Όταν σκέφτεστε τα πιο γεμάτα μικρόβια περιβάλλοντα που θα μπορούσατε να συναντήσετε, σίγουρα πολλά μπορεί να μας έρθουν στο νου. Υπάρχουν σημεία, τα οποία οι άνθρωποι αγγίζουν τακτικά και μπορεί πράγματι να είναι αρκετά μικροβιακά. Κάποια πράγματα στο σπίτι σας μπορεί να είναι εστίες μικροβίων που μπορεί να θέλετε να καθαρίζετε πιο τακτικά. Τα μικρόβια είναι πάνω από όλα! Είναι οι για πάντα φίλοι σας, βασικά. Τα μόνα που πρέπει πραγματικά να σας απασχολούν είναι αυτά που φέρουν τη δυνατότητα μετάδοσης ασθενειών, όπως… κάποια βακτήρια και ιοί που μπορεί να βρίσκονται στα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι σας. Εδώ, δύο ειδικοί στα μικρόβια εντοπίζουν τα αντικείμενα που τείνουν να είναι πιο βρώμικα στα περισσότερα σπίτια και μοιράζονται συμβουλές για το πώς να τα καθαρίσετε. Θα σας παρουσιάσω τα 7 πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι και πως να τα καθαρίσετε!
νεροχύτης της κουζίνας
Το πιο βρώμικο μέρος στην κουζίνα είναι αναμφίβολα ο νεροχύτης. Μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στην κουζίνα είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να βρεθούν σε μολυσμένα τρόφιμα όπως τα ωμά κρέατα και τα γαλακτοκομικά, όπως τα βακτήρια σαλμονέλα, Campylobacter, listeria και E. coli. Στη συνέχεια, υπάρχουν ιοί που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και το νερό επίσης. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες που σας προκαλούν συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος και πυρετό.
Μπορεί να νομίζετε ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι ο νεροχύτης της κουζίνας είναι μια τέτοια πιθανή εστία για μικρόβια, καθώς εκεί καθαρίζετε πολλά πράγματα, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είναι τόσο βρώμικος. Σκεφτείτε σανίδες κοπής που έχουν καλυφθεί με ωμό κρέας, χτυπήματα που χρησιμοποιήσατε σε ωμά αυγά ή ακόμα και απλά πιτσιλίσματα από τα χέρια σας καθώς τα πλένετε.
Τα εξωτερικά μέρη του νεροχύτη σας, όπως τα χερούλια της βρύσης, μπορεί επίσης να είναι απίστευτα βρώμικα εάν κάνετε πράγματα όπως αγγίζετε το ωμό κρέας και μετά ανοίγετε τη βρύση με τα δάχτυλά σας.
περιοχές γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας
Κανείς δεν πρόκειται να υποστηρίξει ότι η λεκάνη της τουαλέτας είναι ένας χώρος χωρίς βακτήρια, αλλά μην εστιάσετε τόσο πολύ σε αυτήν ώστε να αγνοήσετε τις γύρω περιοχές της, όπως το πλυντήριο. Όταν ξεπλένετε μια τουαλέτα, μια λεπτή ομίχλη από τα περιεχόμενά της (συμπεριλαμβανομένων τυχόν βακτηρίων και ιών) εκτοξεύεται στον αέρα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως λοφίο τουαλέτας. Οι ειδικοί δεν είναι ξεκάθαροι σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να εξαπλωθούν. Το επίπεδο των παθογόνων που εμπλέκονται εδώ πιθανότατα δεν είναι αρκετό για να σας κάνει να αρρωστήσετε … αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ ακαθάριστο.
σφουγγάρια και πανάκια καθαρισμού
Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 ανίχνευσε 362 τύπους βακτηρίων σε ένα δείγμα 14 διαφορετικών σφουγγαριών κουζίνας. Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα αρρωστήσετε λόγω του σφουγγαριού της κουζίνας σας, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να το αγνοήσετε. Είναι αλήθεια πάντως ότι τα σφουγγάρια καθαρίζονται δύσκολα και καθιστούν πολύ εύκολη την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Δεν είναι πολύ καλύτερη εικόνα για επαναχρησιμοποιούμενες πετσέτες πιάτων. Οι πετσέτες είναι γνωστό ότι είναι μια εξαιρετική πηγή διαφορετικών βακτηρίων. Η EPA έχει φτάσει στο σημείο να λέει ότι τα βαμβακερά πανάκια και τα σφουγγάρια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου για καθαρισμό, επειδή απλώς μετακινούν μικρόβια. Μια επαναχρησιμοποιήσιμη επιφάνεια που παραμένει υγρή για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν απολυμαίνεται στο ενδιάμεσο είναι απλώς ένας υπέροχος χώρος για όλα τα βρώμικα πράγματα που θα περιμένατε.
παιδικά παιχνίδια
Οι περισσότεροι που έχουν κάνει παρέα με παιδιά γνωρίζουν ότι είναι αξιολάτρευτα εργοστάσια μικροβίων. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε αγγίζουν, όπως τα παιχνίδια τους, μπορεί να είναι γεμάτο με ιούς και βακτήρια. Οι ιοί της γρίπης που προκαλούν τη γρίπη, για παράδειγμα, μπορούν να μολύνουν άτομα για έως και 48 ώρες σε επιφάνειες -όπως παιχνίδια- που έχει αγγίξει ένα μεταδοτικό άτομο.
κινητό τηλέφωνο
Σηκώστε το χέρι σας αν παίρνετε μαζί σας το κινητό τηλέφωνο στο μπάνιο. Ναι…δεν πρέπει. Θυμάστε όλο αυτό το λοφίο της τουαλέτας; Μια μελέτη του 2017 σε 27 κινητά τηλέφωνα φοιτητών στο μικρόβιο βρήκε περισσότερα από 17.000 αντίγραφα βακτηρίων ανά τηλέφωνο, συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus, που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις όπως τροφική δηλητηρίαση. Εάν το τηλέφωνό σας μεταφέρει πιθανά παθογόνα και το μεταφέρετε στο σπίτι, μπορεί να μεταδίδετε αυτά τα βακτήρια ή τους ιούς τριγύρω, καθιστώντας πιθανότατα την ασθένεια πιο πιθανή.
πληκτρολόγιο του υπολογιστή
Όχι πολύ μακριά από το κινητό σας, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι άλλος ένας πιθανός τομέας εισβολέων βακτηρίων και ιών. Τρώτε ποτέ πάνω από τον υπολογιστή σας, για παράδειγμα; Τα μικρόβια στα χέρια σας και τα ψίχουλα που πασπαλίζουν στο πληκτρολόγιό σας μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη βακτηρίων.
πόμολα και διακόπτες φώτων
Οτιδήποτε εσείς —και άλλοι άνθρωποι στο σπίτι σας— το αγγίζετε συχνά έχει τη δυνατότητα να είναι αρκετά βρώμικο. Και, δεδομένου ότι είναι αρκετά δυσδιάκριτα, είναι πολύ εύκολο να τα αγνοήσετε για πιο αισθητά βρώμικα αντικείμενα. Έτσι λοιπόν τα πόμολα αλλά και οι διακόπτες των φώτων αποτελούν πηγές μικροβίων και βρωμιάς.
πώς μπορείτε να καθαρίσετε όλα αυτά τα πράγματα;
Πρώτον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης:
Ο καθαρισμός αφορά τη φυσική αφαίρεση μικροβίων, βρωμιάς και υπολειμμάτων από μια επιφάνεια. Η απολύμανση βασίζεται σε χημικές ουσίες για να σκοτώσει τα μικρόβια, αλλά στην πραγματικότητα δεν καθαρίζει τις βρώμικες επιφάνειες. Η απολύμανση μειώνει τον αριθμό των μικροβίων είτε μέσω του καθαρισμού είτε της απολύμανσης ώστε να πληρούνται ορισμένα πρότυπα δημόσιας υγείας (αυτό ισχύει κάπου όπως ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα).
Όταν πρόκειται για το σπίτι σας, θα καθαρίζετε και θα απολυμαίνετε πρωτίστως. Εδώ είναι τα καλύτερα στοιχεία για να κάνετε ακριβώς αυτό:
Πανιά από μικροΐνες: Πρέπει να πλένονται καθημερινά, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τα είδη καθαρισμού όπως τα βαμβακερά πανιά. Τα πανιά που φέρουν την ένδειξη ως εξαιρετικά λεπτή μικροΐνα υψηλής ποιότητας είναι τα καλύτερα.
Σαπούνι και νερό: Το σαπούνι και το νερό όχι μόνο αφαιρεί την ορατή βρωμιά και άλλες ουσίες, αλλά μπορεί επίσης να σκοτώσει πιθανά παθογόνα.
Συμβατικά μαντηλάκια καθαρισμού και σπρέι: Αυτά μπορεί να είναι μια εξαιρετική και αποτελεσματική επιλογή καθαρισμού και απολύμανσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για να σκουπίζετε τα παιδικά παιχνίδια κάθε δύο μέρες.
Χλωρίνη: Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό άμεσα διαθέσιμο απολυμαντικό. Αφού χρησιμοποιήσετε κάτι σαν σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε τα ορατά υπολείμματα μακριά από περιοχές όπως ο νεροχύτης της κουζίνας, ένα αραιωμένο μείγμα λευκαντικού και νερού μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη χλωρίνη με τον σωστό τρόπο. Μπορεί να λερώσει εύκολα τα ρούχα σας και να είναι ερεθιστικό για τα μάτια και τους πνεύμονες, γι’ αυτό να ανοίγετε τα παράθυρά σας και να χρησιμοποιείτε λαστιχένια γάντια, ακόμη και προστασία ματιών όταν καθαρίζετε με χλωρίνη. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή άλλα προϊόντα καθαρισμού, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα τοξικό αέριο. Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά νερό για να αραιώσετε το διάλυμα καθαρισμού λευκαντικού σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα διάλυμα από 1 κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό.
Οξυζενέ: Το οξυζενέ είναι ένα φανταστικό απολυμαντικό αλλά το πρόβλημα είναι ότι μόλις εκτεθεί στο οξυγόνο, μετατρέπεται σχεδόν σε νερό και χάνει τη διάτρησή του. Για να χρησιμοποιήσετε το οξυζενέ ως απολυμαντικό αποτελεσματικά, θα πρέπει να αγοράζετε ένα νέο μπουκάλι κάθε φορά που το ανοίγετε. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε βόρακα και νερό, το οποίο δημιουργεί ένα υποπροϊόν του οξυζενέ. Ένα διάλυμα 5 τοις εκατό βόρακα σε νερό λειτουργεί εξαιρετικά. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι να χρησιμοποιήσετε το μετρικό σύστημα: Ανακατέψτε πέντε γραμμάρια σκόνης βόρακα σε 100 χιλιοστόλιτρα νερού.