12 τρόποι για να μειώσετε την σκόνη στο σπίτι σας

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την καθαριότητα του σπιτιού εμείς οι νοικοκυρές είναι η σκόνη.  Η υπερβολική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας, επομένως είναι απαραίτητο να διατηρείται η σκόνη υπό έλεγχο. Εδώ είναι 12 τρόποι για να μειώσουμε την σκόνη στο σπίτι μας….

- Διαφήμιση -

Πάμε λοιπόν!

Καθαρίστε ή αντικαταστήστε τα φίλτρα αέρα 

Εάν το σπίτι σας θερμαίνεται κεντρικά ή /και ψύχεται, μπορείτε να αλλάξετε τα φίλτρα ως τρόπο ελέγχου της στάθμης σκόνης στον αέρα. Η σκόνη θα συνεχίσει να συσσωρεύεται στο σπίτι σας, αλλά ένα ποιοτικό φίλτρο μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό συσσώρευσης σκόνης. Ένα τυπικό φίλτρο αέρα φιλτράρει μόνο μεγάλα σωματίδια από τον αέρα για την αποφυγή ζημιών στα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης. Για τη μείωση της σκόνης, συνιστάται η χρήση φίλτρων χαρτιού υψηλής ποιότητας ή διπλωμένου υφάσματος και να τα αντικαθιστάτε κάθε 1 έως 3 μήνες.

Αποκτήστε έναν καθαριστή αέρα

Οι καθαριστές αέρα καθαρίζουν τον αέρα πιάνοντας σωματίδια σκόνης. Είναι ιδανικό για πολύ σκονισμένα σπίτια ή οικογένειες με αλλεργίες στη σκόνη. Ο καθαριστής αέρα καθαρίζει μόνο το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται, οπότε σκεφτείτε να πάρετε ένα για κάθε υπνοδωμάτιο και σαλόνι.

Σκουπίστε το σπίτι δύο φορές την εβδομάδα 

Σκουπίστε όλα τα χαλιά στο σπίτι σας, ειδικά εστιάζοντας σε περιοχές που χρησιμοποιούνται πολύ. Η συχνή χρήση ηλεκτρικής σκούπας μειώνει πράγματι την ποσότητα σκόνης που μπορεί να συσσωρευτεί κάτω από έπιπλα ή γωνίες. Επομένως, φροντίστε να αλλάζετε συχνά το φίλτρο της ηλεκτρικής σκούπας. Βεβαιωθείτε ότι η ηλεκτρική σκούπα λειτουργεί καλά. Μια χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα θα επαναφέρει τη σκόνη στον αέρα και θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Συχνό σφουγγάρισμα

Είναι ιδανικό για να σκουπίσετε το πάτωμα με μια υγρή σφουγγαρίστρα και να συλλέξετε τη σκόνη που σας λείπει ενώ κάνετε ηλεκτρική σκούπα. Εάν σκουπίζετε συχνά, μπορείτε να ελέγξετε τη σκόνη. Εάν δεν σκουπίζετε τα δάπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σκόνη και η βρωμιά θα είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν και ίσως χρειαστεί να τρίψετε τα δάπεδα αυτή τη φορά.

Ξεσκονίστε με υφάσματα μικροϊνών 

Εάν υπάρχει πρόβλημα σκόνης στο σπίτι σας, ίσως είναι καιρός να χρησιμοποιήσετε πανί μικροϊνών. Αυτό το ύφασμα έχει σχεδιαστεί για να μαζεύει και να παγιδεύει τη σκόνη. Χρησιμοποιώντας ένα παλιό μπλουζάκι ή πετσέτα, όπως κάνουμε οι περισσότερες, μετακινείται η σκόνη από το ένα μέρος στο άλλο αντί να την ξεφορτωνόμαστε. Το ίδιο ισχύει και για το τριχωτό ξεσκονόπανο, τα έπιπλά σας φαίνονται καθαρότερα, αλλά τα σωματίδια σκόνης διασκορπίζονται στον αέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανί μικροϊνών για τη σκόνη σε όλες τις επιφάνειες στις οποίες η σκόνη τείνει να συσσωρεύεται, όπως το πάνω μέρος του ραφιού, το γραφείο, το κομοδίνο. Τα υγρά πανιά είναι πιο πιθανό να συλλέξουν σκόνη από τα στεγνά. Έτσι, όταν ξεσκονίζετε έπιπλα από ξύλο, δοκιμάστε πρώτα να βρέξετε το ύφασμα. Πλύνετε το πανί μικροϊνών αμέσως μετά το ξεσκόνισμα για να απαλλαγείτε από τη σκόνη.

Πλένετε συχνά τα καλύμματα των κρεβατιών σας

Τα σεντόνια, οι κουβέρτες, τα παπλώματα και τα μαξιλάρια είναι μέρη όπου η σκόνη τείνει να συσσωρεύεται και πολλοί άνθρωποι ξυπνούν συχνά με φραγμένες μύτες καθώς αναπνέουν σκονισμένο αέρα όλη τη νύχτα. Κάθε φορά που πηγαίνετε στο κρεβάτι ή σηκώνεστε, μπορείτε να ανεβάζετε ακούσια σκόνη στον αέρα. Η λύση είναι να πλένετε συχνά τα καλύμματα των κρεβατιών σας (μία φορά την εβδομάδα). 

Καθαρίστε τους τοίχους σας από πάνω προς τα κάτω 

Όταν έρχεται η ώρα να κάνετε γενική στο σπίτι σας, να καθαρίζετε τους τοίχους, με ένα πανί μικροϊνών. Καθαρίστε πρώτα τις κορυφές των τοίχων και μετά κατεβείτε προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συλλέξετε όλη τη σκόνη που πέφτει προς τα κάτω ενώ καθαρίζετε τον τοίχο.

Πετάξτε τα μπιχλιμπίδια

Εάν κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας είναι γεμάτο στολίδια, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να μειωθεί η σκόνη. Βρείτε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε. Αυτό θα διευκολύνει πολύ τον καθαρισμό των επιφανειών. Σκεφτείτε να μεταφέρετε αντικείμενα που θέλετε πραγματικά να διατηρήσετε σε ένα δωμάτιο που η οικογένειά σας δεν χρησιμοποιεί συχνά. Με αυτόν τον τρόπο, η σκόνη θα είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρευτεί στα κύρια δωμάτια του σπιτιού σας.

Χρησιμοποιήστε λιγότερα υφάσματα στο σπίτι σας 

Κουβέρτες, μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα και έπιπλα που καλύπτονται από ύφασμα αυξάνουν επίσης τη σκόνη στο σπίτι παράγοντας την και κρατώντας την. Εάν μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των αντικειμένων που καλύπτονται από πανί, θα δείτε μείωση της ποσότητας σκόνης που υπάρχει στο σπίτι σας. Αντί να αγοράζετε υφάσματα, επιλέξτε δέρμα ή ξύλο. Πλένετε συχνά τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια σας.

Διατηρήστε τις ντουλάπες σας καθαρές

Εάν η ντουλάπα σας είναι ακατάστατη, είναι λιγότερο πιθανό να καθαρίσετε το δάπεδο της ντουλάπας ενώ καθαρίζετε. Με το πάτωμα της ντουλάπας σας καθαρό, ο καθαρισμός είναι εύκολος και αυτό αποτρέπει τη διαφυγή σκόνης μέσα στο σπίτι σας. Κρεμάστε τα ρούχα σας αντί να τα στοιβάζετε ή να τα διπλώνετε το ένα πάνω στο άλλο. Προσπαθείτε να έχετε ένα μέρος για να βάλετε όλα τα παπούτσια αντί να τα ρίξετε σε ένα κουτί. Τέλος καλό είναι να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα τακτικά για μείωση της ποσότητας σκόνης στο πάτωμα της ντουλάπας.

Αποθηκεύστε τα αχρησιμοποίητα ρούχα σε κλειστές κούτες ή σε θήκες 

Τα ρούχα εκτός εποχής πρέπει να αποθηκεύονται και όχι να στέκονται στις ντουλάπες. Τα ρούχα και τα υφάσματα “κινούνται” λιγότερο όταν αποθηκεύονται σε κλειστά κιβώτια και επομένως δημιουργούν λιγότερη σκόνη. Συνιστάται να τα αποθηκεύετε σε διαυγή κουτιά ή σακούλες, ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε τι έχουν μέσα. 

Μπλοκάρετε τις ρωγμές 

Η περισσότερη σκόνη μπαίνει στο σπίτι από έξω. Χρησιμοποιήστε στόκο για να σφραγίσετε τις ρωγμές γύρω από τα κουφώματα της πόρτας και των παραθύρων. Εκτός βέβαια από την σκόνη που θα γλιτώσετε, θα έχετε όφελος και στους λογαριασμούς θέρμανσης!!!

Πηγή άρθρου: milliyet

- Διαφήμιση -