8 χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε έναν βρώμικο φούρνο

Ο καθαρισμός του φούρνου δεν είναι συνήθως εύκολη ή ευχάριστη δουλειά. Οι φούρνοι παράγουν πολύ καπνό και θερμότητα και τα καθαριστικά με ψεκασμό είναι άσχημα και σκληρά για το δέρμα σας. Η τοποθέτηση μιας επένδυσης φούρνου για να πιάσει σταγόνες θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας στο μέλλον, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές απλές συμβουλές που διευκολύνουν τον καθαρισμό του φούρνου. Θα σας παρουσιάσω 8 χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε έναν βρώμικο φούρνο!

- Διαφήμιση -

βουρτσίστε πρώτα τα υπολείμματα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, πριν αρχίσετε να πιτσιλίζετε με καθαριστικά, είναι απλώς να καθαρίσετε τυχόντα χαλαρά, στεγνά υπολείμματα. Αυτό διευκολύνει τη διαδικασία με δύο τρόπους. Πρώτον, τα στεγνά υπολείμματα είναι πιο εύκολο να βγουν από το φούρνο από το να είναι υγρά και κολλώδη. Δεύτερον, η αφαίρεση αυτού του στρώματος διευκολύνει τη διείσδυση των καθαριστικών της επιλογής σας. Χρησιμοποιήστε μια ξύστρα ή ξύλινη κουτάλα για να ξύσετε και να χαλαρώσετε τα υπολείμματα (το μέταλλο μπορεί να χαράξει την επιφάνεια του φούρνου) και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια βούρτσα, μια σκούπα, ένα στεγνό πανί ή ακόμα και την ηλεκτρική σκούπα σας για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπολείμματα.

καθαρίστε με ατμό

Ένα κλειδί για τον ευκολότερο καθαρισμό του φούρνου είναι απλώς να αποφύγετε το τρίψιμο. Μια πολύ απλή και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος είναι να βάλετε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι με νερό να βράσει και στη συνέχεια να την τοποθετήσετε στο φούρνο σας. Κλείστε το σημείο όπου βγαίνει ο ζεστός αέρας από τον φούρνο, για να κρατήσει τον ατμό μέσα και περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα. Σε εκείνο το σημείο, αφαιρέστε την κατσαρόλα με το ζεστό νερό και βγάλτε τις σχάρες από τον φούρνο σας. Το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς στην οροφή και στους τοίχους και στο κάτω μέρος του φούρνου σας θα μαλακώσει και θα χαλαρώσει και θα πρέπει να σκουπιστεί αμέσως με ένα βρεγμένο πανί.

προσθέστε οξύτητα στον ατμό

Ενώ ο ατμός από μόνος του μπορεί να κάνει θαύματα στον φούρνο σας, πολλά από τα κολλημένα υπολείμματα στα τοιχώματα του φούρνου σας έχουν σαν βάση το λίπος και επομένως δεν ανταποκρίνονται καλά σε λύσεις μόνο με νερό. Μπορείτε να διπλασιάσετε την καθαριστική του δύναμη προσθέτοντας λίγη οξύτητα που κόβει το λίπος στο νερό που βάζετε στο φούρνο. Και ποιο άλλο φυσικό καθαριστικό είναι ικανό να μας κάνει τη δουλεια; Μα φυσικά το ξύδι! Ο ατμός θα μεταφέρει το ξύδι στα τοιχώματα του φούρνου καθώς συμπυκνώνεται, όπου θα βοηθήσει στη χαλάρωση των λιπαρών αποθέσεων και θα διευκολύνει τον καθαρισμό τους.

χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και ξύδι

Αφού χρησιμοποιήσετε τον ατμό και σκουπίσετε τον φούρνο σας, θα σας μείνουν τα πράγματα που έχουν κολλήσει και δεν φεύγουν εύκολα. Σε αυτό το σημείο, είναι καιρός να ρυθμίσετε τα πράγματα και να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό DIY που θα σας κάνει ενεργό τρίψιμο. Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και τρίψτε την ελαφρά στα σημεία όπου έχουν δημιουργηθεί σκληροί λεκέδες. Στη συνέχεια, ανακατέψτε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού ξύδι και νερό. Ψεκάστε το άφθονα στις περιοχές που καλύπτονται με πάστα, κλείστε την πόρτα του φούρνου και περιμένετε. Καθώς η μαγειρική σόδα και το ξύδι αντιδρούν, θα αφρίσουν έντονα και θα εργαστούν για να χαλαρώσουν και να ανυψώσουν τα υπολείμματα. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί και επαναλάβετε τη διαδικασία εάν χρειάζεται.

τρίψτε με οδοντόβουρτσα

Το να μπείτε στις ρωγμές και τις σχισμές του φούρνου σας είναι καλύτερο να το επιχειρήσετε με ένα πινέλο, αλλά δεν θα το κάνει οποιαδήποτε βούρτσα. Οι τρίχες πρέπει να είναι αρκετά λεπτές για να μπουν στις ρωγμές, αλλά αρκετά σκληρές για να ξύσουν τις βρωμιές. Ιδανικά, μια λαβή με κάμψη θα σας βοηθούσε να ασκήσετε πίεση. Μια απλή οδοντόβουρτσα ταιριάζει αρκετά, αλλά μην σταματήσετε εκεί. Μια φθηνή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με περιστρεφόμενη κεφαλή είναι ακόμα καλύτερη και είναι πολύ πιο εύκολη από το να προσπαθείτε να τρίψετε ​πολύ δυνατά στο πίσω μέρος του φούρνου σας.

αφαιρέστε την πόρτα του φούρνου

Υπάρχουν φορές που δεν υπάρχει βοήθεια για αυτό, απλά θα πρέπει να μπείτε σε αυτόν τον φούρνο και να τρίψετε. Όταν το κάνετε, θα το βρείτε απείρως πιο εύκολο αν βγάλετε την πόρτα. Στους περισσότερους φούρνους, οι μεντεσέδες έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν μόλις ανοίξει λίγο η πόρτα. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε απλά να την σηκώσετε από τους μεντεσέδες στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και ορισμένες πόρτες μπορεί να έχουν μια κλειδαριά μεντεσέδων που θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε. Με αφαιρούμενη την πόρτα, θα μπορείτε εύκολα να φτάσετε στην οροφή και στους πίσω τοίχους του φούρνου και ο καθαρισμός να γίνει πολύ πιο εύκολος!

καθαρίστε τα ράφια

Ενώ καθαρίζετε τον ίδιο τον φούρνο, μην παραμελείτε την ευκαιρία να καθαρίσετε καλά τις σχάρες. Αν δεν έχετε μεγάλο πλυντήριο πιάτων, το πιο βολικό μέρος για να το κάνετε αυτό είναι η μπανιέρα σας. Τοποθετήστε μια πετσέτα στο κάτω μέρος της μπανιέρας για να προστατέψετε το φινίρισμά της από τις ατσάλινες σχάρες, στη συνέχεια προσθέστε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και ξυδιού και αρκετό ζεστό νερό για να τις καλύψει. Αφήστε τες να μουλιάσουν όσο καθαρίζετε το φούρνο και στη συνέχεια σκουπίστε τες με ένα καθαρό πανί και ένα μη λειαντικό καθαριστικό. Μόλις τελειώσετε, ξεπλύνετε τες γρήγορα με νερό πριν τις ξαναβάλετε στο φούρνο.

χρησιμοποιήστε ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων

Οι ταμπλέτες που χρησιμοποιείτε στο πλυντήριο πιάτων σας έχουν ασυνήθιστα ισχυρά καθαριστικά και κόφτες λίπους, επειδή δεν μπορούν να βασιστούν στο συμβατικό τρίψιμο και τη σωματική επαφή για να καθαρίσουν τα πιάτα. Αυτό τα καθιστά χρήσιμα για επίμονα υπολείμματα στο φούρνο και την πόρτα του. Ο απλούστερος τρόπος να τις χρησιμοποιήσετε είναι να υγράνετε το ένα άκρο και να το χρησιμοποιήσετε ως «γόμα» για επίμονα κολλώδεις λεκέδες. Μπορείτε επίσης να συνθλίψετε μία και να τη διαλύσετε σε ένα ή δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσετε για να ξεπλύνετε το εσωτερικό του φούρνου. Φορέστε γάντια, γιατί υπάρχει πιθανότητα το συμπυκνωμένο καθαριστικό να ερεθίσει το δέρμα σας.

- Διαφήμιση -