5 τρόποι για να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου σας σε λιγότερο από 10 λεπτά

Οι σχάρες φούρνου καλύπτονται συνήθως με ψημένο λίπος και καμένα τρόφιμα. Με τον καιρό αυτό μπορεί να κάνει τον φούρνο να φαίνεται καφέ και βρώμικος. Το καθάρισμα των σχαρών του φούρνου σας άλλωστε δεν είναι κάτι που σκέφτεστε καθημερινά. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι οι βρώμικες σχάρες φούρνου μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη γεύση του φαγητού σας. Έτσι, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μερικές δημοφιλείς τεχνικές για να βρούμε τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου σας. Ευτυχώς για εμάς, κάθε μέθοδος χρησιμοποιεί προϊόντα που είναι πιθανό να έχετε ήδη στο σπίτι. Θα σας παρουσιάσω 4 τρόπους για να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου σας σε λιγότερο από 10 λεπτά!

- Διαφήμιση -

ξύδι και μαγειρική σόδα

Ο καθαρισμός με ξύδι και μαγειρική σόδα είναι μια φιλική προς το περιβάλλον και μη τοξική μέθοδος για τον καθαρισμό των σχαρών του φούρνου σας.

Βήμα 1: Φτιάξτε μια πάστα με ξύδι, μαγειρική σόδα και νερό. Προσπαθήστε να κάνετε την πάστα λίγο πιο λεπτή από την οδοντόκρεμα.

Βήμα 2: Απλώστε την πάστα σε όλες τις σχάρες του φούρνου σας και αφήστε τη να καθίσει. Όσο περισσότερο κάθεται, τόσο περισσότερη βρωμιά και λίπος θα αφαιρέσει. Ψεκάστε λίγο νερό πάνω από τα ράφια για να προσθέσετε λίγη υγρασία εάν χρειάζεται.

Βήμα 3: Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή ένα πανί, σκουπίστε τυχόντα υπολείμματα.

Χρόνος: 10 λεπτά δουλειάς ή περισσότερο (ανάλογα με το πόση ώρα θα αφήσετε την πάστα)
Προσπάθεια: Εύκολη
Αφαίρεση της βρωμιάς: 100%
Χημικό / φυσικό: Φυσικό

αμμωνία

Η αμμωνία είναι ένα χημικό προϊόν καθαρισμού που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στον καθαρισμό των σχαρών του φούρνου σας, ειδικά αν έχετε λίγο επιπλέον χρόνο για να τις αφήσετε να μουλιάσουν.

Βήμα 1: Τοποθετήστε τις σχάρες του φούρνου σας σε μια σακούλα σκουπιδιών και γεμίστε την με αρκετή αμμωνία για να καλύψετε πλήρως τις σχάρες.

Βήμα 2: Κλείστε τη σακούλα και αφήστε να μουλιάσει έξω όλη τη νύχτα.

Βήμα 3: Το επόμενο πρωί, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό για να καθαρίσετε τυχούσα υπερβολική βρωμιά από τα ράφια.

Χρόνος: 5 λεπτά δουλειά, 12 ώρες μούσκεμα
Προσπάθεια: Εύκολη
Αφαίρεση βρωμιάς: 100%
Χημικό / φυσικό: Χημικό

αλουμινόχαρτο (1oς τρόπος)

Το αλουμινόχαρτο είναι μια εύκολη και προσιτή επιλογή για την αφαίρεση λίπους και βρωμιάς από τις σχάρες του φούρνου. Υπάρχουν δύο επιλογές για τον καθαρισμό των σχαρών του φούρνου σας με αλουμινόχαρτο:

Βήμα 1: Γεμίστε έναν νεροχύτη ή μια μπανιέρα με ζεστό νερό και ένα μη τοξικό, φυσικό σαπούνι πιάτων.

Βήμα 2: Τοποθετήστε τη σχάρα στη μπανιέρα ή στο νεροχύτη και μουλιάστε για 10-20 λεπτά.

Βήμα 3: Κάντε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μια μπάλα, βρέξτε το και περιχύστε το με μαγειρική σόδα. Επειδή η μπάλα είναι βρεγμένη, η μαγειρική σόδα θα κολλήσει στην μπάλα.

Βήμα 4: Τρίψτε τις σχάρες με τη μπάλα από αλουμινόχαρτο μέχρι να καθαρίσουν εντελώς. Ίσως χρειαστεί να φτιάξετε άλλη μια μπάλα μόλις λερωθεί η πρώτη.

Χρόνος: 10 λεπτά δουλειά, 10-20 λεπτά χρόνος μούσκεμα
Προσπάθεια: Μέτρια
Αφαίρεση βρωμιάς: 100%
Χημικό / φυσικό: Φυσικό

αλουμινόχαρτο (2ος τρόπος)

Αντί να χρησιμοποιείτε το αλουμινόχαρτο ως εργαλείο καθαρισμού, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να τυλίξετε και να μουσκέψετε τις σχάρες.

Βήμα 1: Γεμίστε την μπανιέρα ή τον νιπτήρα με ζεστό νερό.

Βήμα 2: Βγάζετε τις σχάρες του φούρνου από το φούρνο, τις τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και τις βυθίζετε στο νερό.

Βήμα 3: Τοποθετήστε μία ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων πάνω από τα ράφια και αφήστε τη να μουλιάσει για δύο ώρες.

Βήμα 4: Βγάλτε τις σχάρες από τη μπανιέρα και σκουπίστε τες με καθαρό πανί.

Χρόνος: 5 λεπτά δουλειά, 2 ώρες χρόνος μούλιασμα
Προσπάθεια: Εύκολη
Αφαίρεση βρωμιάς: 100%
Χημικό / φυσικό: Χημικό

ο νεροχύτης της κουζίνας
Μπορείτε επίσης να γεμίσετε έναν νεροχύτη για να μουλιάσουν τις σχάρες του φούρνου αντί για μπάνιο. Φωτογραφία: Ross Campbell

πλυντήριο πιάτων

Οι σχάρες φούρνου συνήθως πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, επομένως εάν διαθέτετε πλυντήριο πιάτων, αυτή μπορεί να είναι μια ανώδυνη μέθοδος για τον καθαρισμό των σχαρών του φούρνου σας. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτή η μέθοδος είναι περισσότερο «προκαθαρισμός» και εξακολουθεί να απαιτεί τρίψιμο στη συνέχεια. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Βήμα 1: Τοποθετήστε τις σχάρες του φούρνου στο πλυντήριο πιάτων σε έναν κύκλο βαρέως τύπου. Είναι καλύτερο να μην βάζετε πολλά άλλα πράγματα εκεί ταυτόχρονα, έτσι ώστε οι σχάρες να πλυθούν αρκετά καλά.

Βήμα 2: Βγάλτε τις σχάρες από το πλυντήριο πιάτων. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ένα σαπούνι πιάτων καλής ποιότητας και τρίψτε δυνατά τις σχάρες με ένα καθαριστικό για 3-4 λεπτά.

Βήμα 3: Σκουπίστε τα ράφια με ένα υγρό πανί.

Χρόνος: 5 λεπτά χρόνος πλυσίματος, 1-1,5 ώρα στον κύκλο του πλυντηρίου πιάτων
Προσπάθεια: Μέτρια
Αφαίρεση λίπους: 100%
Χημικά / Φυσικά: Φυσικά (εφόσον χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων χωρίς χημικά)

Συμπέρασμα

Αφού δοκιμάσετε καθεμία από αυτές τις μεθόδους καθαρισμού, ένα πράγμα φαίνεται ξεκάθαρο: όσο περισσότερο χρόνο έχετε να μουσκέψετε τις σχάρες, τόσο λιγότερο τρίψιμο απαιτείται.

Η ετυμηγορία μας; Εάν μπορείτε, αφιερώστε χρόνο για να μουλιάσετε τις σχάρες, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις μεθόδους μουλιάσματος που περιγράφονται παραπάνω. Η μέθοδος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τα απαραίτητα υλικά στο ντουλάπι που έχετε ήδη στο σπίτι και από το εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό ή φυσικό προϊόν.

Αν δεν έχετε χρόνο, θα προτιμούσαμε τη μέθοδο με τη μπάλα αλουμινόχαρτου, καθώς απαιτεί τον λιγότερο χρόνο για μούσκεμα. Ωστόσο, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο κόπο!

- Διαφήμιση -