Οι ξύλινες κουτάλες μπορεί να μη χαράζουν τα σκεύη μας, αλλά κρατάνε τη μυρωδιά του φαγητού, όπως επίσης και φυλακίζουν μέσα τους πολλά μικρόβια.
Συμβουλές καθαριότητας κουζίνας
Οι ξύλινες κουτάλες μπορεί να μη χαράζουν τα σκεύη μας, αλλά κρατάνε τη μυρωδιά του φαγητού, όπως επίσης και φυλακίζουν μέσα τους πολλά μικρόβια. Ειδικοί λένε ότι αν πάμε μια κουτάλα μιας κοινής νοικοκυράς σε ένα χημείο για ανάλυση, τότε είναι σίγουρο ότι όταν δούμε τα αποτελέσματα, θα πετάξουμε ότι ξύλινο σκεύος υπάρχει στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι οι πλέον σύγχρονες πυρίμαχες κουτάλες από καουτσούκ, έρχονται σιγά σιγά να αντικαταστήσουν τις παλιές ξύλινες.
Επειδή όμως, στην ελληνική κουζίνα είναι αναπόσπαστο εργαλείο μαγειρικής, πάμε να δούμε έναν τρόπο που θα καθαρίσει, απολυμάνει και θα αφαιρέσει τις μυρωδιές φαγητού από την ξύλινη επιφάνεια της κουτάλας.
Διαδικασία:
- Πλένουμε την κουτάλα με απορρυπαντικό πιάτων και χλιαρό νερό, τρίβοντας με ψιλό συρματάκι για να φύγουν τα υπολείμματα τροφής. Κατόπιν, ξεπλένουμε καλά.
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε ένα σφηνάκι λευκό ξύδι. Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε τη κουτάλα και την αφήνουμε να βράσει. Ο βρασμός σε συνδυασμό με την οξύτητα του νερού, θα σκοτώσει τα μικρόβια που φωλιάζουν στους πόρους της κουτάλας.
- Αφαιρούμε την κουτάλα και τη βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο
- Πασπαλίζουμε μαγειρική σόδα στην κουτάλα και μετά βρέχουμε από πάνω με λευκό ξύδι. Το διάλυμμα αρχίζει και αφρίζει ξεκινώντας έτσι να κάνει δράση, απολυμαίνοντας και εξουδετερώνοντας τις μυρωδιές του φαγητού. Αφήνουμε να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα. Πρέπει οι πόροι να ποτίσουν καλά από το διάλυμα.
- Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τοποθετούμε την κουτάλα σε μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε σε μέρος που χτυπάει απευθείας ο ήλιος για να στεγνώσει.
Καλή επιτυχία!
Πηγή φωτογραφίας: chow.com