4 τύποι τοξικών μαγειρικών σκευών που πρέπει να αποφεύγετε και 4 ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας γνωρίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και την επιδιώκουν στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι ότι τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού είναι σχεδόν εξίσου σημαντικά με το ίδιο το φαγητό. Ακόμη και η πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία εάν τα μαγειρικά σας σκεύη είναι τοξικά. Θα σας παρουσιάσω 4 τύπους τοξικών μαγειρικών σκευών που πρέπει να αποφεύγετε και 4 ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις τους!

- Διαφήμιση -

μαγειρικά σκεύη από τεφλόν

Το τεφλόν είναι ίσως ο μεγαλύτερος παραβάτης σε αυτήν τη λίστα. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αυτό το αντικολλητικό υλικό επειδή είναι βολικό και πανταχού παρόν. Παρ’ όλα αυτά είναι και το πιο επικίνδυνο.

Οι αντικολλητικές ιδιότητες των μαγειρικών σκευών από τεφλόν επιτυγχάνονται με μια επίστρωση από PTFE (πολυτετραφθοροαιθυλένιο), το οποίο είναι ένα πλαστικό πολυμερές που αρχίζει να εκπλένει τοξίνες όταν θερμαίνεται πάνω από 300°C. Αυτές οι τοξικοί αναθυμιάσεις οδηγούν σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που ονομάζεται πυρετός καπνού πολυμερούς, ανεπίσημα γνωστός ως γρίπη τεφλόν. Δεν είναι μόνο επικίνδυνα για τους ανθρώπους, αλλά είναι επίσης θανατηφόρα για τα πουλιά, όπως οι παπαγάλοι.

Μια άλλη χημική ένωση που βρίσκεται στα μαγειρικά σκεύη από τεφλόν είναι το PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ), το οποίο έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και των ωοθηκών. Ενώ πιστεύεται ότι το PFOA υπάρχει στα προϊόντα Teflon σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται επίσης σε πολλά άλλα καθημερινά πράγματα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αυτό.

Και τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για τεφλόν; αληθινά μαντεμένια μαγειρικά σκεύη. Αυτή είναι μια ασφαλής επιλογή μαγειρέματος που αντέχει πραγματικά στη δοκιμασία του χρόνου. Ζεσταίνει καλά και πολύ ομοιόμορφα, και μπορεί ακόμη και να καρυκευτεί για να γίνει αντικολλητικό. Δεν διαρρέει τίποτα τοξικό στο φαγητό σας και είναι στην πραγματικότητα ένας καλός φυσικός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Εάν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε μαγειρικά σκεύη από εμαγιέ χυτοσίδηρο, το οποίο είναι εξίσου ασφαλές και βολικό στη χρήση.

μαγειρικά σκεύη αλουμινίου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χρήση του αλουμινίου είναι τόσο διαδεδομένη. Εκτός από το πιο άφθονο μέταλλο, είναι επίσης πολύ ισχυρό, ελαφρύ, ευέλικτο και ανακυκλώσιμο. Ωστόσο, δεν είναι χωρίς κρυφούς κινδύνους.

Το αλουμίνιο είναι νευροτοξικό μέταλλο. Τα αυξημένα επίπεδα αλουμινίου έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ και του ALS. Αν και τα μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο είναι συνήθως επικαλυμμένα, η επίστρωση είναι επιρρεπής σε θρυμματισμό, απελευθερώνοντας το τοξικό μέταλλο στο φαγητό σας.

Αντί για μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυάλινα σκεύη. Αυτή είναι μια άλλη ασφαλής επιλογή που πρέπει να εξετάσετε. Δεν θα απελευθερώσει ποτέ τίποτα τοξικό όταν θερμανθεί, είναι ανθεκτικό, φιλικό προς το περιβάλλον και δεν συγκρατεί παλιές γεύσεις ή μυρωδιές. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι δεν είναι αντικολλητικό, αλλά είναι ένα μικρό τίμημα για τόσο ασφαλή μαγειρικά σκεύη.

χάλκινα μαγειρικά σκεύη

Μπορεί να έχετε δει χάλκινα μαγειρικά σκεύη στα καταστήματα και να έχετε παρατηρήσει πόσο όμορφα ήταν. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για τις αγώγιμες ιδιότητες του, που επιτρέπει τη γρήγορη και ομοιόμορφη θέρμανση. Γνωρίζετε όμως ότι ο χαλκός μπορεί πραγματικά να είναι επικίνδυνος όταν χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη;

Όπως ορισμένα άλλα βαρέα μέταλλα, ο χαλκός είναι πολύ σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία σε μικρές ποσότητες. Αλλά μια υπερβολική ποσότητα του στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα. Όταν τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη δεν είναι επικαλυμμένα, μπορεί να απελευθερώσουν χαλκό κατά το μαγείρεμα όξινων φαγητών. Και όταν είναι επικαλυμμένο, η επίστρωση περιέχει συχνά νικέλιο, το οποίο είναι ένα άλλο τοξικό στοιχείο.

Αντί λοιπόν για χάλκινα μαγειρικά σκεύη, χρησιμοποιήστε σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί είναι σχετικά ελαφρύ και ανθεκτικό στις γρατζουνιές και μπορεί να καρυκευτεί για να το κάνει αντικολλητικό! Θα σας κρατήσει επίσης πολύ καιρό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ανοξείδωτο χάλυβα ποιότητας για τρόφιμα γιατί αυτός ο τύπος δεν περιέχει νικέλιο ή χρώμιο.

σκεύη με κεραμική επίστρωση

Τα μαγειρικά σκεύη με κεραμική επίστρωση είναι ωραία και φαίνονται σαν μια ασφαλής επιλογή στην αρχή. Εξάλλου, το 100% κεραμικό είναι απολύτως ασφαλές για μαγειρικούς σκοπούς. Ωστόσο, μια επίστρωση από κεραμικό συνήθως κρύβει κακά υλικά.

Η μαλακή κεραμική επίστρωση δεν είναι η πιο ανθεκτική και αρχίζει να θρυμματίζεται μετά από αρκετούς μήνες καθημερινής χρήσης. Όταν συμβεί αυτό, ο μόλυβδος και το κάδμιο που μερικές φορές βρίσκονται στην επικάλυψη θα καταλήξουν στο φαγητό σας και αργότερα στο σώμα σας. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους δηλητηρίασης μετάλλων και μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, στειρότητα και άλλες επιπλοκές στην υγεία (και σε σοβαρές αλλά εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, κώμα και θάνατο). Ακόμη και όταν η επίστρωση είναι χωρίς μόλυβδο, τα θρυμματισμένα μαγειρικά σκεύη μπορεί να εξακολουθούν να παρουσιάζουν κινδύνους διότι συνήθως είναι νευροτοξικό αλουμίνιο που βρίσκεται κάτω από την κεραμική επίστρωση.

Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε 100% κεραμικά μαγειρικά σκεύη. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές, καθώς είναι φτιαγμένα με εντελώς φυσικά υλικά, δεν είναι τοξικά και δεν θρυμματίζονται ή ξεφλουδίζονται. Είναι επίσης αντικολλητικά και πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Το μόνο μειονέκτημά τους είναι ότι το 100% κεραμικό μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρό, αλλά θα σας κρατήσει πολύ καιρό.

- Διαφήμιση -