10 σημαντικά οφέλη στην υγεία σας από την κατανάλωση ζελέ

Το ζελέ είναι ένα διαφανές άλειμμα φρούτων που συνήθως παρασκευάζεται από χυμό φρούτων, ζάχαρη και πηκτίνη. Το ζελέ είναι σχετικά πλούσιο σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και προσφέρει ελάχιστες βιταμίνες και μέταλλα. Τούτου λεχθέντος, συνήθως καταναλώνεται σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν είναι πιθανό να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη διατροφή σας. Θα σας παρουσιάσω 10 σημαντικά οφέλη στην υγεία σας από την κατανάλωση ζελέ!

- Διαφήμιση -

διευκολύνει την πέψη

Το ζελέ διευκολύνει την πέψη και την εντερική διέλευση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Η ζελατίνη αυξάνει τις περισταλτικές κινήσεις στους εντερικούς μύες και αυτό βοηθά στη βελτίωση της πεπτικής διαδικασίας και της απορρόφησης βιταμινών και μετάλλων καθώς και στην απέκκριση.

επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης πληγών

Οι πρωτεΐνες αποτελούν ουσιαστικό μέρος της επούλωσης των πληγών. Το ζελέ είναι πολύ υψηλό σε πρωτεΐνη και αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό νέων στρωμάτων δέρματος. Η ζελατίνη περιέχει επίσης ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, που ονομάζεται γλυκίνη, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες.

δυναμώνει τα οστά

Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ζελέ, καθώς και το λίθιο, ο φώσφορος και ο χαλκός, διατηρούν τα οστά δυνατά και αυξάνουν την ανόργανη πυκνότητα του σκελετού. Το ζελέ μπορεί επίσης να είναι ένας σημαντικός αμυντικός μηχανισμός κατά της οστεοπόρωσης, ενώ τα αμινοξέα βοηθούν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Το ζελέ διεγείρει το μεταβολισμό μέσω των θρεπτικών συστατικών και των αμινοξέων της. Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες, για παράδειγμα, ικανοποιούν και συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού. Το ζελέ αντικαθιστά τα επιδόρπια με θερμίδες και αποφεύγει την υπερβολική αύξηση βάρους.

προάγει την ανοσολογική απόκριση

Η προλίνη, ένα άλλο αμινοξύ που βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στο ζελέ, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει την καταπολέμηση των λοιμώξεων, καθώς είναι απαραίτητο για τη δομή των περισσότερων πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα.

βελτιώνει τον ύπνο

Σύμφωνα με μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Neurology, η γλυκίνη – ένα από τα συστατικά του ζελέ – βελτιώνει τους κύκλους του ύπνου και διεγείρει ορισμένους νευροδιαβιβαστές και ένζυμα που αυξάνουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.

προστατεύει το δέρμα

Το ζελέ είναι πλούσιο σε κολλαγόνο, μια βασική πρωτεΐνη στη σύσταση της εξωκυτταρικής μήτρας του συνδετικού ιστού, που ευθύνεται για τις περισσότερες από τις φυσικές του ιδιότητες. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του δέρματός μας. Οι ίνες κολλαγόνου είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης του δέρματος, χάρη στη βαρυτική του αντίσταση.

ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Η σχεδόν απουσία ζάχαρης στο ζελέ καθιστά αυτήν την τροφή μια καλή επιλογή για τη μείωση της πείνας χωρίς να προκαλείται διαταραχή στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η ιδιότητα του ζελέ φέρνει δύο οφέλη: μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ευνοεί τη συσσώρευση λίπους στο σώμα και διευκολύνει τον έλεγχο της όρεξης, καθώς οι απότομες αλλαγές στον ρυθμό της γλυκόζης μπορούν να αυξήσουν τη θέληση για κατανάλωση υδατανθράκων.

προωθεί την ορμονική ρύθμιση

Χάρη στις βασικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στη ζελατίνη, όλες οι μεταβολικές δραστηριότητες του σώματος βελτιώνονται με την πρόσληψη ζελατίνης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων κυττάρων, της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και της ενδυνάμωσης των μυών.

δυναμώνει τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα

Κερατίνη μπορούμε να βρούμε στα περισσότερα ποιοτικά σαμπουάν. Η κερατίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που αποτελεί επίσης μέρος της σύστασης της ζελατίνης και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών μαλλιών, νυχιών και δέρματος.

- Διαφήμιση -