7 συμβουλές για να διατηρήσετε την κουζίνα σας χωρίς μικρόβια

Η κουζίνα είναι ένα γόνιμο έδαφος για βακτήρια και μικρόβια. Η κουζίνα σας μπορεί να φαίνεται προσεγμένη και καθαρή, αλλά κάθε χώρος προετοιμασίας φαγητού είναι γνωστός για την προσέλκυση μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες. Για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή και την οικογένεια και τους καλεσμένους σας υγιείς, ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές. Θα σας παρουσιάσω 7 συμβουλές για να διατηρήσετε την κουζίνα σας χωρίς μικρόβια!

- Διαφήμιση -

επαρκής φωτισμός στην κουζίνα

Το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή είναι να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δείτε όλα τα σημεία όπου υπάρχει βρωμιά. Να έχετε επαρκή φωτισμό οροφής και ανάβετε τα φώτα όταν μπαίνετε στην κουζίνα για να μαγειρέψετε, ακόμα κι αν έχετε μεγάλο φυσικό φως. Εάν δεν έχετε φώτα πάνω από την κουζίνα σας ή κάτω από τα ντουλάπια τοίχου, σκεφτείτε να τα εγκαταστήσετε και φροντίστε να διατηρείτε τους λαμπτήρες καθαρούς.

μην έχετε περιττά αντικείμενα στους πάγκους

Μπορεί να σας αρέσει να έχετε στον πάγκο της κουζίνας σας πράγματα όπως ελαιόλαδο, ξύδι ζάχαρη ή καφέ αλλά όσο περισσότερα πράγματα έχετε στους πάγκους της κουζίνας σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να καθαρίσετε. Και όσο πιο δύσκολο είναι να καθαρίσετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να το κάνετε επιμελώς. Κρατήστε μόνο τα αντικείμενα και τις συσκευές που χρησιμοποιείτε όλη την ώρα στον πάγκο και καθαρίζετε τακτικά γύρω, πίσω και κάτω από αυτά. Επίσης, μην παραμελείτε το backsplash!

καθαρίστε αμέσως μετά το μαγείρεμα

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, φτιάχνοντας φαγητό για την οικογένειά σας, τρώτε και βάζετε τα πάντα στο πλυντήριο πιάτων. Είναι εύκολο να ρίξετε μια ματιά στα λίπη που έχουν μαζευτεί στην κουζίνα. Μην σκέφτεστε: δεν πειράζει θα τα καθαρίσω αύριο!!! Το πρόβλημα είναι ότι αύριο θα είναι η ίδια ιστορία και πολύ σύντομα, η κουζίνα σας θα είναι γεμάτη με κολλώδη υπολείμματα μαγειρέματος μιας εβδομάδας που προσελκύουν σκόνη και πιθανώς μύγες, μυρμήγκια ή άλλα ανεπιθύμητα έντομα. Αφιερώστε πέντε λεπτά και σκουπίστε την κουζίνα σας με ζεστό σαπούνι και νερό ή ένα προϊόν καθαρισμού κουζίνας.

καθαρίστε κάθε επιφάνεια

Μπορεί να μην το κάνετε κάθε μέρα, αλλά κατά τη διάρκεια του τακτικού καθαρισμού της κουζίνας σας, φροντίστε όχι μόνο να σκουπίζετε ψίχουλα και βρωμιές, αλλά να απολυμαίνετε κάθε επιφάνεια της κουζίνας σας, συμπεριλαμβανομένων των πόμολων της κουζίνας, του φούρνου, την επιφάνεια του φούρνου μικροκυμάτων σας και άλλες συσκευές. Περιοδικά, θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τις λαβές των ντουλαπιών, τα φωτιστικά, τις σανίδες κοπής και τυχόν διακοσμητικά αξεσουάρ ή εικόνες. Κάθε επιφάνεια στην κουζίνα σας μπορεί να προσελκύει και να φιλοξενεί μικρόβια, και αν κοιτάξετε πολύ προσεκτικά, θα δείτε ότι το κάνουν. Επίσης κάντε συνήθεια να καθαρίζετε σωστά τον νεροχύτη της κουζίνας σας κάθε φορά που πλένετε τα πιάτα.

καθαρίστε τον νεροχύτη μετά το πλύσιμο των πιάτων

Το ότι τα πιάτα σας είναι πεντακάθαρα δεν σημαίνει ότι ο νεροχύτης σας είναι. Οι πιθανότητες είναι ότι τα λίπη και η βρωμιά που έχετε ξεπλύνει από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας δεν έχουν περάσει όλα στην αποχέτευση. Αξίζει το επιπλέον λεπτό για να ψεκάσετε το νεροχύτη και τη γύρω περιοχή με το αγαπημένο σας βιολογικό καθαριστικό κουζίνας. Σκουπίστε και ξεπλύνετε την περιοχή με ένα σφουγγάρι που έχετε κρατήσει για τον καθαρισμό του νεροχύτη και των πάγκων και σίγουρα όχι με το σφουγγάρι που χρησιμοποιείτε για να πλύνετε τα πιάτα σας.

αλλάζετε τακτικά τις πετσέτες

Οι πετσέτες κουζίνας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεταφέρετε άσχημα βακτήρια από το ένα μέρος της κουζίνας στο άλλο. Συχνά παραμένουν υγρές, χρησιμοποιούνται πολλές φορές προτού να στεγνώσουν πλήρως, και μερικές φορές χρησιμοποιούνται επίσης για πολλές εργασίες, δηλαδή στέγνωμα χεριών, στέγνωμα πιάτων, σκούπισμα πάγκων ή καθαρισμό χυμένων ουσιών. Για να μειώσετε την εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων μέσω των πετσετών κουζίνας σας, αλλάζετε τες τακτικά, ακόμη και πολλές φορές την ημέρα. Επίσης, προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές πετσέτες για το στέγνωμα των χεριών και το στέγνωμα των πιάτων.

πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι

Είναι τόσο απλό, φαίνεται προφανές, αλλά ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν χρησιμοποιούν τακτικά σαπούνι για να πλένουν τα χέρια τους. Κατά την προετοιμασία ενός γεύματος, πιθανότατα θα αγγίξετε ωμό κρέας, ακολουθούμενο από λαχανικά που μπορείτε να μαγειρέψετε ή όχι και οποιονδήποτε αριθμό επιφανειών και σκευών. Ίσως σκεφτείτε να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι αφού αγγίξετε ωμό κοτόπουλο, αλλά τι γίνεται με τα ωμά λαχανικά; Ακόμη και τα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας κινδυνεύουν να μολυνθούν από το e-coli. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της τροφιμογενούς ασθένειας στην κουζίνα μας, το ξέπλυμα των χεριών σας δεν αρκεί. Χρησιμοποιήστε σαπούνι κάθε φορά.

- Διαφήμιση -