -

Ανήκουμε και εμείς σε αυτή την ομάδα. Κάθε πτώση αντικειμένου, ακόμα και ένα πηρούνι, μπορεί να αφήσει ένα αξιοπρεπές σημάδι στο πάτωμα. Είτε είναι παρκέ, είτε τύπου laminate (λαμινέιτ). 

Το σημάδι δείχνει κάπως έτσι:

simadi parke

1η λύση που δοκιμάσαμε:

Ξυλόστοκος.

Τι είναι:

Είναι ειδική πάστα σε σωληνάριο, το οποίο συνοδεύεται από μικρή πλαστική σπάτουλα. 

ksylostokos

Πως λειτουργεί

Στοκάρεις την περιοχή του βαθουλώματος και σπατουλάρεις για να γίνει λείο, όπως και το υπόλοιπο πάτωμα. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις της αλοιφής, ώστε να ταιριάζει στο χρώμα του ξύλου.

Αποτέλεσμα:

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά μετά από αρκετά σφουγγαρίσματα, θέλει επανάληψη της διαδικασίας γιατί έχει αφαιρεθεί ποσότητα του στόκου από την περιοχή. Επιπλέον, ο στόκος μαυρίζει από τη βρωμιά και φαίνεται σαν λεκές στο ξύλο, οπότε θέλει επίμονο τρίψιμο στην περιοχή για να διατηρήσει το χρώμα του.

2η λύση που δοκιμάσαμε:

Το βρήκαμε σήμερα το πρωί και είπαμε να το δοκιμάσουμε. 

Σιδέρωμα με βρεγμένο πανί στο ξύλο

Τι είναι:

Ανάβουμε το ηλεκτρικό σίδερο στη μέγιστη θερμοκρασία. Τοποθετούμε 2 βρεγμένα φύλλα χαρτιού κουζίνας πάνω από τη λακούβα στο ξύλο. Τοποθετούμε το σίδερο πάνω στο χαρτί και κάνουμε κυκλικές κινήσεις πάνω από την περιοχή του σημαδιού. Όταν το χαρτί έχει σχεδόν στεγνώσει, σταματάμε τη διαδικασία.

simadi parke2

Πως λειτουργεί

Το νερό που εξατμίζεται από το βρεγμένο χαρτί, απορροφάται με τη μορφή υδρατμών από τη λακούβα. Το ξύλο στην περιοχή εκείνη ενυδατώνεται και γεμίζουν οι πόροι του υγρασία, οπότε και αρχίζει και φουσκώνει τοπικά.

Αποτέλεσμα:

Στην περίπτωση τη δική μας, η λακούβα καλύφθηκε στο μισό, ίσως και λίγο παραπάνω. Ο οδηγός που διαβάσαμε έλεγε ότι παίζει πάντα ρόλο και ο τύπος του ξύλου, αλλά και το μέγεθος του χτυπήματος

Συμπέρασμα:

Από την εμπειρία μας, εκτιμούμε ότι ο συνδυασμός: πρώτα σιδέρωμα και μετά στοκάρισμα θα είναι ο ιδανικός για να καλύψει όλα τα χτυπήματα από ξύλινες επιφάνειες!

Καλή επιτυχία και μεγάλη προσοχή με το σίδερο!

Πηγή: instructables.com 

Πηγές φωτογραφιών: apartmenttherapy.comstepbystep.com

- Διαφήμιση -