Πώς να καθαρίσετε σωστά τα πλακάκια δαπέδου όλων των τύπων

Όσο χρόνο και να αφιερώσουμε στον καθαρισμό της κουζίνας ή του μπάνιου δεν είναι πλήρως καθαρά μέχρι να καθαρίσετε τα πατώματα. Αν και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε αυτή τη δουλειά κάθε φορά που σκουπίζετε τους πάγκους, θα πρέπει να προσέχετε το δάπεδο από πλακάκια για σημάδια βρωμιάς ή λεκέδων. Μια θολούρα ή βρώμικοι αρμοί είναι ενδείξεις ότι τα δάπεδά σας χρειάζονται περισσότερα από το πρόχειρο σκούπισμα. Όταν καθαρίζετε τα πλακάκια στο δάπεδο, χρησιμοποιήστε την κατάλληλη τεχνική για τον τύπο του πλακιδίου σας, καθώς τα προτεινόμενα καθαριστικά και σφουγγαρίστρες διαφέρουν μεταξύ των υλικών. Θα σας δείξω πώς να καθαρίσετε σωστά τα πλακάκια δαπέδου όλων των τύπων!

- Διαφήμιση -

πώς να καθαρίσετε τα δάπεδα από πλακάκια όλων των τύπων

Δεν θα καθαρίζατε ένα ψυγείο από ανοξείδωτο χάλυβα με ένα προϊόν που προορίζεται για επιφάνεια σμάλτου. Το ίδιο ισχύει και για τα πλακάκια σας. Ενώ τα δάπεδα από πλακάκια είναι απίστευτα ανθεκτικά, τα συγκεκριμένα πλακάκια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Για παράδειγμα, τα κεραμικά και πορσελάνινα πλακάκια δαπέδου είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης, ενώ τα χοντρά πλακάκια όπως ο σχιστόλιθος, το μάρμαρο, ο γρανίτης ή ο ασβεστόλιθος απαιτούν εξατομικευμένη φροντίδα και συχνά ειδικά καθαριστικά.

πώς να καθαρίσετε τα δάπεδα από κεραμικά πλακάκια και πορσελάνη

Τα κεραμικά πλακάκια και η πορσελάνη είναι απίστευτα ανθεκτικά και μερικές εύκολες συμβουλές καθαρισμού για το πώς να καθαρίσετε τα δάπεδα από πλακάκια από αυτές τις ουσίες μπορούν να τα κρατήσουν αστραφτερά. Ακολουθήστε αυτή την απλή διαδικασία για να καθαρίσετε δάπεδα από πλακάκια από κεραμικό και πορσελάνη:

Καθαρίστε τα χαλαρά υπολείμματα: Σκουπίζετε τακτικά το δάπεδο των πλακιδίων σας με ηλεκτρική σκούπα για να μην θαμπώνουν. Τα κεραμικά πλακίδια μπορεί να είναι ανθεκτικά στη βρωμιά, αλλά η άμμος και η σκόνη μπορεί να θαμπώσουν τις επιφάνειες.

Επιλέξτε τη σωστή σφουγγαρίστρα δαπέδου: Καθαρίστε το πλακάκι με ήπιο απορρυπαντικό και καθαρό νερό χρησιμοποιώντας μια σφουγγαρίστρα.

Ψάξτε για λεκέδες στα πλακάκια: Αν βρείτε αποχρωματισμό, προσπαθήστε πρώτα να προσδιορίσετε τι τον προκάλεσε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το κατάλληλο καθαριστικό για τον λεκέ για τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό.

Προσέξτε για υπολείμματα σαπουνιού: Εάν τα πλακάκια σας φαίνονται μουντά μετά τον καθαρισμό, μπορεί να αντιμετωπίζετε υπολείμματα σαπουνιού. Αφαιρέστε τα υπολείμματα με ένα μη λειαντικό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε ένα σπιτικό καθαριστικό με ήπιο οξύ (όπως φρέσκο ​​χυμό λεμονιού) σε κεραμικά ή πορσελάνινα πλακάκια (αλλά ποτέ σε πέτρινα πλακάκια).

Στεγνώστε τα πλακάκια: Μην αφήνετε τα τζάμια των δαπέδων σας να στεγνώσουν στον αέρα, καθώς το νερό που κάθεται θα σχηματίσει κηλίδες νερού. Αντίθετα, φροντίστε για αυτό στεγνώνοντας το πάτωμα με ένα καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδι αμέσως μετά το πλύσιμο.

πώς να καθαρίσετε τα δάπεδα από πλακάκια από πέτρα

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές όταν εργάζεστε με πλακάκια από φυσική πέτρα όπως σχιστόλιθο, γρανίτη ή μάρμαρο. Οι σκληρές ουσίες στα παραδοσιακά καθαριστικά μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια αυτών των υλικών. Αντίθετα, καθαρίστε τα πέτρινα πλακάκια σας με καθαριστικά ειδικά κατασκευασμένα για φυσική πέτρα.

Πλακάκια από σχιστόλιθο: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο απορρυπαντικό σε πλακάκια σχιστόλιθου, αρκεί να μην περιέχει όξινες ιδιότητες, όπως λεμόνι ή ξύδι. Εάν το πλακάκι σας από σχιστόλιθο είναι επικαλυμμένο, αποφύγετε τα σημεία νερού στεγνώνοντας το πλακάκι αμέσως με μια μαλακή πετσέτα.

Μαρμάρινο Πλακίδιο: Το μάρμαρο κάνει εκπληκτικά πλακάκια αλλά απαιτούν επίσης υψηλή συντήρηση. Αποφύγετε να καθαρίζετε μαρμάρινα πλακίδια με οτιδήποτε έχει όξινο επίπεδο PH. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθαριστικά με λεμόνι ή ξύδι, καθώς μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια του πλακιδίου. Επίσης, αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να χαράξει το μάρμαρο, όπως βούρτσες με σκληρές τρίχες ή σκόνες καθαρισμού.

Πλακάκι γρανίτη: Το πλακίδιο γρανίτη πρέπει να καθαρίζεται με ένα ήπιο απορρυπαντικό με ουδέτερο pH, όπως σχιστόλιθο και μαρμάρινο πλακίδιο. Ένα σκληρό καθαριστικό κινδυνεύει να αφήσει ραβδώσεις ή αποχρωματισμό στο πλακίδιο. Μπορεί επίσης να θέλετε να γυαλίσετε ένα γυαλισμένο δάπεδο από γρανίτη για να το διατηρήσετε λαμπερό και καθαρό.

πώς να καθαρίσετε ελαστικά δάπεδα από πλακάκια

Το ελαστικό πλακάκι, κατασκευασμένο από υλικά όπως λινέλαιο, βινύλιο, φελλό και καουτσούκ, είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε μια επιφάνεια που να είναι εύκολη στα πόδια και να χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση. Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές όταν καθαρίζετε το ελαστικό δάπεδο με πλακάκια:

Πλακίδιο βινυλίου: Αυτός ο εξαιρετικά ελαστικός τύπος δαπέδου είναι επίσης εύκολος στη συντήρηση. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τα υπολείμματα και σκουπίστε με ένα διάλυμα καθαρισμού βινυλίου ή νερό και ξύδι. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε λειαντικό καθαριστικό ή εργαλείο απολέπισης σε βινύλιο, καθώς μπορεί να γρατζουνίσει την επιφάνεια.

Πλακίδιο λινέλαιο: Αν και συχνά συγχέεται με το δάπεδο βινυλίου, το λινέλαιο είναι ένα πολύ διαφορετικό υλικό με συγκεκριμένες απαιτήσεις καθαρισμού. Μετά το σκούπισμα ή το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, πλύνετε το πλακίδιο λινέλαιο με διάλυμα καθαρισμού δαπέδου από λινέλαιο ή βόρακα και νερό. Ξεπλύνετε και αφήστε το πάτωμα να στεγνώσει. Για να προστατέψετε τα δάπεδά σας από λινέλαιο, απλώστε μια στρώση κεριού ή υγρού κεριού και γυαλίστε κάθε 3 έως 6 μήνες.

Πλακάκι από φελλό: Ο τρόπος καθαρισμού των δαπέδων από πλακάκια από φελλό ποικίλλει ανάλογα με το φινίρισμα των πλακιδίων σας. Εάν η επιφάνεια του φελλού είναι σφραγισμένη με πολυουρεθάνη (τα περισσότερα δάπεδα από φελλό είναι), καθαρίστε με νερό και ήπιο απορρυπαντικό ή λευκό ξύδι και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. Εάν ο φελλός είναι ημιτελής ή κερωμένος, ακολουθήστε τις οδηγίες καθαρισμού για πολυουρεθάνη αλλά εφαρμόστε στερεό ή υγρό κερί μόλις στεγνώσει το πλακίδιο.

πώς να καθαρίσετε τους αρμούς των πλακιδίων

Το πραγματικό μυστικό για ένα υπέροχο δάπεδο με πλακάκια είναι οι καθαροί αρμοί. Επειδή οι αρμοί είναι πορώδεις και απορροφούν λίπος και άλλους λεκέδες, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαροί. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τους αρμούς να φαίνονται σαν καινούργιοι:

Φτιάξτε ένα καθαριστικό DIY: Παραλείψτε τα καθαριστικά του εμπορίου και αντ’ αυτού φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.

Τρίψτε τους αρμούς: Τρίψτε το στον λεκέ στους αρμούς, αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα και, στη συνέχεια, τρίψτε το το πρωί με μια σκληρή βούρτσα, όχι όμως μεταλλική που μπορεί να καταστρέψει τους αρμούς! Επαναλάβετε όσο χρειάζεται.

- Διαφήμιση -