8 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το ξύδι και τη μαγειρική σόδα στην καθαριότητα του σπιτιού

Τα φυσικά καθαριστικά για το σπίτι είναι πολύ δημοφιλή και το λευκό ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι δημοφιλείς επιλογές σε αυτόν τον τομέα. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η μαγειρική σόδα είναι ένας χρήσιμος καθαριστικός και αποσμητικός παράγοντας και ότι το ξύδι έχει σοβαρές αντιβακτηριακές και καταπολεμητικές δυνάμεις. Όμως, ενώ κάθε ουσία από μόνη της είναι ένα αποτελεσματικό καθαριστικό, μαζί δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στην καθαριότητα του σπιτιού. Τα δύο προϊόντα προκαλούν αρκετή αντίδραση μαζί. Όταν το ξύδι (αραιό οξικό οξύ) και η μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) αναμειγνύονται, το ζεύγος «αφρίζει» για να παράγει αέριο διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και υγρό νερό, οξικά ιόντα και ιόντα νατρίου. Το αέριο διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που παράγει τις φυσαλίδες. Μόλις εξατμιστεί το υγρό νερό και διαλυθεί η στερεή μαγειρική σόδα, παραμένει οξικό νάτριο. Ωστόσο, αυτό το αποτελεσματικό καθαριστικό δεν εμφανίζεται σε προϊόντα οικιακής χρήσης. Τώρα που γνωρίζετε λίγη από την επιστήμη που εμπλέκεται σε αυτή την εντυπωσιακή αντίδραση, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να τη χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Θα σας παρουσιάσω 8 τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το ξύδι και τη μαγειρική σόδα στην καθαριότητα του σπιτιού!

- Διαφήμιση -

καθαρίστε κατσαρόλες και τηγάνια

Την επόμενη φορά που το φαγητό σας καεί στον πάτο μιας κατσαρόλας ή του τηγανιού, αφήστε τη μαγειρική σόδα και το ξύδι να διορθώσει την κατάσταση. Προσθέστε λίγο νερό και 1 φλιτζάνι περίπου ξύδι στον πάτο του τηγανιού ή της κατσαρόλας και μετά ζεσταίνετε το μέχρι να σιγοβράσει. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και στη συνέχεια προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφήστε το τηγάνι ή την κατσαρόλα να μουλιάσει μέχρι να μην υπάρχουν άλλες φυσαλίδες. Στη συνέχεια, τρίψτε με ένα σφουγγάρι κουζίνας και δείτε όλη την καμένη κρούστα να πέφτει.

καθαρίστε το πλυντήριο πιάτων

Ορισμένα πλυντήρια πιάτων γεμίζουν με υπολείμματα φαγητού, για να μην αναφέρουμε ότι καλύπτονται από λεκέδες σκουριάς. Ευτυχώς, το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Απλώς βάλτε 1 φλιτζάνι ξύδι στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων. Στη συνέχεια, εκτελέστε έναν κύκλο ζεστού νερού. Μόλις γίνει αυτό, πασπαλίστε γενναιόδωρα λίγη μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος της συσκευής και, στη συνέχεια, εκτελέστε έναν πιο σύντομο κύκλο ζεστού νερού.

καθαρίστε το πλυντήριο ρούχων

Τα πλυντήρια ρούχων μπορούν να δημιουργήσουν υπολείμματα σαπουνιού, άλατα ή ακόμα και μούχλα με την πάροδο του χρόνου. Αν και μπορείτε να αγοράσετε ένα καθαριστικό του εμπορίου ή να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη, εδώ είναι μια φθηνότερη εναλλακτική που είναι επίσης ασφαλής. Βάλτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο μηχάνημα (για μηχάνημα μπροστινής φόρτωσης) και γεμίστε το δίσκο μαλακτικού με 1 λίτρο ξύδι. Εάν έχετε top-loader, μπορείτε απλώς να βάλετε και τα δύο συστατικά στο τύμπανο. Λειτουργήστε το μηχάνημα με ζεστό νερό για έναν πλήρη κύκλο.

ξεβουλώστε την αποχέτευση

Αυτό θα σας θυμίσει ένα επιστημονικό πείραμα και λειτουργεί εξίσου καλά με ένα εμπορικό προϊόν αποστράγγισης. Αρχικά, ρίξτε λίγο βραστό νερό στην αποχέτευση. Στη συνέχεια, ρίξτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και αφήστε το να καθίσει στην αποχέτευση για τρία έως πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε 1 φλιτζάνι ξύδι και στη συνέχεια 1 φλιτζάνι πολύ ζεστό νερό. Αφήστε το όλο να καθίσει για πέντε έως 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με περισσότερο βραστό νερό.

καθαρίστε τους αρμούς από τα πλακάκια

Ο αρμόστοκος λερώνεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά στην κουζίνα όπου οι σάλτσες τείνουν να πιτσιλίζουν. Για να επαναφέρετε τους αρμούς στην κατάσταση που θέλετε, πασπαλίστε λίγη μαγειρική σόδα πάνω από την λερωμένη περιοχή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με ξύδι, ψεκάστε λίγο από το υγρό υλικό στους αρμούς. Δώστε λίγο χρόνο στο μείγμα να αφρίσει και να σκάσει και, στη συνέχεια, τρίψτε τους αρμούς χρησιμοποιώντας μια βούρτσα, οδοντόβουρτσα ή κάτι παρόμοιο. Ξεπλύνετε τους αρμούς και σκουπίστε την περίσσεια βρωμιάς με ένα καθαρό, υγρό πανί.

Σημείωση: αυτό πρέπει να γίνεται μόνο με σφραγισμένους αρμούς. Εάν οι αρμοί δεν είναι σφραγισμένοι, απλώς χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και τρίψτε.

καθαρίστε τον νεροχύτη της κουζίνας

Για να επαναφέρετε τη λάμψη σε έναν νεροχύτη από ανοξείδωτο χάλυβα, κάντε τον νεροχύτη να είναι καθαρός και υγρός. Στη συνέχεια πασπαλίστε τον με μαγειρική σόδα. Τρίψτε με μια βούρτσα ή ένα πανί και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Στη συνέχεια, μουσκέψτε μερικές χαρτοπετσέτες σε λευκό ξύδι και τοποθετήστε τις σε όλο το νεροχύτη. Αφήστε τις πετσέτες να καθίσουν για 20 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε και ξεπλύνετε ξανά τον νεροχύτη.

αποσμήστε την τουαλέτα

Ακόμη και η πιο καθαρή τουαλέτα μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το μείγμα. Ρίξτε 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο μπολ και, στη συνέχεια, προσθέστε 1 φλιτζάνι ξύδι. Κλείστε το καπάκι της τουαλέτας και αφήστε το αφρώδες μείγμα να καθίσει για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα τουαλέτας για να την καθαρίσετε.

αναζωογονήστε τις πετσέτες

Οι πετσέτες μπορεί να γίνουν δύσκαμπτες ή να μυρίσουν χάρη στην επαναλαμβανόμενη χρήση απορρυπαντικού και μαλακτικού πάνω τους. Τα υπολείμματα σαπουνιού μπορούν να κάνουν τις πετσέτες να στεγνώνουν λιγότερο αποτελεσματικά, έτσι μπορεί να πάρουν μια φοβερή μυρωδιά ή να τις αισθάνεστε τραχιές. Τις επαναφέρετε με μαγειρική σόδα και ξύδι. Για να το κάνετε αυτό, πλύνετε πρώτα τις πετσέτες σας με 1 φλιτζάνι ξύδι και έναν κύκλο ζεστού νερού. Μην προσθέτετε απορρυπαντικό. Στη συνέχεια πλύντε τες για δεύτερη φορά με ζεστό νερό και 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Τέλος, περάστε τες από το στεγνωτήριο χωρίς να χρησιμοποιήσετε μαλακτικό.

- Διαφήμιση -