Η μαγειρική σόδα είναι τόσο υπέροχο καθαριστικό που είναι δελεαστικό να θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε σε όλα. Και παρόλο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πολλά πράγματα, δεν μπορείτε πραγματικά να τη χρησιμοποιήσετε σε κάθε πράγμα. Είναι λειαντική, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικές με επιφάνειες που είναι ελαφρώς σφραγισμένες ή που έχουν φινίρισμα που μπορεί να φθαρεί. Και ορισμένα μέταλλα είναι πιο αντιδραστικά από άλλα, επομένως η μαγειρική σόδα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό. Αν και δεν καταστρέφει εντελώς το μέταλλο, είναι σίγουρα αντιαισθητικό.
Το άλλο πράγμα που πρέπει να προσέχετε με τη μαγειρική σόδα είναι να τη συνδυάσετε με κάτι όξινο, όπως ξύδι ή χυμό λεμονιού. Καθώς οι χημικές ουσίες συνδυάζονται με αυτό το ικανοποιητικό αφρό, σχηματίζουν ένα αέριο. Εάν τα συνδυάσετε σε ένα σφραγισμένο δοχείο, όπως ένα μπουκάλι σόδας, μπορεί να εκραγεί και να σας βλάψει. Επομένως, εάν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό, κάντε το αμέσως πριν καθαρίσετε αντί να προσπαθήσετε να το αποθηκεύσετε.
Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 5 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε ΠΟΤΕ με τη μαγειρική σόδα!
μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο
Ενώ μπορείτε να τρίψετε πολλές μεταλλικές επιφάνειες με μαγειρική σόδα, να είστε προσεκτικές εάν καθαρίζετε μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο. Εάν την χρησιμοποιήσετε γρήγορα και την ξεπλύνετε, μπορεί να μην έχετε πρόβλημα, αλλά αν αφήσετε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας να παραμείνει στην επιφάνεια για πολύ ώρα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση, πράγμα που σημαίνει ότι η επιφάνεια αλλάζει χρώμα.
ασημένιες αντίκες
Παρόλο που η χρήση μαγειρικής σόδας και αλουμινόχαρτου μπορεί να αφαιρέσει γρήγορα τις αμαυρώσεις από τα ασημικά, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν να μην το χρησιμοποιήσετε σε αντίκες από ασήμι, καθώς μπορεί να είναι πολύ λειαντικό και να καταστρέψει το φινίρισμα. Και σίγουρα μην τη χρησιμοποιείτε σε κομμάτια σερβιρίσματος που έχουν διακοσμητικά ένθετα όπως τιρκουάζ ή πέρλες. Αν κάτι είναι πραγματικά πολύτιμο, πήγαινε το σε έναν επαγγελματία.
επιχρυσωμένα σερβίτσια
Εντάξει, είναι απίθανο πολλά από τα μεγάλα κομμάτια σερβιρίσματος σας να είναι επιμεταλλωμένα με χρυσό 24 καρατίων —πιθανότατα είναι ορείχαλκος ή κράμα χρυσού— αλλά αν έχετε πορσελάνη γάμου από χρυσό προσέξτε τη μαγειρική σόδα. Επειδή ο χρυσός είναι μαλακό μέταλλο, γρατζουνίζεται εύκολα ακόμα και με ένα ελαφρύ λειαντικό όπως η μαγειρική σόδα.
μαρμάρινες επιφάνειες
Αν και έχω διαβάσει κάποιες συστάσεις για τη χρήση μαγειρικής σόδας για τον καθαρισμό του μαρμάρου, οι κατασκευαστές πέτρας δεν το συνιστούν. Παρόλο που η μαγειρική σόδα είναι ελαφρώς λειαντική, οι επαναλαμβανόμενες εφαρμογές μπορεί να φθείρουν το σφραγιστικό. Το καλύτερο είναι να επιμείνετε σε καθορισμένα καθαριστικά μαρμάρων.
ξύλινα έπιπλα
Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι πολύ σκληρή σε ορισμένα φινιρίσματα ή σφραγιστικά σε ξύλινα έπιπλα. Η χρήση της για τον καθαρισμό μπορεί να φθείρει το στεγανωτικό, καταστρέφοντας τα έπιπλα. Προτείνεται αντί αυτής να χρησιμοποιήσετε ένα αραιωμένο μείγμα σαπουνιού πιάτων.