17 χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ειδών του σπιτιού σας

Worker rolling carpet on floor in room

Έπιπλα, καλύμματα κρεβατιού, πιάτα και άλλα αντικείμενα που αποτελούν σημαντικό μέρος του σπιτιού μας μπορεί να αλλοιωθούν λόγω του χρόνου ή να υποστούν ζημιά όταν δεν τους προσφέρουμε την κατάλληλη φροντίδα. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά κόλπα για να διαρκέσουν περισσότερο και να συνεχίσουν να δείχνουν όμορφα. Θα σας παρουσιάσω 17 χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ειδών του σπιτιού σας!

- Διαφήμιση -

αντιμετωπίστε τους λεκέδες στις καρέκλες αμέσως μόλις τους παρατηρήσετε

Όποιος έχει καρέκλα με επένδυση στο σπίτι ξέρει ότι ενώ φαίνονται καταπληκτικές, λερώνονται εύκολα ενώ κάθεστε πάνω τους και τρώτε. Συσσωρεύουν επίσης πολλή σκόνη, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να τις κάνει να φαίνονται φθαρμένες. Επομένως, είναι σημαντικό, μόλις εμφανιστούν οι λεκέδες, να τους αφαιρέσετε. Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε ζεστό νερό σε ένα δοχείο και προσθέστε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων. Χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες για να βρέξετε ολόκληρη τη βρώμικη περιοχή για να αποτρέψετε το νερό να αφήσει αποτύπωμα. Τέλος, τρίψτε το πανί μέχρι να εξαφανιστεί η βρωμιά.

τοποθετήστε τις δερμάτινες πολυθρόνες σας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως

Για να διατηρήσετε τις δερμάτινες πολυθρόνες σε καλή κατάσταση, θα πρέπει ιδανικά να τις τοποθετήσετε σε μια περιοχή όπου δεν εκπέμπουν άμεσο ηλιακό φως. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός, αλλά ο τακτικός καθαρισμός τους είναι εξίσου σημαντικός. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Επίσης, σκεφτείτε να τις σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα φαγητού ή άλλα πράγματα που παραμένουν στις γωνίες και τις σχισμές του καναπέ. Εάν πέσει κάτι πάνω τους, δεν θα χρειαστεί να τρίψετε με ένα πανί, αλλά απλώς αφαιρέστε το υγρό χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πανί.

βουρτσίστε βελούδινες καρέκλες και πολυθρόνες

Αυτού του είδους τα έπιπλα δίνουν μια πινελιά στυλ στο σπίτι σας. Και παρά τα όσα μπορεί να πιστεύετε, το βελούδο είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, αλλά όπως όλα τα άλλα, χρειάζεται συντήρηση για να διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Το βούρτσισμα του πολλές φορές το μήνα με ένα ειδικό πινέλο υφάσματος μπορεί να βοηθήσει πολύ. Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να αποφύγετε να τοποθετείτε βαριά αντικείμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω σε αυτό το είδος υλικού για να μην αφήνετε σημάδια πάνω του. Τέλος, προσπαθήστε να μην τοποθετείτε τέτοια έπιπλα πολύ κοντά στους τοίχους για να μην καταστραφούν.

καθημερινό σκούπισμα των ξύλινων επίπλων

Από τραπέζια και πάγκους μέχρι γραφεία και σόμπες, το ξύλο μπορεί να υπάρχει σε πολλά έπιπλα σπιτιού, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το μεταχειρίζεστε για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο συχνός καθαρισμός αυτού του υλικού με ξεσκονόπανο ή μαλακό πανί είναι το πρώτο βήμα για να το διατηρήσετε λαμπερό. Για να καθαρίσετε τα έπιπλα βαθύτερα, ανακατέψτε ελαιόλαδο και ξύδι και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να τρίψετε αυτό το διάλυμα στην επιφάνεια. Αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια, με ένα άλλο καθαρό, στεγνό πανί, τρίψτε το ξανά για να αναδειχθεί η λάμψη.

αφαιρέστε τις βρωμιές από τα σεντόνια με ζεστό νερό

Δεδομένου ότι τα σεντόνια έχουν συχνά πολλά άλλα πράγματα που τα καλύπτουν, δεν λερώνονται τόσο συχνά, αλλά μπορούν ακόμα να φιλοξενούν βρωμιά και βακτήρια, ακόμη και ακάρεα σκόνης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα πλένετε σε ζεστό ή καυτό νερό για να τα αφαιρέσετε. Φυσικά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ετικέτα για να δείτε εάν έχουν ειδικές οδηγίες πλυσίματος για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό τόσο όμορφα όσο και καινούργια.

μην πλένετε τα παπλώματα πολύ συχνά

Το πάπλωμα, που είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε όταν πλησιάζουμε σε ένα κρεβάτι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να πλένεται πιο συχνά από άλλες κουβέρτες. Στην πραγματικότητα, συνιστάται να το πλένετε 2-3 φορές το χρόνο.

αφήστε τα μαξιλάρια να στεγνώσουν εντελώς αφού τα πλύνετε

Όταν δεν θέλετε να καταστρέψετε τα μαξιλάρια σας αφού τα πλύνετε, ξεκινήστε ελέγχοντας αν έχουν φυσικό γέμισμα. Αν ναι, καλύτερα να τα πάτε στο στεγνοκαθαριστήριο. Εάν η ετικέτα δεν έχει συγκεκριμένες οδηγίες και η γέμιση είναι συνθετική, μπορείτε να τα πλύνετε με ζεστό ή καυτό νερό. Αλλά πάντα να ελέγχετε ότι στεγνώνουν σωστά μετά από αυτό. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών ή να τα γυρίσετε προς τα έξω αν τα κρεμάσετε σε εξωτερικό χώρο για να μην καταστρέψετε τη γέμιση και να διαρκέσει περισσότερο.

περιστρέψτε τα χαλιά τακτικά

Τα χαλιά κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό και πιο αισθητικό. Δημιουργούν έναν πιο άνετο χώρο, αλλά για να τα διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση και να συνεχίσετε να δίνετε αυτή την αίσθηση στο σπίτι, ακολουθήστε 2 εύκολες συμβουλές. Ένα από αυτά είναι να τα γυρίζετε αρκετά συχνά, ώστε να εκτίθενται τα μέρη όπου ένα έπιπλο μπορεί να αφήνει σημάδι. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να τους δώσετε χρόνο να ανακτήσουν το σχήμα τους και να μην καταστραφούν. Η άλλη συμβουλή είναι να τα καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα συχνά και σχολαστικά, καθώς η σκόνη καταστρέφει τις ίνες όταν συσσωρεύεται.

αερίζετε συχνά το στρώμα

Ένα στρώμα έχει διάρκεια ζωής από 7-10 χρόνια, επομένως για να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση για αυτό το διάστημα και ακόμη και να το παρατείνετε, θα είναι χρήσιμο να λάβετε κάποια συγκεκριμένη φροντίδα. Ο αερισμός του δωματίου και η αφαίρεση τυχόντων σεντονιών από το στρώμα θα επιτρέψει την εξάτμιση της συσσωρευμένης υγρασίας. Συνιστάται επίσης να το γυρίζετε τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο και, όταν χρειάζεται, να το σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.

πλύνετε τα λευκά υφάσματα μόλις λερωθούν

Οι πετσέτες κουζίνας, τα πανιά και τα τραπεζομάντιλα, ειδικά όταν είναι λευκά, μπορούν εύκολα να λερωθούν. Το πλύσιμο τους μόλις εμφανιστεί ο λεκές είναι το κλειδί για να διευκολυνθεί όλη αυτή η διαδικασία. Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να βάλετε αμέσως μια πάστα με αλάτι και νερό στο σημείο που έπεσε το φαγητό ή το ποτό για να απορροφήσει τον λεκέ.

στεγνώστε καλά τα μαχαιροπίρουνα

Μερικές φορές, τα μαχαιροπίρουνα δεν φροντίζονται τόσο καλά όσο θα έπρεπε, παρόλο που όλοι τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Με τον καιρό, μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους και να φαίνονται βρώμικα, ακόμα κι αν δεν είναι. Για να διατηρηθούν λαμπερά και σε καλή κατάσταση, απλώς πλύντε τα με το μαλακό μέρος του σφουγγαριού πιάτων, αφαιρέστε καλά τα υπολείμματα φαγητού, ξεπλύνετε με κρύο νερό και μην ξεχάσετε να τα στεγνώσετε αντί να τα αφήσετε στο στραγγιστήρι ώστε να μη λερώνονται.

καθαρίστε τα πιάτα με ένα DIY μείγμα

Τα πορσελάνινα πιάτα μπορούν να είναι το αστέρι ενός ντουλαπιού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να αφαιρέσετε το λίπος από τα πιάτα, μια καλή επιλογή είναι να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι, λίγο λεμόνι και νερό σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί ένα είδος πάστας. Αυτή η πάστα πρέπει να τρίβεται σε κάθε πιάτο και στη συνέχεια να ξεπλένεται.

πλύνετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα με ζεστό νερό

Όταν χρησιμοποιείτε κατσαρόλες και τηγάνια, μπορεί να συσσωρευτεί ή να κολλήσει λίπος σε αυτά, κάτι που με την πάροδο του χρόνου θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την αφαίρεσή τους, κάνοντας αυτά τα σκεύη να φαίνονται βρώμικα. Για να το αποφύγετε, αφού χρησιμοποιήσετε το αντικείμενο, θα πρέπει να το πλύνετε τέλεια με ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό, καθώς και να το τρίψετε με ένα μαλακό σφουγγάρι. Στο τέλος στεγνώστε το τέλεια για να μην σχηματιστούν λεκέδες. Εάν η κατσαρόλα έχει ήδη κάποια σημάδια από τη χρήση, βράστε νερό με λίγο ξύδι για 4 ή 5 λεπτά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε αυτό το διάλυμα για να πλύνετε την κατσαρόλα ως συνήθως.

καθαρίστε τους επίμονους λεκέδες με ξύδι

Όταν τα πράγματα είναι στο τραπέζι την ώρα του φαγητού, είναι εύκολο να συμβεί ένα ατύχημα και κάτι να χυθεί ή να καταλήξει στο τραπεζομάντιλο! Επομένως ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε περισσότερο αυτό το αντικείμενο είναι να καθαρίσετε τους λεκέδες αμέσως μόλις εμφανιστούν. Εάν πρόκειται για λεκέ από καφέ, που συνήθως αφαιρείται δύσκολα, μπορείτε να απλώσετε λίγο λευκό ξύδι σε συνδυασμό με οινόπνευμα στο πανί πριν το πλύνετε.

μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο ρούχων

Το πλυντήριο ρούχων είναι βασικό στοιχείο στο σπίτι, επομένως η παράταση της διάρκειας ζωής του είναι σημαντική. Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε να το φροντίσουμε είναι να μην το υπερφορτώνουμε. Είναι πάντα καλύτερο να χωρίζετε τα ρούχα σε μικρότερα φορτία. Επιπλέον, φροντίστε να αερίσετε το τύμπανο, καθώς και να καθαρίσετε την ελαστική φλάντζα, όπου συσσωρεύονται βρώμικα υπολείμματα σαπουνιού, καθώς και το κουτί του απορρυπαντικού και το φίλτρο. Μην ξεχνάτε να το καθαρίζετε περιοδικά εξωτερικά με ένα πανί βουτηγμένο σε σαπουνόνερο και να το στεγνώνετε με άλλο στεγνό, μαλακό πανί.

αποφύγετε τη χρήση καθαριστικού στους καθρέφτες

Οι καθρέφτες στο σπίτι μπορεί να γρατζουνιστούν, να θαμπώσουν ή να λερωθούν, επομένως, όπως και άλλα αντικείμενα, χρειάζονται ειδική φροντίδα. Χρησιμοποιήστε μόνο μαλακά πανιά για να τους καθαρίσετε, καθώς και προϊόντα που δεν περιέχουν λειαντικά. Σημειώστε ότι δεν συνιστάται η χρήση καθαριστικού παραθύρων σε αυτά λόγω των χημικών ουσιών που μπορεί να περιέχει.

καθαρίστε το εξωτερικό της τουαλέτας

Λάβετε πάντα υπόψη τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν την τουαλέτα για να καθορίσετε πόσο συχνά πρέπει να την πλένετε. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μικρά παιδιά ή μεγαλύτεροι ενήλικες στο σπίτι, θα πρέπει να το απολυμαίνετε πιο συχνά. Κατά κανόνα, θα είναι αρκετό να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα. Όταν το κάνετε αυτό, συνιστάται όχι μόνο να εστιάσετε στο εσωτερικό, καθώς το νερό περνά συνεχώς μέσα από αυτό, αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά στο κάθισμα. Χρησιμοποιήστε πανιά μιας χρήσης, καθαριστικό τουαλέτας και βούρτσα, τα οποία μπορούν επίσης να απολυμανθούν μετά τη χρήση.

- Διαφήμιση -