5 δύσκολοι λεκέδες στα ρούχα και πως να τους αντιμετωπίσετε

Οι δύσκολοι λεκέδες είναι αρκετά ενοχλητικοί. Ειδικά όταν χαλάνε το αγαπημένο μας ρούχο. Πώς όμως μπορούμε να αφαιρέσουμε τους παλιούς, δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα; Φυσικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα στεγνοκαθαριστήριο. Πριν από αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεφορτωθείτε τους δύσκολους λεκέδες με σπιτικές λύσεις. Ο πιο αξιόπιστος συνδυασμός απορρυπαντικού και νερού μπορεί να κάνει μαγικά για κοινούς λεκέδες. Αλλά για την αφαίρεση των 5 πιο δύσκολων λεκέδων στα ρούχα απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να τους ξεφορτωθείτε. Θα σας παρουσιάσω 5 δύσκολους λεκέδες στα ρούχα και πως να τους αντιμετωπίσετε!

- Διαφήμιση -

αίμα

Η πιθανότητα να έχετε κάποιον μικροτραυματισμό ή ατύχημα στην καθημερινότητά είναι συχνή. Γι’ αυτό και πρέπει να είστε σε ετοιμότητα τόσο για την περίθαλψη σας όσο και για την αντιμετώπιση των λεκέδων που αφήνει ένας τραυματισμός. Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αίμα και οι χρωστικές του, συμβάλλουν στο να καθιστούν την αφαίρεση του λεκέ που αφήνουν αρκετά δύσκολη. Ωστόσο, εάν δράσετε άμεσα δεν είναι αδύνατη η αφαίρεσή του.

τρόπος αφαίρεσης

Εάν ο λεκές από αίμα καταλήξει στα ρούχα σας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αφαίρεσής του είναι το κρύο νερό.

Τοποθετήστε αμέσως μόλις δημιουργηθεί ο λεκές, το ύφασμα κάτω από κρύο νερό για να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα αίματος.

Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε πολύ νερό, καθώς ο λεκές μπορεί να εξαπλωθεί.

Όσο πιο τοπικά γίνει η κρύα πλύση τόσο το καλύτερο.

Στην συνέχεια μπορείτε να πλύνετε κανονικά το ρούχο στο πλυντήριο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ετικέτας του.

Για υφάσματα που δεν πλένονται προτιμήστε στεγνό τοπικό καθάρισμα με κάποιο καθαριστικό σπρέϊ ή και με τοπική χρήση οξυζενέ.

κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασάκι είναι υπέροχο! Το hangover όμως μετά από κόκκινο κρασί είναι δύσκολο. Ενώ ακόμα πιο δύσκολος είναι ο λεκές που δημιουργείται από κόκκινο κρασί. Σίγουρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλεστε εάν λερώσετε το ολόλευκο πουκάμισό σας με κόκκινο κρασί. Με ορισμένους φυσικούς τρόπους καθαρισμού μπορείτε άμεσα να αφαιρέσετε τον λεκέ.

τρόποι αφαίρεσης

Τοποθετήστε αλάτι τοπικά στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά μέχρι να απορροφηθεί η περίσσεια του κρασιού.

Βράστε νερό σε έναν βραστήρα και ρίξτε αργά το βραστό νερό επάνω στον λεκέ.

Πλύντε το ρούχο στο πλυντήριο σε πρόγραμμα ζεστού νερού.

Προσοχή: Μην στεγνώσετε το ρούχο εάν ο λεκές δεν έχει φύγει εντελώς, καθώς με το στέγνωμα θα απορροφηθεί πάνω στο ύφασμα μόνιμα.

Έλεγξε την ετικέτα του ρούχου. Εάν χρειάζεται στεγνό καθάρισμα μην επιχειρήσετε να το καθαρίσετε με νερό.

λάδι

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικές είμαστε όταν γευματίζουμε πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να λερωθούμε. Το λίπος και το λάδι του φαγητού είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν από τα ρούχα. Επιπλέον ο λεκές από λάδι, όπως και ο λεκές από σοκολάτα, εάν μείνει πάνω στο ύφασμα δύσκολα αφαιρείται αργότερα. Γι’ αυτό πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να δράσετε άμεσα για να έχετε και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

6 βήματα να καθαρίσετε τις λαδιές από τα ρούχα

Ταμπονάρετε τοπικά τον λεκέ από λάδι με μαγειρική σόδα.

Αφήστε την πάστα από μαγειρική σόδα μερικά λεπτά επάνω στον λεκέ.

Τινάξτε την σόδα επάνω από τον λεκέ.

Καλύψτε την επιφάνεια του λεκέ με υγρό απορρυπαντικό πιάτων ή ρούχων.

Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά.

Βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο κανονικά. Εκτός αν η ετικέτα απαιτεί στεγνό καθάρισμα.

μελάνι

Είτε ξεχάσατε το στυλό στην τσέπη του παντελονιού σας, είτε είχατε κάποιο ατύχημα στο γραφείο, είτε τα παιδιά εξέφρασαν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες πάνω στα ρούχα τους, ο λεκές από μελάνι πάντα σας αγχώνει. Ευτυχώς, υπάρχει δυνατότητα να αφαιρέσετε λεκέδες από μελάνι στα ρούχα και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά υλικά που έχετε στο σπίτι. Θυμηθείτε μόνο να ελέγχετε την ετικέτα του κατασκευαστή για τον ιδανικό τρόπο πλυσίματος του ρούχου. Επίσης, φροντίστε να έχει αφαιρεθεί ο λεκές από τα υφάσματα. Ο λεκές από μελάνι, όπως και ο λεκές από λάδι και οι υπόλοιποι δύσκολοι λεκέδες, εάν στεγνώσουν πάνω στο ρούχο θα μείνουν ανεξίτηλοι.

7 σπιτικά υλικά που εξαφανίζουν το μελάνι

Ασετόν
Κολόνια
Χυμός από λεμόνι / Ξύδι
Γάλα
Οδοντόκρεμα
Αντισηπτικό χεριών
Ελαφρύ τρίψιμο με γυαλόχαρτο

σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. Για το λόγο αυτό είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο των λεκέδων από σοκολάτα στα ρούχα. Τόσο η σοκολάτα όσο και το κόκκινο κρασί περιέχουν τανίνες. Οι τανίνες ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών και είναι αυτές που ευθύνονται για το σκούρο χρώμα της σοκολάτας. Επιπλέον, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει έλαια στην σύστασή της που δύσκολα αφαιρούνται από τα υφάσματα, όπως και κάθε λεκές από λάδι. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε! Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε και αυτούς τους “γλυκούς” λεκέδες.

6 εύκολα βήματα για να καθαρίσετε τον λεκέ από σοκολάτα

Αφαιρέστε το περίσσευμα σοκολάτας από τον λεκέ.

Ξεπλύνετε τοπικά με κρύο νερό.

Απλώστε στο σημείο του λεκέ με υγρό απορρυπαντικό ρούχων ή πιάτων.

Αφήστε το απορρυπαντικό να δράσει για 5-10 λεπτά.

Πριν βάλετε στο πλυντήριο, εάν το απορρυπαντικό δεν λειτουργήσει, δοκιμάστε και ένα εξειδικευμένο προϊόν για λεκέδες.

Πλύνετε στο πλυντήριο κανονικά, στους βαθμούς που ορίζει η ετικέτα του κατασκευαστή.

- Διαφήμιση -