Διαδικασία που ακολουθούν τα ρούχα μας όταν τα πηγαίνουμε στο καθαριστήριο

|
|

Το στεγνό καθάρισμα των ρούχων γίνεται με ένα υγρό που εξατμίζεται πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε ένα μηχάνημα που μοιάζει με μεγάλο πλυντήριο. Το υγρό αυτό ονομάζεται «PERC» και είναι ένας χημικός διαλύτης

- Διαφήμιση -

Διαδικασία καθαρίσματος ρούχων στο καθαριστήριο

H ιστορία λέει ότι το “στεγνό καθάρισμα” πήρε την ονομασία του απ’ τον τρόπο που καθάρισε τυχαία τα ρούχα του ένας Γάλλος στα μέσα του 19ου αιώνα. Μια ποσότητα καθαρό πετρέλαιο από μια σπασμένη λάμπα έπεσε τυχαία πάνω σε λερωμένα ρούχα του, και όταν τα άπλωσε να στεγνώσουν και να αεριστούν από τη μυρωδιά του πετρελαίου ανακάλυψε ότι ήταν στεγνά και καθαρισμένα από τους λεκέδες.

Τι είναι το στεγνό καθάρισμα και πώς γίνεται;

Το στεγνό καθάρισμα των ρούχων γίνεται με ένα υγρό που εξατμίζεται πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε ένα μηχάνημα που μοιάζει με μεγάλο πλυντήριο. Το υγρό αυτό ονομάζεται «PERC» και είναι ένας χημικός διαλύτης, όπως το οινόπνευμα ή η βενζίνη, αλλά είναι άφλεκτος. Όσο τα ρούχα καθαρίζονται το υγρό αυτό φιλτράρεται συνεχώς από τα φίλτρα του μηχανήματος. Τα ρούχα παραμένουν περίπου 1 ώρα μέσα στο μηχάνημα και βγαίνουν εντελώς στεγνά και άοσμα.

Πόσο χρήσιμο είναι το στεγνό καθάρισμα στα ρούχα;

Στο στεγνό καθάρισμα καθαρίζουμε ρούχα που δεν μπορούμε να πλύνουμε με νερό όπως κοστούμια, σακκάκια, φορέματα, παλτά, μάλλινα πουλόβερ, μεταξωτές μπλούζες, γραβάτες και άλλα ευαίσθητα ρούχα. Στο στεγνό καθάρισμα διαλύονται οι λεκέδες από λάδι, καθώς και το καυσαέριο και η σκόνη του περιβάλλοντος, που απορροφάται συνεχώς από τα ρούχα μας, ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται στη ντουλάπα μας.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται ένα ρούχο και γιατί;

Τα ρούχα μας είναι οι πιο «κοντινοί» μας φίλοι. Ένα σακάκι ή ένα παλτό απέχει μόλις μια σπιθαμή από τη μύτη μας όταν το φοράμε. Τα ρούχα απορροφούν σκόνη και καυσαέριο συνεχώς, όπως το σφουγγάρι απορροφά το νερό.
Ένα φρεσκοκαθαρισμένο ρούχο είναι πιο μαλακό και αφράτο από ένα ρούχο που έχει μείνει αρκετό καιρό χωρίς καθάρισμα. Αυτή η διαφορά είναι εξαιτίας της σκόνης και του καυσαερίου. Ένα έμπειρο χέρι μπορεί να καταλάβει αυτή τη διαφορά. Έτσι, λοιπόν, όταν φοράμε ένα ρούχο που δεν έχει καθαριστεί, μοιραία έχουμε πολύ κοντά στο αναπνευστικό μας σύστημα, στη μύτη και το στόμα μας, μια πηγή σκόνης και καυσαερίου. Ένα ρούχο πρέπει να καθαρίζεται μετά από 5-10 φορές που το έχουμε φορέσει ή 1 -2 φορές το χρόνο αν μένει στη ντουλάπα.

Τα περισσότερα ρούχα μας αποτελούνται από γνήσιες φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, το λινό, το μαλλί και το μετάξι, οι οποίες φθείρονται πολυ πιο γρήγορα όταν η σκόνη και το καυσαέριο παραμένουν για πολύ καιρό πάνω στις ίνες του υφάσματος.

Σκεφτείτε το παρακάτω: Πόσο καιρό μπορούμε να αφήσουμε άπλυτα τα μαλλιά μας;
Λίγες μόνο μέρες!

Το ίδιο θα συμβεί και στα ρούχα μας! 
Τα μαλλιά μας, τα μάλλινα και τα μεταξωτά υφάσματα έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες.

Το στεγνό καθάρισμα είναι ασφαλές και για τα πιο ευαίσθητα υφάσματα και χρώματα. Καθαρίζει αμέσως και τους πιο δύσκολους λεκέδες (όπως γράσο, κεριά, κραγιόν, λάδια).

Τρία βασικά πράγματα πρέπει να γνωρίζει κάποιος γύρω από το στεγνό καθάρισμα:

Τρόποι καθαρισμού

Υπάρχουν δύο τρόποι καθαρισμού: το στεγνό καθάρισμα και το πλύσιμο.

Είδη υφασμάτων

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την προέλευσή τους:
α. υφάσματα που οι ίνες τους προέρχονται από φυτά
β. υφάσματα που οι ίνες τους προέρχονται από ζώα
γ. υφάσματα που οι ίνες τους προέρχονται από χημικά υλικά
δ. τα σύμμεικτα υφάσματα που οι ίνες τους αποτελούνται από ένα συνδυασμό των 3 παραπάνω κατηγοριών

Είδη λεκέδων

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες λεκέδων:
α. αυτοί που προέρχονται από φυτικές ουσίες
β. αυτοί που προέρχονται από ζωικές ουσίες
γ. οι λιπαροί λεκέδες

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Η αλήθεια είναι ότι το στεγνό καθάρισμα δεν είναι «στεγνό», γίνεται με ένα υγρό το οποίο είναι χημικό παράγωγο και το οποίο ονομάζεται “PERC”.

Η αλήθεια είναι ότι αν μυρίσει κανείς αυτό το υγρό που έχει πολύ δυνατή μυρωδιά, θα ζαλιστεί ελαφρά.

Η αλήθεια είναι ότι όταν χρησιμοποιείται σωστά είναι 100% οικολογικό, διότι παραμένει πάντα μέσα στα «μηχανήματα κλειστού κυκλώματος», τα οποία κάνουν καθάρισμα-στίψιμο και στέγνωμα μέχρι πλήρους απόσμισης.

Η αλήθεια είναι ότι η σκόνη όπως το καυσαέριο, απορροφάται συνεχώς από τα ρούχα μας και παραμένει εκεί αν δεν τα καθαρίσουμε με «κάποιον» τρόπο. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί;
– Το τίναγμα και το λιάσιμο
– Το πλύσιμο με νερό (στο πλυντήριο ή στο χέρι)
– Το στεγνό καθάρισμα
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Η αλήθεια είναι ότι έρευνες που έγιναν από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο GREENNSBORO και άλλες που γίνονται δείχνουν ότι το συχνό στεγνό καθάρισμα προστατεύει τα ρούχα και ιδίως αυτά από γνήσιες φυσικές ίνες όπως μαλλί και μετάξι, βαμβάκι και λινό, διότι τα καθαρίζει από το καυσαέριο και τη σκόνη. Αυτά μένοντας στην ίνα μαζί με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται από τον ήλιο ή τα καλοριφέρ του χώρου αναπτύσσουν μία ελαφρά τοξικότητα και καταστρέφουν την ίνα. Φανταστείτε τα μαλλιά σας 3 μήνες χωρίς λούσιμο στον ήλιο και στο καυσαέριο. Σε τι νομίζετε ότι διαφέρει το μάλλινο πουλόβερ σας; Σε τίποτα: Φθείρεται και αυτό. Το Perc όμως έχει καλύτερα καθαριστικά αποτελέσματα και όταν χρησιμοποιείται από επαγγελματίες σωστά είναι αβλαβές για όλα τα ρούχα και οικολογικό.

Η αλήθεια είναι ότι είστε ικανότατα άτομα και ό,τι έχετε πετύχει το έχετε πετύχει από την ικανότητά σας να ξεχωρίζετε το καλό από το κακό, το καλύτερο από το χειρότερο. Γι’ αυτό παρατηρήστε γύρω σας, στο καθαριστήριο της γειτονιάς σας, ο επαγγελματίας που το δουλεύει χρόνια είναι άρρωστος ή φαίνεται άρρωστος – όχι, είναι υγιέστατος και μάλλον και πολύ κεφάτος.

Η αλήθεια είναι ότι όταν μυρίζει ένα ρούχο που παίρνουμε από το καθαριστήριο απλά δεν έχει «ξεμυρίσει» αρκετά. Και απλά πρέπει να επιστραφεί να «ξεμυρίσει».

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να εμπιστεύεστε τους καλούς και πρόθυμους επαγγελματίες ιδιοκτήτες καθαριστηρίων ρούχων και αν είναι και ακριβότεροι τότε σημαίνει ότι είναι και καλύτεροι, όπως τόσα άλλα προϊόντα γύρω μας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ψάχνατε τον πιο φτηνό γιατρό για να πάτε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Γιατί να πάτε στο πιο φθηνό καθαριστήριο ένα αγαπημένο σας ρούχο;

Η αλήθεια είναι ότι ένα αντρικό κούρεμα που διαρκεί 20 λεπτά στοιχίζει 15 € ενώ ένα παντελόνι -που για καθάρισμα και σιδέρωμα θέλει τουλάχιστον μία ώρα- στοιχίζει τα μισά χρήματα.

Η αλήθεια είναι ότι μαζί με το PERC χρησιμοποιούνται διάφορα άλλα χημικά, τα “ξελεκιαστικά” ή “spot removers”, για την αφαίρεση λεκέδων τοπικά, τα γνωστά μπουκαλάκια που βλέπουμε στον πάγκο των καθαριστηρίων. Αυτά παράγονται σε χώρες της Ευρώπης, οι οποίες είναι πολύ νωρίτερα ευαισθητοποιημένες από εμάς και με πιο αυστηρές προδιαγραφές, και ως εκ τούτου πληρούν όλες τις νόμιμες προδιαγραφές.

Πηγή: moraiticleaners.gr

- Διαφήμιση -