8 συμβουλές για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του στεγνωτηρίου σας

Μία από τις πιο σημαντικές ηλεκτρικές συσκευές για κάθε νοικοκυρά είναι πλέον το στεγνωτήριο. Μας διευκολύνει τόσο στο πλύσιμο αλλά κυρίως στο στέγνωμα των ρούχων. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί συνεχώς και θα πρέπει να το φροντίζουμε για να μην μην προκύπτουν προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείτε την απόδοση του στεγνωτηρίου σας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και ταυτόχρονα θα παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής του. Θα σας δώσω λοιπόν 8 συμβουλές για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του στεγνωτηρίου σας!

- Διαφήμιση -

Μην το υπερφορτώνετε

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε την τάση να υπερφορτώνουμε το στεγνωτήριο μπας και ξεμπερδεύουμε πιο γρήγορα με τα ρούχα. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να γεμίζετε το στεγνωτήριο σας με όσο τον δυνατόν περισσότερα ρούχα, η υπερφόρτωση του αποτελεί μεγάλο λάθος όσον αφορά τη φροντίδα του. Όχι μόνο καταπονεί υπερβολικά τη συσκευή, αλλά μειώνει δραστικά την απόδοσή του και, συνεπώς, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Το ιδανικό είναι να γεμίζετε τον κάδο του στεγνωτηρίου μέχρι λίγο πάνω από τη μέση ώστε όλα σας τα ρούχα να κινούνται ελεύθερα!

Καθαρισμός φίλτρου χνουδιών μετά από κάθε χρήση

Αν πιστεύετε ότι ο καθαρισμός του φίλτρου χνουδιών μετά από κάθε κύκλο στεγνώματος είναι υπερβολικός τότε μία ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας θα σας κάνει να καταλάβετε ότι είναι αυτό που συνιστά ο κατασκευαστής. Θα εκπλαγείτε με το πόσα χνούδια παγιδεύονται μετά από ένα μόνο τυπικό φορτίο ρούχων.

Ένα φίλτρο που είναι φραγμένο με χνούδια όχι μόνο μειώνει την αποτελεσματικότητα του στεγνώματος, αλλά επίσης ασκεί υπερβολική πίεση στο στεγνωτήριο και μπορεί να οδηγήσει σε φθορά που μπορεί να αποφευχθεί. Υιοθετήστε αυτήν τη συνήθεια και θα διατηρήσετε το στεγνωτήριό σας σε άριστη κατάσταση.

Καθαρισμός εις βάθος του φίλτρου χνουδιών και το περίβλημά του

Ο τακτικός βαθύς καθαρισμός του φίλτρου χνουδιών και του περιβλήματος του φίλτρου είναι επίσης σημαντικός για την ομαλή λειτουργία του στεγνωτηρίου. Μπορείτε να πλύνετε το φίλτρο χνουδιών με νερό βρύσης και να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα στη ρύθμιση χαμηλής αναρρόφησης, για να καθαρίσετε το περίβλημα του φίλτρου χνουδιών. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο χνουδιών είναι εντελώς στεγνό, πριν το τοποθετήσετε ξανά στο περίβλημα.

Καθαρισμός συρταριού φίλτρου ή του συμπυκνωτή

Καθαρίζουμε όπως είπαμε το φίλτρο χνουδιών, αλλά δεν είναι το μόνο που χρειάζεται καθάρισμα! Θα πρέπει επίσης να καθαρίζουμε και το συρτάρι φίλτρου ή τον συμπυκνωτή. Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας διαθέτουν ένα συρτάρι φίλτρου, ενώ τα μοντέλα συμπυκνωτή διαθέτουν συμπυκνωτή για την ίδια εργασία. Μπορείτε να βρείτε και τα δύο πίσω από το κάλυμμα της προστατευτικής πλάκας δαπέδου στην κάτω γωνία του στεγνωτηρίου.

Ανοίξτε το κάλυμμα και αφαιρέστε το φίλτρο από το περίβλημά του. Κάθε συσκευή είναι διαφορετική, επομένως, ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης εάν δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε. Το συρτάρι φίλτρου μπορεί να ανοίξει μόνο του, για να αποκαλυφθεί το αφρώδες επίθεμα στο εσωτερικό. Καθαρίστε τις επιφάνειες του περιβλήματος φίλτρου είτε με το χέρι είτε με ηλεκτρική σκούπα ρυθμισμένη σε χαμηλή απορροφητική ισχύ. Αν το αφρώδες επίθεμα φαίνεται βρώμικο, μπορείτε να το ξεπλύνετε στον νεροχύτη. Βεβαιωθείτε ότι αφήνετε το επίθεμα να στεγνώσει, προτού το τοποθετήσετε ξανά στο περίβλημα και στο στεγνωτήριο. Αυτό πρέπει να γίνεται μία φορά κάθε τέσσερις ή πέντε πλύσεις.

Διατηρείτε το εσωτερικό και το εξωτερικό του στεγνωτηρίου καθαρό

Εάν δεν θέλετε το στεγνωτήριο σας να αναδίδει δυσάρεστες οσμές τότε θα πρέπει να σκουπίσετε τον κάδο με ένα μαλακό πανί με ήπιο μη διαβρωτικό προϊόν καθαρισμού ή διάλυμα ξυδιού με νερό. Χρησιμοποιήστε το ίδιο καθαριστικό προϊόν ή ξύδι, για να σκουπίσετε το μπροστινό μέρος, τα πλαϊνά και το πίσω μέρος της συσκευής.

Αφήστε το στεγνωτήριο να αναπνεύσει

Το στεγνωτήριο χρειάζεται χώρο γύρω από το πίσω μέρος και το πλάι, για να εξαερίζεται σωστά. Επομένως, μην το στριμώχνετε σε στενούς χώρους. Η πιο αποδοτική από άποψη χώρου λύση μπορεί να είναι να βάλετε το στεγνωτήριο πάνω από το πλυντήριο ρούχων σας.

Διατηρείτε τους εύκαμπτους σωλήνες εξαερισμού καθαρούς

Εάν διαθέτετε ένα εξαεριζόμενο στεγνωτήριο (μοντέλο που αποβάλλει τον θερμό, υγρό αέρα μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα έξω από το σπίτι σας), ο καθαρισμός του εύκαμπτου σωλήνα εξαερισμού κάθε τρεις μήνες είναι απαραίτητος, καθώς μπορεί να συσσωρευτούν χνούδια και άλλα υπολείμματα σε αυτόν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδέσει τη συσκευή από την πρίζα και, στη συνέχεια, αποσυνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα εξαερισμού. Ανάλογα με το μήκος του εύκαμπτου σωλήνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί και ήπιο προϊόν καθαρισμού ή ένα ξεσκονόπανο. Αν ο εύκαμπτος σωλήνας εξαερισμού είναι πλαστικός, εξετάστε το ενδεχόμενο να τον αντικαταστήσετε με αλουμινένιο, καθώς υπάρχει μικρότερος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Διατηρείτε το στεγνωτήριό σας επίπεδο

Όταν εγκαταστήσατε το στεγνωτήριό σας, πιθανώς ρυθμίσατε τα πέλματα της συσκευής για να διατηρείται σταθερή. Λόγω της φυγόκεντρου δύναμης που ασκείται στο εσωτερικό του στεγνωτηρίου, τα πέλματα ενδέχεται να χρειάζονται αναπροσαρμογή ανά διαστήματα. Ελέγχετε τακτικά ότι η συσκευή δεν κουνιέται και ρυθμίζετε τα πέλματα για να σταθεροποιήσετε τη συσκευή, εάν είναι απαραίτητο.

- Διαφήμιση -