14 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με κατιφέ και να προστατεύσετε τα λαχανικά σας

Ο κατιφές είναι ένα ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για την πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία του που ξεκινά την Άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του Χειμώνα. Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και γλάστρες για τα όμορφα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί άνθη του. Αν τρίψουμε το φύλλωμα με τα χέρια μας βγάζει μια χαρακτηριστική όχι και τόσο ευχάριστη μυρωδιά. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια για τους κήπους και τις αυλές μας! Θα σας παρουσιάσω 14 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με κατιφέ και να προστατεύσετε τα λαχανικά σας!

- Διαφήμιση -

συνθήκες φύτευσης

Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε μέρη με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν σε σχετικά ημισκιερές θέσεις. Φυτεύονται σε όλα τα εδάφη, αν και παρουσιάζουν πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμο έδαφος, εμπλουτισμένο με κομπόστ και κοπριά. Όταν φυτεύουμε κατιφέδες σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε ένα γενόσημο βότανο και εξασφαλίζουμε καλή στράγγιση τοποθετώντας ένα στρώμα από βότσαλα ή πέτρες στη βάση της γλάστρας ή του βάζου.

πότισμα και λίπασμα

Ο κατιφός δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για πότισμα, παρά μόνο κατά τη ζεστή και ξηρή καλοκαιρινή περίοδο και κατά τη μεταφύτευση. Όσον αφορά τη λίπανση, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στα μέσα της Άνοιξης και αρχές του Καλοκαιριού όταν φυτεύεται στο έδαφος. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά το μήνα, από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να κόψετε τα άνθη του κατιφέ όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, για να δημιουργήσετε μια νέα πλούσια άνθιση. Ο πολλαπλασιασμός του κατιφέ είναι πολύ εύκολος με σπόρους.

ένα μυστικό για τον κατιφέ

Ο κατιφές φυτεύεται παραδοσιακά στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό, για να προστατεύει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα του εδάφους μέσω των εκκρίσεων που παράγονται από τις ρίζες του. Παράλληλα βοηθά στην επικονίαση των λαχανικών λόγω της έλξης των μελισσών στα άνθη του. Μερικοί κηπουροί δεν θα σκέφτονται καν να καλλιεργήσουν ντομάτες χωρίς κατιφέδες. Αυτά τα φωτεινά μονοετή φυτά κάνουν ένα θαύμα όταν πρόκειται για την αποτροπή των παρασίτων. Το κάνουν αυτό παράγοντας μια ουσία γνωστή ως άλφα-τερθειενύλιο. Αυτή η ουσία μειώνει τις νηματώδεις ρίζες στο έδαφος.

- Διαφήμιση -