17 φανταστικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και τις γλάστρες με ένα μεγάλο καταπράσινο λουλούδι, την μπρουγκμάνσια ή σάλπιγγα των αγγέλων

Η μπρουγκμάνσια ή ντατούρα ή σάλπιγγα των αγγέλων είναι ένας θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των νυχτολούλουδων, με κορμό δέντρου, μεγάλα πλούσια άνθη σε μορφή φωνογράφου και ένα μεθυστικό, εύκολα αναγνωρίσιμο άρωμα. Υπό φυσικές συνθήκες, το φυτό βρίσκεται σε τροπικές και υποτροπικές ζώνες, προτιμά ένα ζεστό κλίμα στο οποίο ένα παράξενο λουλούδι εκπλήσσει με την ανθοφορία του όλο το χρόνο και μετατρέπει την τοποθεσία σε μια εικόνα φανταστικής ομορφιάς. Σε ένα δροσερό περιβάλλον, ανθίζει πολύ λιγότερο συχνά. Σχεδόν κάθε εξελιγμένος κηπουρός ελπίζει να μεγαλώσει έναν τέτοιο θάμνο στον κήπο του. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο να το κάνετε εάν γνωρίζετε όλες τις περιπλοκές της φροντίδας. Το φυτό που αγαπά τη θερμότητα συνήθως καλλιεργείται στην αυλή, όπου ανταγωνίζεται με επιτυχία τον κισσό και τα γεράνια. Θα σας παρουσιάσω 17 φανταστικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και τις γλάστρες με ένα μεγάλο καταπράσινο λουλούδι, την μπρουγκμάνσια ή σάλπιγγα των αγγέλων!

- Διαφήμιση -

απαιτήσεις μπρουγκμάνσια

Το πρόβλημα με τη μπρουγκμάνσια είναι ότι ο θάμνος δεν αντέχει καθόλου το κρύο. Το φυτό καλλιεργείται συνήθως σε ανοιχτό έδαφος ή σε γλάστρες και το χειμώνα μεταφέρεται στο σπίτι. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, το λουλούδι θα αντέξει ήρεμα έναν ζεστό χειμώνα χωρίς παγετό. Σε περιοχές με έντονο κρύο τον χειμώνα, ο θάμνος φυτεύεται αμέσως σε ξεχωριστό δοχείο, έτσι ώστε το χειμώνα να είναι δυνατή η μεταφορά του σε εσωτερικούς χώρους. Η ταλαιπωρία της μετεγκατάστασης θα δικαιολογηθεί όταν ανθίσουν υπέροχες γιγάντιες καμπάνες με ελκυστικό άρωμα.

Όταν επιλέγετε ένα μέρος για την καλοκαιρινή φύτευση του φυτού, πρέπει να λάβετε υπόψη τη θέση του ήλιου και της σκιάς: πρέπει να βρίσκεται στη διάχυτη σκιά και να προστατεύεται από τον άνεμο. Οι θάμνοι που αγαπούν τη θερμότητα προτιμούν επαρκή φωτισμό αλλά δεν τους αρέσουν τα ρεύματα. Ο λαμπερός ήλιος μπορεί να μην αρέσουν τα λουλούδια, και στην πυκνή σκιά, η μάζα των φύλλων θα αυξηθεί.

Τα κλαδιά με βαριά άνθη χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη. Το καλοκαίρι, και ειδικά τις ζεστές μέρες, συνιστάται να ποτίζετε τους θάμνους με ζεστό νερό. Ψηλοί, απλωμένοι θάμνοι με μεγάλα ελαστικά φύλλα, με εντυπωσιακές ρίζες χρειάζονται επαρκή ποσότητα υγρασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λουλούδι ψεκάζεται κατά τη δύση του ηλίου, προστατεύοντας τις ανθισμένες ταξιανθίες από την υγρασία.

Όταν σχεδιάζετε ένα μέρος για φύτευση της μπρουγκμάνσια, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το φυτό χρειάζεται χώρο: τα κλαδιά της απλώνονται έως και 2 m σε διάμετρο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η κοντινή απόσταση από άλλους ανθισμένους θάμνους. Μπορείτε μαζί με τη μπρουγκμάνσια να φυτέψετε μια μακρόστενη βιγόνια, επίσης μεγάλη λάτρη του νερού, η οποία θα είναι άνετη στη σκιά ενός απλωμένου θάμνου.

Το επιθυμητό έδαφος πρέπει να είναι παχύ, αργιλώδες. Η μπρουγκμάνσια πρέπει να λιπαίνεται τακτικά – τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, με υγρή λίπανση ορυκτών, με προσθήκη τέφρας ξύλου και κατά τη διάρκεια έντονης ανθοφορίας – με προσθήκη καλίου και φωσφόρου.

Το καλοκαίρι, ένας ανθισμένος θάμνος δεν χρειάζεται κλάδεμα. Αλλά τη χειμερινή περίοδο, το φυτό που διατηρείται στο σπίτι παράγει πολλούς ευαίσθητους ανίσχυρους βλαστούς που θα πρέπει να αφαιρεθούν την άνοιξη. Η καλύτερη εποχή για αυτό είναι ο Μάρτιος. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αποκοπούν οι υπερβολικοί βλαστοί πριν από την εμφάνιση φρέσκων.

Πρώτον, ξεφορτωνόμαστε τα ξερά και ελαττωμένα κλαδιά. Οι πλήρεις βλαστοί κόβονται κατά το ένα τρίτο, με τη βοήθειά των οποίων θα είναι δυνατός ο πολλαπλασιασμός του φυτού. Η αραίωση δεν πρέπει να υπερβάλλεται για να μην μειωθεί η άφθονη ανθοφορία. Τα κλαδιά κόβονται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά την πρώτη ανθοφορία. Για μια γενναιόδωρη ανθοφορία, πρέπει να κρατήσετε τις πλευρικές διεργασίες οριζόντια, που συνήθως έχουν τα περισσότερα άνθη.

φύτευση σε ανοιχτό έδαφος

Η διατήρηση ενός θάμνου στο σπίτι περιπλέκεται από το γεγονός ότι αναπτύσσεται γρήγορα και έχει ογκώδη ριζώματα που μπορούν να σπάσουν τη γλάστρα. Τα καλλιεργούμενα μοσχεύματα θα πρέπει να μεταφυτεύονται σε ανοιχτό έδαφος ώστε να τους παρέχεται ο απαραίτητος χώρος και ο απαραίτητος φωτισμός.

Ο νεαρός θάμνος αρχικά αυξάνει έντονα τον όγκο του, δεν θα ανθίσει ακόμα. Η μπρουγκμάνσια στο ανοιχτό πεδίο σε μια ζεστή περιοχή μπορεί να διαχειμάσει με ασφάλεια. Σε μια περιοχή χαμηλής θερμοκρασίας το χειμώνα, το πάνω μέρος του φυτού παγώνει. Όταν ζεσταίνεται, τα ριζώματα φυτρώνουν γρήγορα, αλλά όχι πάντα. Τα ριζώματα μπορούν επίσης να παγώσουν και να πεθάνουν. Γι ‘αυτό είναι καλύτερα να μην το ρισκάρετε και, λίγο πριν κρυώσει ο καιρός, να μεταμοσχεύσετε θάμνο σε μια γλάστρα.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι πολύ εύκολο να φροντίσετε μια μπρουγκμάνσια: το φυτό είναι ανεπιτήδευτο στη φροντίδα του. Δεν απαιτεί περίπλοκη δομή άρδευσης ή ειδικά λιπάσματα, αν και χρειάζεται υγρασία και τροφοδοσία. Με την κατάλληλη φροντίδα, ημπρουγκμάνσια θα φέρει πολλή ευχαρίστηση στον ιδιοκτήτη του με την ομορφιά, τη χάρη και το εξαιρετικό του άρωμα.

καλλιέργεια μπρουγκμάνσια

Η φύτευση από σπόρους δεν είναι πολύ αξιόπιστη μέθοδος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κληρονομικότητα δεν μεταδίδεται, γι’ αυτό και δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό εγγύηση ότι το νέο φυτό θα διατηρήσει την ποικιλία. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος φύτευσης χρησιμοποιείται στην πρακτική της ανθοκομίας.

Η σπορά γίνεται στο τέλος του χειμώνα, οι σπόροι καλύπτονται με ένα ελαφρύ στρώμα χώματος, εμποτισμένοι με υγρασία και σκεπάζονται με γυαλί ή μεμβράνη. Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται στους 22 ° C. Κυριολεκτικά μετά από 14 ημέρες, εκκολάπτονται οι πρώτοι βλαστοί, μετά την οποία πρέπει να αφαιρεθεί το κάλυμμα και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη περιεκτικότητα σε υγρασία.

Η φύτευση σε ξεχωριστές γλάστρες πραγματοποιείται μετά την εμφάνιση πολλών φύλλων στους βλαστούς. Μόνο αφού γεμίσει ολόκληρη η γλάστρα με ρίζες θα πρέπει να μεταφυτευτεί σε μόνιμο δοχείο.

Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι η πιο αποδεδειγμένη και δημοφιλής μέθοδος φύτευσης της μπρουγκμάνσια. Συνήθως γι ‘αυτόν τον λόγο, στο τέλος της άνοιξης, φρέσκα κλαδιά με κορυφαίο μπουμπούκι, κομμένα στα 25 cm, τοποθετούνται σε νερό με προσθήκη ενεργού άνθρακα.

Μετά τον ψεκασμό, μπορείτε να τα καλύψετε με πλαστικά μπουκάλια και να τα αποθηκεύσετε σε ζεστό, φωτεινό μέρος. Όταν οι ρίζες φτάσουν τα 5 εκατοστά, τα μοσχεύματα θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση και μετά την ριζοβολία μπορούν να μεταφερθούν σε μόνιμο δοχείο.

Η μπρουγκμάνσια είναι ένας δηλητηριώδης θάμνος που απαγορεύεται η δημόσια καλλιέργεια στις περισσότερες χώρες. Το ελκυστικό άρωμά του μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και μερικές φορές, σε μεγάλες ποσότητες, ακόμη και παραισθήσεις. Επομένως, οι καλλιεργητές της μπρουγκμάνσια με μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

- Διαφήμιση -