10 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους ο κατιφές είναι το καλύτερο και πιο χρήσιμο λουλούδι στον κήπο σας

Όταν σχεδιάζετε έναν λαχανόκηπο, τα λουλούδια πιθανότατα δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια των περισσότερων ανθρώπων, πιθανώς επειδή δεν είναι λαχανικά. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό, διότι υπάρχουν λουλούδια, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τα φυτά και εν γένει τον λαχανόκηπό μας. Ένα από αυτά είναι ο κατιφές. Αν και δεν είναι λαχανικό, θα πρέπει να σκεφτείτε να φυτέψετε κατιφέδες μαζί με τα λαχανικά σας, καθώς παρέχουν πολλά οφέλη που θα κρατήσουν τα φυτά σας υγιή. Όχι μόνο τα λαχανικά σας θα ωφεληθούν από τους κατιφέδες που φυτεύτηκαν κοντά, αλλά και ο κηπουρός. Οι κατιφέδες βρίσκονται σε έντονο πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο και μείγματα των τριών χρώματα και θα φωτίσουν κάθε κήπο. Ο κατιφές είναι επίσης ένα βρώσιμο λουλούδι που μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή να προστεθεί σε πιάτα όπως σούπες και σαλάτες. Θα σας παρουσιάσω 10 σημαντικούς λόγους για τους οποίους ο κατιφές είναι το καλύτερο και πιο χρήσιμο λουλούδι στον κήπο σας!

- Διαφήμιση -

Οι κατιφέδες είναι ένα από τα αγαπημένα λουλούδια μεταξύ πολλών καλλιεργητών λουλουδιών για τις απλές καλλιεργητικές τους ανάγκες και τα όμορφα λουλούδια τους. Αυτά τα λουλούδια απαιτούν πολύ λίγη προσοχή στην καλλιέργεια και θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα ανθίσουν περίπου οκτώ εβδομάδες μετά τη φύτευση. Ο κατιφές είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κήπο με λουλούδια ή παρτέρι, διακόσμηση κήπου και ως λουλούδι σε γλάστρα.

Μια άλλη σημαντική πτυχή των λουλουδιών κατιφέ είναι ότι μπορούν να καλλιεργηθούν ετησίως σχεδόν οπουδήποτε. Οι κατιφέδες αποδίδουν καλύτερα σε περιοχές με πλήρη ήλιο, αλλά μπορούν επίσης να ανεχθούν μια μερικώς σκιασμένη τοποθεσία. Είναι φυτά που χρειάζονται νερό κάθε λίγες μέρες μόλις το έδαφος αρχίσει να στεγνώνει. Συνολικά, οι κατιφέδες είναι σχετικά απλά λουλούδια στην καλλιέργεια και τη φροντίδα και μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Οι κατιφέδες είναι υπέροχα λουλούδια που όχι μόνο φαίνονται υπέροχα αλλά μπορούν να ωφελήσουν και άλλα φυτά που φυτεύονται γύρω τους, ειδικά τα ποώδη φυτά. Η φύτευση κατιφέδων με τα λαχανικά σας είναι ακίνδυνη και μπορεί να είναι μόνο ευεργετική. Γιατί λοιπόν να μην τα δοκιμάσετε στον κήπο σας;

Οι λόγοι για τους οποίους ο κατιφές είναι το καλύτερο λουλούδι στον κήπο σας

προσελκύει επικονιαστές

Οι ανθοφορίες των λουλουδιών κατιφέ διαρκούν όλο το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου, και αυτές οι ανθίσεις θα φέρουν επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες. Αυτοί οι επικονιαστές είναι απαραίτητοι για τα φυτά και η προσθήκη περισσότερων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του λαχανόκηπου σας.

προσελκύει αρπακτικά έντομα

Εκτός από την προσέλκυση επικονιαστών, οι κατιφέδες προσελκύουν επίσης αρπακτικά έντομα που θα βοηθήσουν στην προστασία από παράσιτα που βλάπτουν τα φυτά σας. Τα πιο κοινά ευεργετικά αρπακτικά που θα φέρουν είναι οι πασχαλίτσες και οι παρασιτικές μίνι σφήκες, αν και υπάρχουν και άλλα που μπορούν να εμφανιστούν επίσης.

παγίδα φυτών

Οι κατιφέδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυτά παγίδας για την προστασία του λαχανόκηπου σας. Μια φυτοπαγίδα είναι κάτι που φυτεύετε και προσελκύει ορισμένα παράσιτα σε αυτήν για να αποτρέψει αυτά τα παράσιτα από το να φάνε τα φυτά που επιθυμείτε, τα λαχανικά, σε αυτήν την περίπτωση. Η φύτευση κατιφέδων γύρω από τον κήπο σας μπορεί να τους κάνει να χτυπήσουν πριν από τα άλλα φυτά σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για γυμνοσάλιαγκες που αγαπούν να καραμελώνουν τα λουλούδια κατιφέ.

προστατεύει από νηματώδεις

Ένα άλλο παράσιτο που μπορεί να είναι επιβλαβές για τα φυτά σας είναι οι νηματώδεις. Οι νηματώδεις είναι μικροί οργανισμοί που ζουν στο έδαφος και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα φυτά όσο και στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα εάν καταποθούν. Μόλις οι νηματώδεις μολύνουν μια περιοχή, είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτούς γιατί ζουν στο έδαφος. Η άμυνα κατά των νηματωδών προέρχεται από μια χημική ουσία που παράγεται από κατιφέδες και σκοτώνουν τους νηματώδεις.

απωθεί ορισμένα παράσιτα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άνθη του κατιφέ θα αποτρέψουν επίσης τον αλευρώδη, τους λαχανόσκωρους και τα σκαθάρια. Οι κατιφέδες εκκρίνουν λιμονένιο που δεν αρέσει στα παράσιτα, κρατώντας τους μακριά από τα λουλούδια και τα γειτονικά φυτά.

είναι βρώσιμα λουλούδια

Τα άνθη του κατιφέ είναι βρώσιμα και έχουν μοναδική γεύση. Κάποιοι τα περιγράφουν ως πικάντικη γεύση λουλουδιών, ενώ άλλοι λένε ότι έχουν γεύση εσπεριδοειδών. Αυτά τα λουλούδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αλλά αποφύγετε τα πράσινα μέρη καθώς θα έχουν πικρή γεύση όταν είναι ωμά. Ορισμένες τροφές που χρησιμοποιούν κατιφέδες περιλαμβάνουν σαλάτες, σούπες, πίτες και πατάτες.

τσάι κατιφέ

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον κατιφέ είναι ως αρωματικό ή χρωστικό για το τσάι. Αν και η γεύση των κατιφέδων όταν διαχέονται στο τσάι δεν είναι πολύ έντονη, το χρώμα του τσαγιού σας θα είναι! Οι κατιφέδες στο τσάι λέγεται ότι παρέχουν οφέλη για την υγεία, όπως καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και ανακουφίζουν από τις κράμπες.

υπέροχο σνακ για τα κοτόπουλα σας

βαφή υφασμάτων

Για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν φυσικές βαφές για έργα και χειροτεχνίες, μπορείτε να φτιάξετε ένα ωραίο κίτρινο χρώμα χρησιμοποιώντας πέταλα κατιφέ. Μπορείτε να εξαγάγετε χρώμα από τα άνθη του κατιφέ απλά αφήνοντάς τα σε ζεστό νερό όλη τη νύχτα και στραγγίζοντας τα πέταλα. Το νερό που μένει πίσω μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βαφή υφασμάτων όπως βαμβάκι, μαλλί και μετάξι. Ωστόσο, αυτή η βαφή δεν θα κολλήσει στα περισσότερα συνθετικά υφάσματα.

λάδι

Μια άλλη χρήση για τους κατιφέδες σας είναι να εξάγετε λάδι από αυτούς. Αυτά τα έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρωματοθεραπεία και για να δώσουν άρωμα στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Για να εξαγάγετε τα έλαια λουλουδιών του κατιφέ, μπορείτε να μαγειρέψετε στον ατμό φρέσκα λουλούδια που περιέχουν κάποιο εξοπλισμό ή εκχυλίζοντας με έναν διαλύτη που περιέχει ορισμένες ενώσεις διαλυτών.

- Διαφήμιση -