Αν είστε όπως εγώ, σίγουρα δεν σας αρέσει το ξεσκόνισμα. Είναι μια άχαρη δουλειά που μοιάζει με εντελώς χάσιμο χρόνου. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να κάνετε το ξεσκόνισμα λίγο λιγότερο κουραστικό. Ρίξτε μια ματιά τριγύρω, σκόνη έχει εγκατασταθεί σε κάθε χώρο του σπιτιού σας. Αυτές οι βρωμιές είναι ένας συνδυασμός νεκρών κυττάρων του δέρματος, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, γύρη και άλλη ύλη. Τα αιωρούμενα σωματίδια επιπλέουν γύρω και εγκαθίστανται στις μαλακές και σκληρές επιφάνειες σε ολόκληρο το σπίτι σας. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, αυτά τα ενοχλητικά μικρά σωματίδια θα κάνουν τα έπιπλά σας και άλλες επιφάνειες να φαίνονται πιο βρώμικες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Τα ακάρεα σκόνης και άλλα σωματίδια μπορούν να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών και των αναπνευστικών προβλημάτων. Αυτό δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό. Σταματήστε να αφήνετε ένα σκονισμένο σπίτι να σας τρελαίνει και να σας αρρωσταίνει. Θα σας παρουσιάσω τις 7 καλύτερες συμβουλές για να ξεσκονίσετε αποτελεσματικά το σπίτι σας!
χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία
Υπάρχουν πολλά εργαλεία στις μέρες μας, τα οποία βοηθούν στο ξεσκόνισμα αλλά μερικά δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Για να ξεσκονίσετε σωστά το σπίτι σας, χρειάζεστε εργαλεία που αφαιρούν τα σωματίδια σκόνης αντί να τα σπρώχνουν. Για να δούμε ποια είναι αυτά:
Πανιά από μικροΐνες. Τα ποιοτικά υφάσματα από μικροΐνες αποτελούνται από μικροσκοπικές μικρές διαχωρισμένες ίνες που έχουν την ικανότητα να μαζεύουν και να συγκρατούν σωματίδια τόσο μικρά όσο τα βακτήρια. Παράλληλα, είναι αρκετά μαλακά ώστε να αποτρέπουν το ξύσιμο ακόμα και στην πιο ευαίσθητη επιφάνεια.
Ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA και εξάρτημα βούρτσας. Μια καλή ηλεκτρική σκούπα είναι ιδανική για το ξεσκόνισμα σκληρών και μαλακών επιφανειών. Η βούρτσα μπαίνει στις περισσότερες ρωγμές και το φίλτρο παγιδεύει και συγκρατεί τη σκόνη μέσα στο κενό.
Βούρτσες. Τα μπιμπελό, οι κορνίζες και τα έπιπλα είναι διαβόητα για δυσπρόσιτες περιοχές. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε αυτά τα στενά σημεία είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο ή μία βούρτσα για να χαλαρώσετε και να αφαιρέσετε τα σωματίδια σκόνης που δεν μπορούν να φτάσουν άλλα εργαλεία.
ξεσκονίστε τακτικά κάθε επιφάνεια
Το ξεσκόνισμα δεν είναι η αγαπημένη οικιακή εργασία κανενός, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές. Μπορείτε να το κάνετε πολύ πιο εύκολο ακολουθώντας ένα τακτικό πρόγραμμα ξεσκονίσματος. Όσο λιγότερη σκόνη υπάρχει, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να ολοκληρώσετε την εργασία κάθε φορά. Εκτός από την ενσωμάτωση του ξεσκονίσματος στην τακτική ρουτίνα καθαρισμού σας, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα στεγνό πανί σε βασικούς χώρους του σπιτιού σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη επαφή με τις σκονισμένες επιφάνειες κάθε φορά που βρίσκεστε κοντά.
συμμαζέψτε την ακαταστασία
Πριν ξεσκονίσετε μια συγκεκριμένη περιοχή, συμμαζέψτε την ακαταστασία. Επιπλέον αντικείμενα θα μπουν στο δρόμο σας και θα κάνουν την εργασία πολύ πιο δύσκολη. Με τα πρόσθετα αντικείμενα μακριά, ξεσκονίστε όλα τα μικρά διακοσμητικά αντικείμενα πριν ξεσκονίσετε τις επιφάνειες στις οποίες κάθονται. Μόλις ξεκινήσετε το ξεσκόνισμα, φροντίστε να έχετε όλες τις γωνίες σας χωρίς αντικείμενα.
Εάν αντιμετωπίζετε μεγάλη ποσότητα βαριάς συσσώρευσης σκόνης, μπορεί να θέλετε να κάνετε το πρώτο πέρασμα με ένα ελαφρώς υγρό πανί για να σπάσετε τυχόν βρωμιά. Στη συνέχεια, κάντε ένα δεύτερο πέρασμα με ένα στεγνό πανί για να μείνει οτιδήποτε πίσω.
ξεσκονίστε από την κορυφή προς τα κάτω
Το πιο ενοχλητικό με τη σκόνη είναι ότι έχει την τάση να φτάνει παντού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη σκόνη είναι να εργάζεστε από την κορυφή του δωματίου, προς τα κάτω. Δεν θέλετε να σπρώξετε κατά λάθος τη σκόνη σε φρεσκοκαθαρισμένες επιφάνειες. Κάθε φορά που ξεσκονίζετε ένα ολόκληρο δωμάτιο, σας συνιστώ να ξεκινήσετε με τις οροφές και τα κρεμαστά φωτιστικά, μετά τα ψηλά ράφια, τα κουφώματα των θυρών και τις κορυφές επίπλων, όπως ντουλάπια. Από εκεί, συνεχίστε να κατεβαίνετε στο πάτωμα. Αφήστε το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα για το τέλος, ώστε να μπορείτε να μαζέψετε όλα τα πεσμένα σωματίδια.
μη ξεχάσετε να ξεσκονίσετε τους αεραγωγούς
Κάθε σημείο αέρα στο σπίτι σας περνά μέσα από ένα σύστημα διαχείρισης αέρα κάποιου είδους, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για θέρμανση ή ψύξη. Οι αεραγωγοί για τον φούρνο και το σύστημα κλιματισμού θα είναι μερικά από τα πιο σκονισμένα μέρη στο σπίτι σας. Ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε τη σκόνη είναι να διατηρήσετε όσο το δυνατόν καθαρότερους τους αεραγωγούς του συστήματος HVAC, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων του ανεμιστήρα εξάτμισης του μπάνιου και των αεραγωγών επιστροφής.
Συνιστώ να χρησιμοποιείτε πινέλα, όπως προέκταση βούρτσας κενού ή πινέλο, για να ξεσκονίσετε αυτούς τους αεραγωγούς που είναι δύσκολο να καθαριστούν. Οι βούρτσες θα μπουν ανάμεσα στις σχάρες και θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε όλη τη σκόνη. Συνιστώ επίσης να καθαρίζετε τον αεραγωγό του φούρνου, του κλιματιστικού ή της αντλίας θερμότητας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα gadgets & ηλεκτρονικά
Το να ξεσκονίζετε τακτικά τα ηλεκτρονικά σας είναι ζωτικής σημασίας γιατί λειτουργούν σαν μεγάλος μαγνήτης σκόνης. Τα περισσότερα οικιακά ηλεκτρονικά έχουν ανεμιστήρες που τραβούν αέρα στη συσκευή για να βοηθήσουν στην ψύξη. Μαζί με τον αέρα, αυτοί οι ανεμιστήρες είναι πολύ αποτελεσματικοί στην προσέλκυση σωματιδίων σκόνης. Μόλις τα σωματίδια σκόνης αρχίσουν να συσσωρεύονται στο κάλυμμα του ανεμιστήρα, περιορίζουν τη ροή αέρα. Η περιορισμένη ροή αέρα επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του ανεμιστήρα να ψύχει τη συσκευή.
Συνιστώ να χρησιμοποιείτε ένα εξάρτημα αναρρόφησης για να αφαιρείτε τη σκόνη από το κάλυμμα του ανεμιστήρα σε τακτική βάση. Είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε κοντά σας ένα δοχείο αέρα για να απομακρύνετε τη σκόνη από τα πτερύγια του ανεμιστήρα που δεν μπορείτε να φτάσετε με το εξάρτημα της βούρτσας.
πλένετε περιοδικά μαξιλάρια, χαλιά και υφασμάτινα διακοσμητικά αντικείμενα
Μαλακές επιφάνειες όπως μαξιλάρια, χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες, μαλακά παιχνίδια και λούτρινα ζωάκια είναι επιρρεπή στη συσσώρευση σκόνης. Τείνουμε να τα ξεχνάμε γιατί η συσσώρευση σκόνης δεν είναι πάντα τόσο αισθητή. Συνιστώ να καθαρίζετε ή να πλένετε αυτά τα είδη αντικειμένων σε τακτική βάση. Χτυπήστε τη σκόνη από τα χαλιά κάθε δύο μήνες. Κάντε τους ένα σχολαστικό πλύσιμο δύο φορές το χρόνο.
Τα κρεμαστά υφασμάτινα αντικείμενα, όπως ταπετσαρίες και κουρτίνες, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και να πλένονται ή να καθαρίζονται με ατμό μερικές φορές το χρόνο. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες καθαρισμού κάθε αντικειμένου πριν προχωρήσετε.
Αντικείμενα υψηλής επαφής, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες και λούτρινα ζώα, θα πρέπει να πλένονται πιο συχνά ανάλογα με το πόσο συχνά έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους και κατοικίδια.
Μπορείτε να πλένετε τα περισσότερα μαλακά είδη, όπως μαξιλάρια και λούτρινα ζωάκια στο πλυντήριό σας. Συνιστώ να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, αλλά πάντα να ελέγχετε πρώτα την ετικέτα καθαρισμού.