Ο φούρνος είναι μια από τις πιο κοινές ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Είτε χρησιμοποιείται για να ζεστάνουμε προμαγειρεμένα τρόφιμα είτε για να ψήσουμε με σωστό τρόπο τα φαγητά μας, μερικές φορές κάνουμε μερικά ασυγχώρητα λάθη, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε προβλήματα στον φούρνο. Δεν τον καθαρίζουμε αρκετά συχνά, δεν χρησιμοποιούμε τα διαφορετικά προγράμματα, ανοίγουμε την πόρτα κατά το ψήσιμο! Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 7 λάθη που γίνονται κατά τη χρήση το φούρνου!

Προθέρμανση

Έχετε δουλέψει όλη μέρα και θέλετε να βάλετε μια γρήγορη παγωμένη πίτσα ή λαζάνια στο φούρνο όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Μερικές φορές χρειάζεται πολύς χρόνος για να ζεσταθούν! Ευτυχώς, υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος γύρω από αυτό. Εάν ο φούρνος έχει ρύθμιση γκριλ, ενεργοποιήστε τον για τρία έως πέντε λεπτά το πολύ. Μετά από λίγα λεπτά, ρυθμίστε τον φούρνο στη ρύθμιση που χρειάζεστε και θα δείτε ότι θα είναι στη σωστή θερμοκρασία.

Δεν χρησιμοποιείτε αρκετό λάδι

Είναι λάθος αν δεν χρησιμοποιείτε αρκετό λάδι στο ψήσιμο του φαγητού στο φούρνο. Πάντα πιστεύαμε ότι για να ψήσουμε φαγητό στο φούρνο χρειαζόταν λίγο λάδι, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεστε περισσότερο λάδι. Τρόφιμα όπως πατάτες και λαχανικά πρέπει να είναι καλά λαδωμένα, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εντελώς βυθισμένα στο λάδι και το νερό για να μην καούν.

Δεν χρησιμοποιούμε τα σωστά σκεύη

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τύποι ταψιών που κάνουν το ψήσιμο πιο εύκολο, πιο γρήγορο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Αλλά εξίσου σημαντικό με το ψήσιμο στα σωστά σκεύη είναι ο χειρισμός τους με τα σωστά εργαλεία.

Η χρήση προστατευτικών γαντιών αντί για πανιά κουζίνας είναι απαραίτητη. Και σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το τελευταίο, φροντίστε να είναι τελείως στεγνά γιατί η υγρασία μεταφέρει αμέσως τη θερμότητα στα χέρια σας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έγκαυμα.

Σωστή θέση της σχάρας

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να ζεσταίνουν πάντα όλα τα φαγητά τους στην ίδια θέση στο φούρνο. Ωστόσο, ακόμα κι αν προθερμάνετε τον φούρνο, η θερμοκρασία δεν θα είναι ακριβώς η ίδια σε όλο το φούρνο. Σε πολλούς φούρνους, οι αντιστάσεις βρίσκονται στο πάνω και στο κάτω μέρος του φούρνου, επομένως η θέση της σχάρας του φούρνου σας είναι σημαντική για το φαγητό που μαγειρεύετε. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να βάζετε την πίτσα και τα λαχανικά σας στο κάτω μέρος του φούρνου, ώστε ο πάτος της πίτσας να είναι ωραίος και ζεστός. Τα μπισκότα και τα άλλα αρτοσκευάσματα θα πρέπει να ψήνονται στη μέση του φούρνου για να εξασφαλιστεί ότι έχουν ψηθεί πλήρως.

Δεν συντηρείτε σωστά τον φούρνο

Ο φούρνος δεν είναι απαραίτητο να διατηρείται καθαρός μόνο για λόγους υγιεινής, αλλά και επειδή αυτό εγγυάται την σωστή λειτουργία του. Δεν αρκεί λοιπόν να είναι πεντακάθαρος ο φούρνος αλλά πρέπει να φροντίσετε να λειτουργεί το εσωτερικό φως, να μην υπάρχουν διαρροές και αν έχετε συσκευή αερίου να κλείνει καλά η πόρτα, με λίγα λόγια να είναι σε άψογη κατάσταση.

Ανοίγουμε την πόρτα

Όταν ψήνουμε στο φούρνο φαγητά τα οποία φουσκώνουν, όπως κέικ, ψωμί ή τσουρέκι, το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου για να δούμε αν φουσκώνουν. Το αποτέλεσμα; Ασφαλώς αν δεν το έχετε κάνει και δεν το έχετε πάθει, τότε να σας πω ότι είναι 100% σίγουρο πως το ψωμί ή το γλυκό δεν θα φουσκώσει ποτέ! Αυτό συμβαίνει γιατί η είσοδος κρύου αέρα, ρίχνει την θερμοκρασία του φούρνου απότομα!

Αλουμινόχαρτο

Το καθάρισμα ενός βρώμικου φούρνου δεν είναι διασκεδαστικό. Ειδικά όταν πέφτουν λίπη και λάδια στον πάτο του φούρνου, τότε ο καθαρισμός του είναι ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό, κάποιες νοικοκυρές, προκειμένου να γλιτώσουν την βρωμιά, καλύπτουν το κάτω μέρος του φούρνου με αλουμινόχαρτο. Αλλά αυτή είναι μια πολύ κακή ιδέα γιατί το αλουμινόχαρτο μπορεί να μπλοκάρει ή ακόμα και να αντανακλά τη θερμότητα. Αυτό εμποδίζει το φαγητό σας να μαγειρευτεί σωστά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στον φούρνο σας ή ακόμα και φωτιά.