4 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αντικαταστήσετε το σφουγγάρι της κουζίνας σας

Όσο εύχρηστα κι αν είναι, τα σφουγγάρια κουζίνας έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Μετά από λίγες μόνο χρήσεις, μπορεί να γεμίσουν με βακτήρια και να δημιουργήσουν ξινές μυρωδιές και λεκέδες. Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ένα σφουγγάρι αλλά πάντα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές ως προς την αντικατάστασή τους. Θα σας παρουσιάσω 4 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αντικαταστήσετε το σφουγγάρι της κουζίνας σας!

- Διαφήμιση -

γιατί το σφουγγάρι της κουζίνας σας γίνεται τόσο βρώμικο

Το σφουγγάρι της κουζίνας σας μπορεί να κρατήσει τόσα βακτήρια όσο μια τουαλέτα. Μια μελέτη σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγάρια κουζίνας, βρήκε δισεκατομμύρια μικρόβια στο καθένα. Ο λόγος που τα σφουγγάρια της κουζίνας είναι τόσο μικροβιακά είναι λόγω της σύνθεσής τους. Οι τρύπες στα σφουγγάρια παρέχουν το τέλειο μέρος για τα βακτήρια να σχηματίσουν κοινότητες. Συνδυάστε το με τη δουλειά των σφουγγαριών – σκούπισμα φαγητού και βρωμιάς – και το αποτέλεσμα είναι η εκθετική ανάπτυξη βακτηρίων.

πώς να κάνετε ένα σφουγγάρι κουζίνας να διαρκέσει περισσότερο

Η κορυφαία μέθοδος για την εξάλειψη των βακτηρίων σε ένα σφουγγάρι είναι το ψήσιμο σε μικροκύματα ή η τοποθέτησή του στο πλυντήριο πιάτων. Και οι δύο μέθοδοι σκοτώνουν περισσότερο από το 99% των βακτηρίων.

Για να σκοτώσετε τα βακτήρια στο φούρνο μικροκυμάτων, αφαιρέστε τυχούσες λαβές ή σκληρά κομμάτια από το σφουγγάρι. Στη συνέχεια βρέχουμε το σφουγγάρι και το ψήνουμε στα μικροκύματα για 60 δευτερόλεπτα. Αφήστε το να κρυώσει για μερικά δευτερόλεπτα πριν το βγάλετε.

Σημείωση: Εάν το σφουγγάρι σας έχει μεταλλικά κομμάτια ή είναι ανοξείδωτο, μην το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Μπορείτε επίσης να σκοτώσετε το 99% των βακτηρίων στο σφουγγάρι σας τοποθετώντας το στο πλυντήριο πιάτων και τρέχοντας τον κύκλο στεγνώματος μετά το καθάρισμα.

Χρησιμοποιήστε μία από αυτές τις μεθόδους για να απολυμάνετε το σφουγγάρι της κουζίνας σας τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες. Επίσης, να γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το εάν αυτές οι μέθοδοι εξαλείφουν όλα τα στελέχη βακτηρίων ή μόνο τα πιο αδύναμα.

Άλλοι τρόποι για να κάνετε το σφουγγάρι σας να διαρκέσει περισσότερο είναι να το ξεπλένετε και να το στύβετε μετά από κάθε χρήση και να το τοποθετείτε σε σημείο με καλό αερισμό ώστε να στεγνώνει.

Κορυφαία σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το σφουγγάρι της κουζίνας σας

Η υπερβολική χρήση ενός σφουγγαριού κουζίνας οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων – κάτι που είναι αντιπαραγωγικό. Αυτά είναι τα τέσσερα κορυφαία σημάδια ότι ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.

έχουν περάσει δύο εβδομάδες

Εάν το σφουγγάρι σας το έχετε περισσότερο από δύο εβδομάδες, ήρθε η ώρα να το πετάξετε. Τα σφουγγάρια παρέχουν πρωταρχικές συνθήκες για τα βακτήρια. Όσο πιο παλιό είναι το σφουγγάρι, τόσο πιο πιθανό είναι να συσσωρευτούν τα βακτήρια. Κρατήστε ένα πακέτο σφουγγάρια στην κουζίνα σας και ξεκινήστε μια ρουτίνα όπου αντικαθιστάτε το σφουγγάρι σας την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες το πολύ.

μυρίζει άσχημα

Ένα σφουγγάρι καθαρισμού με ξινή μυρωδιά υποδηλώνει συσσώρευση μικροβίων ή βακτηρίων. Εάν έχετε απολυμάνει το σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων και εξακολουθεί να μυρίζει, ήρθε η ώρα για αντικατάσταση. Η μυρωδιά δείχνει ότι τα μικρόβια εξακολουθούν να υπάρχουν.

το σφουγγάρι σας διαλύεται

Το πλύσιμο των πιάτων και το τρίψιμο των πάγκων απαιτεί μερικές φορές ιδιαίτερο τρίψιμο. Και τα σφουγγάρια τείνουν να διαλύονται όταν τους ασκείτε δύναμη. Εάν το σφουγγάρι σας έχει σκίσιμο ή τρύπα, είναι σαφές σημάδι ότι έχει παρέλθει η διάρκεια ζωής του.

φαίνεται βρώμικο

Εάν το βρώμικο σφουγγάρι σας δείχνει σημάδια σήψης ή λεκέδες, μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε τα πιάτα σας ή τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Μπορεί να μεταδίδετε μικρόβια αντί να τα καθαρίζετε.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε σφουγγάρια κουζίνας;

Εάν θέλετε να είστε προσεκτικές, χρησιμοποιήστε κάτι άλλο εκτός από σφουγγάρι για τις δουλειές της κουζίνας. Σκεφτείτε να ανταλλάξετε το σφουγγάρι σας με πανιά που μπορείτε να πλένετε καθημερινά σε ζεστό νερό και να τα βάζετε στο στεγνωτήριο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συνθετικές βούρτσες απολέπισης πιάτων που είναι λιγότερο πιθανό να φιλοξενούν βακτήρια.

- Διαφήμιση -