8 μέρη στην κουζίνα σας όπου μπορεί να κρύβεται η μούχλα

Οι κουζίνες είναι γνωστές ως η καρδιά ενός σπιτιού για κάποιο λόγο. Είναι τα μέρη που συγκεντρώνονται οι οικογένειες για να μαγειρέψουν, να φάνε γεύματα ή απλώς να κάτσουν για να συζητήσουν. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που λατρεύουν να μαζεύονται σε αυτό το χώρο. Η μούχλα στις κουζίνες μπορεί εύκολα να μετατρέψει αυτά τα χαρούμενα μέρη σε επικίνδυνα για την υγεία. Ωστόσο, δεν εμφανίζεται πάντα η μούχλα σε ορατές περιοχές. Μερικές φορές η μούχλα αποικίζει δυσδιάκριτες, ελάχιστα μελετημένες περιοχές. Θα σας παρουσιάσω 8 μέρη στην κουζίνα σας όπου μπορεί να κρύβεται η μούχλα!

- Διαφήμιση -

σφουγγάρι πιάτων

Το τυπικό σφουγγάρι των πιάτων έχει, κατά μέσο όρο, περίπου 45 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό και είναι το τέλειο μέσο για την ανάπτυξη μούχλας. Για να αποφύγετε τη διάδοση μούχλας στην κουζίνα σας, ρίξτε το σφουγγάρι σας στο πλυντήριο πιάτων σε θερμαινόμενο κύκλο στεγνώματος —ιδανικά κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη συσκευή— και καλό είναι να αντικαθιστάτε το σφουγγάρι κάθε εβδομάδα.

πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων υποτίθεται ότι καθαρίζει και απολυμαίνει όλα τα βρώμικα πιάτα σας, αλλά επειδή το κάνει αυτό ψεκάζοντας νερό πίσω από μια πόρτα που είναι σχεδόν πάντα κλειστή, η συσκευή μπορεί να είναι ευαίσθητη στη μούχλα. Η απομάκρυνση της μούχλας μακριά είναι αρκετά απλή—απλώς κρατήστε την πόρτα στηριγμένη ανοιχτή μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου μέχρι να στεγνώσει τελείως το εσωτερικό.

μπλέντερ

Κάθε συσκευή που χειρίζεται υγρά και έχει καπάκι που εφαρμόζει σφιχτά είναι ιδανική για ανάπτυξη μούχλας. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν σερβίρετε smoothies με μούχλα, καθαρίστε το μπλέντερ κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς προτού το συναρμολογήσετε ξανά και αποθηκεύστε το.

φούρνος μικροκυμάτων

Μπορεί να πιστεύετε ότι η θερμότητα στο φούρνο μικροκυμάτων σας θα μπορούσε να σκοτώσει οποιαδήποτε μούχλα ή μικρόβια που θα βρουν τον δρόμο τους, αλλά τα μικροκύματα είναι ιδανικά για την ανάπτυξη μούχλας – ειδικά όταν ξεχνάτε να καθαρίσετε τις διαρροές. Ευτυχώς, η απομάκρυνση της μούχλας από ένα φούρνο μικροκυμάτων είναι παιχνιδάκι: Γεμίστε ένα ποτήρι με ξύδι, βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε τη συσκευή σε λειτουργία για ένα λεπτό περίπου και αφήστε τους ατμούς να κάνουν τη δουλειά τους. Στεγνώστε τον καλά και να βεβαιώνεστε πάντα ότι το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων είναι καθαρό και στεγνό μετά τη χρήση.

σπάτουλες από καουτσούκ

Οι λαστιχένιες σπάτουλες είναι εξαιρετικά εργαλεία για την προετοιμασία στην κουζίνα, αλλά είναι επίσης εξαιρετικοί οικοδεσπότες για τη τη μούχλα εάν δεν έχουν πλυθεί και στεγνώσει σωστά. Πάντα να τρίβετε τυχόν υπολείμματα φαγητού σε ζεστό σαπουνόνερο και φροντίστε να στεγνώσει η σπάτουλα πριν την αφήσετε. Εάν πλένετε στο πλυντήριο πιάτων, περάστε την σε έναν κύκλο και αφήστε την να στεγνώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσετε ξανά. Τέλος, εάν η λαβή χωρίζεται από την λαστιχένια κεφαλή, καθαρίστε καλά και τα δύο κομμάτια και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνά προτού τα επανασυνδέσετε.

backsplash κουζίνας

Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί σεφ του σπιτιού μπορούν να εκτοξεύσουν υγρασία ή σωματίδια φαγητού στο πίσω μέρος της κουζίνας. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μούχλα και ωίδιο εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, ιδιαίτερα στους αρμούς. Διατηρήστε το πλακάκι σας καθαρό και απαλλαγμένο από μούχλα σκουπίζοντας τακτικά την οπή και τους αρμούς με ένα διάλυμα καθαρισμού.

καφετιέρα

Μια διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι οι δεξαμενές καφέ ήταν μερικά από τα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα και θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική πηγή μούχλας και μικροβίων. Για να καθαρίσετε την καφετιέρα σας, βάλτε 4 φλιτζάνια λευκό ξύδι και βάλτε την καφετιέρα σας να δουλέψει. Στη συνέχεια, ακολουθήστε δύο κύκλους φρέσκου νερού για να καθαρίσετε τη μυρωδιά του ξυδιού.

κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας

Ένας νεροχύτης κουζίνας με διαρροή μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση — μπορεί επίσης να είναι μαγνήτης για μούχλα, χάρη στο υγρό, σκοτεινό περιβάλλον εκεί κάτω. Αφού διορθώσετε τυχούσες διαρροές, καθαρίστε τη μούχλα πλένοντας το ξύλο με ζεστό σαπούνι και νερό και, στη συνέχεια, συνεχίστε με ένα απολυμαντικό από χλωρίνη και νερό. Αφήστε τις πόρτες του ντουλαπιού ανοιχτές για να στεγνώσει τελείως η περιοχή.

- Διαφήμιση -